Franciaország és Dánia a nyolcaddöntőbe untatta egymást

MAROSI GERGELY (összefoglaló), BACSKAI J., RUSZNÁK GY. (közvetítés)MAROSI GERGELY (összefoglaló), BACSKAI J., RUSZNÁK GY. (közvetítés)
Vágólapra másolva!
2018.06.26. 17:58
null
Sokatmondó kép: a dán–francia meccs kínszenvedéssel ért fel (Fotó: AFP)
Közönségriasztó, rendkívül unalmas, 0–0-ra végződő mérkőzéssel lépett kéz a kézben az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon a nyolcaddöntőbe Franciaország és Dánia a C-csoportból. A franciák csoportelsőként, a dánok csoportmásodikként jutottak tovább a legjobb tizenhat közé. A másik mérkőzésen Peru 2–0-ra legyőzte Ausztráliát, a dél-amerikai ország csapata 1978 óta először ünnepelhetett győzelmet világbajnoki mérkőzésen.

 

FIFA LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
C-CSOPORT, 3. FORDULÓ
DÁNIA–FRANCIAORSZÁG 0–0

Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78 011 néző. Vezette: Ricci (brazil)
Dánia: Schmeichel – Dalsgaard, Kjaer, M. Jörgensen, Stryger Larsen – A. Christensen – Braithwaite, C. Eriksen, Delaney (Lerager, 92.), Sisto (Fischer, 60.) – Cornelius (Dolberg, 75.). Szövetségi kapitány: Age Hareide
Franciaország: Mandanda – D. Sidibé, Varane, Kimpembe, L. Hernández (Mendy, 50.) – Kanté, N'Zonzi – O. Dembélé (Mbappé, 78.), Griezmann (Fekir, 68.), Lemar – Giroud. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Sárga lap: M. Jörgensen (48.)

AUSZTRÁLIA–PERU 0–2 (0–1)
Szocsi, Fist Olimpiai Stadion, 44 073 néző. Vezette: Karaszjov (orosz)
Ausztrália: Ryan – Risdon, Sainsbury, Milligan, Behich – Jedinak, Mooy – Leckie, Rogic (Irvine, 72.), Kruse (Arzani, 58.) – Juric (T. Cahill, 53.). Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk
Peru: Gallese – Advíncula, C. Ramos, Santamaría, Trauco – Tapia (Hurtado, 63.), Yotún (Aquino, a szünetben) – Carrillo (Cartagena, 79.), Cueva, Flores – P. Guerrero. Szövetségi kapitány: Ricardo Gareca
Gólszerző: Carrillo (18.), P. Guerrero (50.)
Sárga lap: Jedinak (10.), Arzani (60.), Rogic (66.), Milligan (88.), ill. Yotún (45.), Hurtado (79.)

A papírformának megfelelően Franciaország csoportelsőként, Dánia csoportmásodikként jutott a nyolcaddöntőbe a C-csoportból, amelyet Peru fejezett be a 3., Ausztrália a 4. pozícióban. A dán–francia mérkőzés messze a világbajnokság legunalmasabb találkozója volt, a Luzsnyiki Stadionba kilátogató közel nyolcvanezer drukker közel sem azt kapta a pénzéért, amire vágyott. Az oroszországi torna 37. mérkőzésén született meg az első gól nélküli döntetlen.

DÁNIA–FRANCIAORSZÁG

1998. június 24.: Franciaország–Dánia, a dán kapuban Peter Schmeichel. 2018. június 26.: Dánia–Franciaország, a dán kapuban Kasper Schmeichel. A két csapat mérkőzésének húsz éve a csoportelsőség volt a tétje, bár balszerencsés esetben a dánok kieshettek volna. Most szintén a csoportelsőség volt a tét, bár balszerencsés esetben a dánok kieshettek volna. Húsz éve a franciák felforgatták a csapatukat, és pihentettek. Most a franciák felforgatták a csapatukat, és pihentettek.

Elég a párhuzamokból, pláne, hogy míg húsz éve már az első félidőben esett két gól (Youri Djorkaeff és Michael Laudrup is büntetőből talált be), és 2–1-re nyertek a franciák, most tiszta helyzetbe is alig-alig keveredtek a felek. Ne szépítsük: az első 45 perc halálosan unalmas volt, kevés látványos megoldással. A helyzetet csak súlyosbította, hogy a másik mérkőzésen Peru is megszerezte a vezetést az ausztrálok ellen, így a dánok is hátradőlhettek. Nem csoda, hogy a közönség a 40. percben kollektív füttyszóval jutalmazta a két válogatott produkcióját, és a két csapatot az elégedetlenség moraja kísérte az öltözőbe.

Az Ausztrália–Peru mérkőzés alakulása hamarosan barátságos találkozóvá redukálta a „csoportrangadót”: a felek kínosan ügyeltek arra, hogy véletlenül se erőltessék meg magukat túlzottan. Időnként Christian Eriksen vette a fáradságot egy-egy átlövéshez, de vagy nem találta el a célt, vagy nem tudott kitolni Steve Mandandával.

A lassan elbóbiskoló (elégedetlenségének néha hangot adó) közönséget a 70. percben csereként pályára lépő Nabil Fekir ébresztette fel, amikor remek lövéssel megzörgette a hálót – kívülről. A hajrá totális unalomba és helyenként fülsértő erejű füttyszóba fulladt – a két csapat csalta a futballt, ne szépítsük. 0–0

Kiérdemelték a füttyöt.

Peru harminchat év elteltével ünnepelhetett ismét gólt világbajnokságon (Fotó: AFP)
Peru harminchat év elteltével ünnepelhetett ismét gólt világbajnokságon (Fotó: AFP)

AUSZTRÁLIA–PERU

Az ausztráloknak a minél nagyobb különbségű győzelem jelentett volna reményt a továbbjutásra, ám gyorsan „kisiklatták” terveiket: a 18. percben Paolo Guerrero emelt át balról a tizenhatos jobb oldalára, André Carrillo pedig remek kapáslövést küldött a jobb alsó sarokba 15 méterről (0–1)! Ez volt Peru első, világbajnokságon elért gólja 1982 óta.

Az ausztrálok támadásokkal válaszoltak, ám a tornán eddig akciógólt elérni képtelen – Mile Jedinak mindkét találatát büntetőből szerezte – socceroos most sem tudott élni lehetőségeivel, és a szünetben konstatálhatta, 45 perc alatt jóval messzebb került a továbbjutástól.

Az 50. percben aztán az őrzője szorításában beforduló, majd a hosszú sarokba lövő Paolo Guerrero végképp elintézte az ausztrálokat (0–2) – a továbbjutásról innentől már szó sem eshetett. A kritikus helyzet kipróbált harcost kívánt, érkezett is az ausztrálok közönségkedvence, a negyedik világbajnokságán pályára lépő Tim Cahill, de segíteni ő sem tudott. Ausztrália egy ponttal és akciógól nélkül köszönt el Oroszországtól, Peru pedig először győzött világbajnoki mérkőzésen 1978 óta.

A peruiak büszkén mehetnek haza, bár a Dánia elleni mérkőzést alighanem még sokáig bánni fogják – a csoport első találkozóján nagy lehetőséget hagytak ki, és ez továbbjutási esélyeikkel is elbánt.

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Franciaország 3 2 1 3–1 +2 7
2. Dánia 3 1 2 2–1 +1 5
3. Peru 3 1 2 2–2 0 3
4. Ausztrália 3 1 2 2–5 –3 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik