Oranje: csupán ezüstöt ért a totális futball

HEGYI TAMÁSHEGYI TAMÁS
Vágólapra másolva!
2018.04.08. 13:40
null
Gerd Müller, a torna (egyik) hőse a döntő után (Fotó: Action Images)
A Nemzeti Sport Online vb-történeti sorozatának 10. része az egykori Nyugat-Németországban megrendezett 1974-es világbajnokságról szól, amelyen négy újonc gárda is feltűnt. Magyarország ellenben újfent lemaradt a nagy eseményről... Ami a lényeget illeti: a világbajnoki címet a házigazda NSZK szerezte meg a vb-dobogóra egyaránt első alkalommal álló Hollandia és Lengyelország előtt.
A vb hivatalos plakátja
A vb hivatalos plakátja

Így múlik el a világ dicsősége: Anglia, a nyolc évvel azelőtti világbajnok sehol – de olyan tradicionális futballhatalmak, mint Spanyolország, Csehszlovákia és Franciaország sincs ott az NSZK-beli tornán. Csakúgy, mint Magyarország együttese, akárcsak négy esztendővel korábban, amikor 1970-et írtunk, és Mexikót.

Illovszky Rudolf csapata hiába küzdötte végig a selejtezőket veretlenül, a hozzá hasonlóan nyolc pontot gyűjtő Svédország és Ausztria mögött rosszabb gólkülönbségével csak a harmadik helyet tudta megszerezni a négy csapatot felvonultató 1. csoportban. A csoportelsőség szempontjából sorsdöntő magyar–svéd találkozón 80 ezer szurkoló gyűlt össze a Népstadionban, ahol kétszer is vezettünk ugyan (1–0-ra és 3–2-re), de mégsem tudtuk kiharcolni a győzelmet.

A 3–3-as végeredmény – amelyet Ralf Edström szerencsés fejessel alakított ki a 76. percben – a vendégeknek kedvezett, akik még Máltát, majd a pótselejtezőn Ausztriát is megverve jutottak ki a világbajnokságra.

KATONÁS REND, TOTÁLIS FUTBALL

Ahol aztán ott van a mezőnyben Zaire, Haiti, Ausztrália és az NDK is. Csupa-csupa egzotikus és új résztvevő. Utóbbi gárda feltűnése már csak azért is pikáns, mert éppen a házigazdákkal sorsolták össze – németek a németek ellen. Mit ad isten, a nyugatnémet válogatott pont az „Ossiktól” szenvedi el egyetlen vereségét a vb-n; az ikonikus ütközet egyetlen gólja a Magdeburg olimpiai bronzérmes, KEK-győztes középpályásának, Jürgen Sparwassernek a nevéhez fűződik.

Az NSZK – a hivatalos kabalafigurák, a két esetlen kisfickó, Tip és Tap után szabadon – az addigi „legtip-topabb”, legkatonásabb, legjobban szervezett világbajnokságot hozza tető alá. Muszáj is mindennek klappolnia, muszáj rendnek és fegyelemnek lennie, túl közel van ugyanis az 1972-es müncheni olimpián történt merénylet (palesztin terroristák izraeli sportolókat ejtettek túszul) emléke. A futballistákra ezért biztonsági emberek vigyáznak szinte mindenhol. Persze, a gyepet kivéve...

TUDTA-E, HOGY...

…a vb-k történetének első doppingellenőrzésén áteső Ernst Jean-Joseph haiti hátvéd rögvest megbukott a kontroll során?

…a chilei Carlos Caszely volt az első, akinek vb-n felmutatták a piros kártyát?

…a torna egyetlen veretlen csapata, Skócia tovább sem jutott a csoportjából?

…a lengyel Jan Tomaszewski előbb a svéd Staffan Tapper, majd az NSZK-beli Uli Hoeness 11-esét is hárította a második csoportkörben?

…az olasz válogatottban 1142 perces „góltalansági” csúcsa szakadt meg Dino Zoffnak, amikor a haiti Emmanuel Sanon a kapujába talált?

…a Pumával szerződésben lévő Cruyff, válogatottbeli társaitól eltérően, kétcsíkos(!) Adidas-szerelésben játszotta végig a tornát?

…Beckenbauert már harmadszor választották be a torna csapatába, s rajta kívül csak Djalma Santos (1954, 1958, 1962) mondhatott magáénak ilyen triplát?

A gyepen a totális futballal kirukkoló Hollandia az úr. Legalábbis kezdetben. Veretlenül, egy pontot elhullajtva masírozik be a döntőbe; a legszebb focit játssza, Johan Cruyff mesterien fogja össze a társulatot. Az oranje valósággal gálázik a (tornák során először lebonyolított) második csoportkörben, előbb az argentinokat üti ki 4–0-ra, majd az első fázisban még veretlen keletnémeteket veri meg 2–0-ra, végül pedig jön a címvédő brazilok elleni 2–0.

A hollandokhoz hasonlóan 1938 után ismét vb-résztvevő lengyel alakulat a torna egyik legüdébb színfoltja. Rendkívül gólerős, Grzegorz Lato meg sem áll hét találatig, de az ötöt, illetve hármat vágó Andrzej Szarmach és Kazimierz Deyna is szépen kiveszi a részét a termésből. Bronzérem a jutalmuk.

Aztán ott vannak a csoportjukat a brazilok előtt megnyerő jugoszlávok, akik kilenc góllal tömik ki szegény zairei csapatot. A Bogicsevics, Oblak, Dzsajics húzta plávikat az egyik helyi lap a négy közé várja. Utóbb kiderül: rosszul ítélte meg a jugók esélyeit.

Nem úgy, mint a házigazdákét. A nationalelfet szinte minden hazai (és külföldi) orgánum meg szakember a döntőbe tippeli – és a Beckenbauer, Müller, Overath, Maier, Breitner, Hoeness nevével fémjelzett együttes el is jut a müncheni fináléig.

Az új vb-trófea és jegyek a döntőre (Fotó: Action Images)
Az új vb-trófea és jegyek a döntőre (Fotó: Action Images)

BECKENBAUER KONTRA CRUYFF

A bajor fővárosban tehát NSZK–Hollandia csúcsderbire kerül sor. Franz Beckenbauer Johan Cruyff ellen, a precizitás a virtuozitás ellen, az esélyesek a még esélyesebbek ellen. A finálé igazodik a torna korábbi mérkőzéseihez a tekintetben, hogy rendkívül szigorú biztonsági intézkedések vonatkoznak rá: a kezdés előtt az Olimpiai Stadiont tüzetesen átvizsgálják.

A civilben hentesmester angol játékvezető, Jack Taylor (a mi Palotai Károlyunk volt a tartalékja!) vezeti fel a csapatokat, és alighogy útjára indítja a labdát, újfent a sípjába fúj: büntető! Ő ítél először, majd ugyanő másodszor is tizenegyest világbajnoki döntőben.

A 2. percben Johan Neeskens, a 25.-ben Paul Breitner az ítélet-végrehajtó (1–1). A szünetben, az öltözőbe menet Taylor megrendszabályozza a szájaló Cruyffot – villan a sárga. A holland „cséká” nem véletlenül ideges, akkor már a németek vezetnek 2–1-re.

Második félidő. Berti Vogts, a Terrier leveszi a pályáról a narancsmezes karmestert. A második nyugatnémet gól szerzője, Gerd Müller lő még egyet, de Taylor azt nem adja meg. Les – pedig nem volt az.

Letelik a 90 perc, az NSZK ujjong, Hollandia romokban. Az olasz Silvio Gazzaniga által megalkotott Világkupa, a Dresden Bank páncélterméből előhalászott vadonatúj világbajnoki trófea Ferenc Császár kezében emelkedik először a magasba.

Müller lő... – az 1974-es világbajnokságot eldöntő gól (Fotó: Imago)
Müller lő... – az 1974-es világbajnokságot eldöntő gól (Fotó: Imago)

10. VILÁGBAJNOKSÁG, NSZK (1974. JÚNIUS 13–JÚLIUS 7.)

A torna teljes eredménysora itt!

Döntő
NSZK–Hollandia 2–1 (2–1)
München, Olimpiai Stadion, 75 200
néző. Vezette: Taylor (angol)
NSZK: Maier – Vogts, Beckenbauer, Schwarzenbeck, Breitner – Bonhof, U. Hoeness, Overath – Grabowski, G. Müller, Hölzenbein
Hollandia: Jongbloed – Suurbier, Rijsbergen (T. de Jong, 69.), Haan, Krol – Jansen, Neeskens, Van Hanegem – Rep, Cruyff, Rensenbrink (R. van de Kerkhof, 46.)
Gólszerző: Breitner (25. – 11-esből), G. Müller (43.), ill. Neeskens (2. – 11-esből)

Gólkirály: Grzegorz Lato (lengyel) 7 gól
A torna legjobb játékosai: 1. (aranylabdás) Johan Cruyff (holland), 2. Franz Beckenbauer (nyugatnémet), 3. Kazimierz Deyna (lengyel)

A világbajnok nyugatnémet csapat kerete: Sepp Maier, Berti Vogts, Paul Breitner, Hans-Georg Schwarzenbeck, Franz Beckenbauer (csapatkapitány), Horst-Dieter Höttges, Herbert Wimmer, Bernhard Cullmann, Jürgen Grabowski, Günter Netzer, Jupp Heynckes, Wolfgang Overath, Gerd Müller, Uli Hoeness, Heinz Flohe, Rainer Bonhof, Bernd Hölzenbein, Dieter Herzog, Jupp Kapellmann, Helmut Kremers, Norbert Nigbur, Wolfgang Kleff. Szövetségi kapitány: Helmut Schön

A KORÁBBI RÉSZEK
1. vb, 1930, Uruguay
2. vb, 1934, Olaszország

3. vb, 1938, Franciaország
4. vb, 1950, Brazília
5. vb, 1954, Svájc
6. vb, 1958, Svédország
7. vb, 1962, Chile
8. vb, 1966, Anglia
9. vb, 1970, Mexikó

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik