Vb 2018: hatalmas tömeg, népünnepély – így fogadta Pogbáékat Párizs

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.16. 21:03
Hétfő délután hazaérkezett a friss világbajnok francia labdarúgó-válogatott az oroszországi tornáról. Didier Deschamps csapatát már a reptéren nagy éljenzés fogadta, a párizsi Champs-Élysées sugárúton aztán kis túlzással felrobbant a jelentések szerinti körülbelül 100 ezer fős tömeg, amikor a nemzet hősei busszal elhaladtak. A buli az Élysée-palotában folytatódott, mely előtt Emmanuel Macron francia elnök köszöntötte a játékosokat.


Fotók: AFP
Fotók: AFP

 











 


Didier Deschamps szövetségi kapitány és a 23 játékos délután 5 órakor érkezett meg Moszkvából az Air France légitársaság különgépével a párizsi Roissy-Charles-de-Gaulle repülőtérre, ahonnan a forgalom elől lezárt autópályán egyenesen „a világ legszebb sugárútjának" is nevezett Champs-Elysées sugárútra hajtottak.


A repülőgépből elsőként kezében a világbajnoki kupával a csapatkapitány Hugo Lloris kapus és Didier Deschamps szállt ki a repülőtér alkalmazottainak üdvrivalgása közepette.

A négy kilométer hosszú Champs-Elysées-n – ahol az előző esti incidenseket követően mintegy 2 ezer rendőr biztosította a népünnepélyt – a játékosok egy nyitott tetejű buszból üdvözölték a tűző napon órák óta őrjöngve várokozó, nemzeti színű zászlókat lengető és a francia himnuszt, a Marseillaise-t éneklő szurkolókat. Szinte napra pontosan úgy, mint húsz évvel ezelőtt az akkori világbajnok válogatott tagjai, amelynek csapatkapitányként tagja volt Didier Deschamps is.

A 49 éves szakember, aki a brazil Mário Zagallo és a német Franz Beckenbauer után harmadikként lett világbajnok játékosként és szakvezetőként is, 2012 óta irányítja hazája válogatottját.

A Champs-Elysées környékén több metróállomást lezártak és a felszínen is korlátozásokat vezettek be, kizárólag gyalogosan lehetett a környéken közlekedni, miután húsz évvel ezelőtt az ünneplő tömegbe két autós belehajtott, egy ember meghalt és 160-an megsérültek.

A válogatottat a népünnepélyt követően az elnöki rezidencián, az Elysée-palotában fogadta az államfő és felesége, Brigitte Macron, akik vasárnap este a moszkvai Luzsnyiki Stadionban szurkoltak a válogatottnak a döntőben, amelyet Franciaországban több mint 19 millióan követtek a televíziók képernyői előtt és több millióan a szurkolói zónákban, valamint a kávéházak, bárok kivetítőin.

A kormány tagjai és világ-, illetve olimpiai bajnok sportolók mellett a játékosok hozzátartozói és csaknem kétezer hátrányos helyzetű gyerek, valamint azoknak az elővárosi sportkluboknak a fiataljai kaptak meghívást az Elysée-palota kertjében rendezett fogadásra, amelyekben a francia válogatott többségében bevándorló származású tagjai kezdték sportkarrierjüket.

Az elnöki hivatal délután bejelentette: mind a 23 játékos megkapja a legmagasabb francia állami elismerést, a Becsületrendet, de annak átadására egy későbbi időpontban, ősszel kerül sor.

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
DÖNTŐ
FRANCIAORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 4–2 (2–1)
Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78 011 néző. Vezette: Néstor Pitana (argentin)
Franciaország:
Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, L. Hernández – Pogba, Kanté (Nzonzi, 55.), Matuidi (Tolisso, 73.) – Mbappé, Griezmann, Giroud (Fekir, 81.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Horvátország: Subasic – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic (Pjaca, 82.) – Brozovic – Rebic (Kramaric, 71.), Modric, Rakitic, Perisic – Mandzukic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Gólszerző: Mandzukic (18. – öngól), Griezmann (38. – 11-esből), Pogba (59.), Mbappé (65.), ill. Perisic (28.), Mandzukic (69.)
Sárga lap: Kanté (27.), L. Hernández (41.), ill. Vrsaljko (92.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik