Vb 2018: Messi megmentette Argentínát, Chile és Paraguay kiesett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.11. 03:40
null
Lionel Messi a középpontban (FOTÓ: AFP)
Véget értek a 2018-as labdarúgó világbajnokság selejtezői Dél-Amerikában is: Lionel Messi megmentette az argentinokat a kiesés szégyenétől, Peru interkontinentális selejtezőt vívhat, Uruguay és Kolumbia továbbjutott, Chile és Paraguay azonban nagyon elrontotta az utolsó kört.


Roppant izgalmasra sikeredett a dél-amerikai vb-selejtezők végjátéka: Brazília már korábban kijutott, Ecuador, Bolívia és Venezuela elbukott, a többiek azonban még izgulhattak a világbajnoki szereplésüket illetően.

Ecuador–Argentína 1–3 (R. Ibarra 1., ill. Messi 12., 20., 62.)

Nem kevesebb, mint 243 különböző kimenetele lehetett a záró forduló lehetséges eredményeinek, és ebből ARGENTÍNA 122 esetben lemaradt volna – az egész selejtezőkör egyik legnagyobb meglepetése volt az albiceleste gyatra szereplése.

Jorge Sampaoli kapitány a döntő mérkőzésre a Sergio Romero – Gabriel Mercado, Javier Mascherano, Nicolás Otamendi – Eduardo Salvio, Enzo Pérez, Lucas Biglia, Marcos Acuna – Lionel Messi, Ángel Di María – Dario Benedetto kezdővel állt ki Ecuador ellen, és igazán pocsékul kezdett: a 40. másodpercben vezetést szerzett a hazai csapat Romario Ibarra szép találatával.

A címeres mezben az elvártnál ritkábban villogó Lionel Messi azonban a vállára vette övéit, előbb a szokásos nemes egyszerűségével értékesítette Di María beadását, majd a védők hibáját kihasználva lőtt a jobb felső sarokba. Di María nem sokra rá eldönthette volna a mérkőzést, de elrontotta helyzetét, ezt követően a hazaiak kerültek mezőnyfölénybe – a tengerszint fölött közel háromezer méter magasan fekszik a quitói Estadio Olímpico Atahualpa, ahol ezt a selejtezőt vívták –, de ziccerig nem jutottak.

Nem úgy Messi, aki megmentői szerepkörbe lépett, ugyanis a 62. percben megszerezte harmadik (zseniális!) találatát, és a klasszikus mesterhármast világbajnoki részvételt jelentett az argentinoknak.

Akik támadásban maradtak a hajrára, a gyengén futballozó Benedetto helyére beállt Mauro Icardi, és ugyan az eredmény már nem változott, de emiatt egy csöppet sem sírt Argentína.

Brazília–Chile 3–0 (Paulinho 55., G. Jesus 57., 93.)

A brazilok az Ederson – D. Alves, Marquinhos, Miranda, Alex Sandro – Paulinho, Casemiro, R. Augusto – Coutinho, G. Jesus, Neymar összeállításban fogadták a kontinensbajnokot, amely hamar gólt szerezhetett volna, de a debütáns Ederson védte Eduardo Vargas fejesét. Ezt követően magasabb sebességbe kapcsoltak a hazaiak, Neymar vezérletével, ám Jesus nem tudott túljárni a Manchester City másik kapusa, csapattársa, Claudio Bravo eszén.

A másodikban aztán megingott Bravo: egy távoli Alves-szabadrúgást Paulinho elé ejtett, aki köszönte szépen, majd Coutinho és Neymar hozta kihagyhatatlan helyzetbe Gabriel Jesust.

Ezzel el is dőlt a három pont sorsa, Neymar még hajtott a gólért, a chilei támadások továbbra is megakadtak a 16-os előtt, és a vendégek drukkerei nemcsak a szépítésért szorítottak, hanem a többi eredmény számukra szerencsés alakulásában is.

Végül mindkettőben csalódniuk kellett, nemhogy nem éltek a lehetőségeikkel, Jesustól megkapták a kegyelemdöfést világbajnoki álmaikra...

Paraguay–Venezuela 0–1 (Y. Herrera, 84.)

Paraguay csak egy chilei és egy argentin vereséggel juthatott volna tovább, ehhez képest a saját mérkőzésüket sem tudták hozni. Igaz, már az első félidőben sem az ő szája ízük szerint álltak a riválisok, ők maguk meg sorra elpuskázták gólhelyzeteiket, és ezt folytatták a pihenő után is.

A hajrára beszállt a veterán Óscar Cardozo, az egykori Benfica-menő támadó is, közben a Romero-ikerpár tagja, Ángel és Óscar többször is betalálhatott volna, majd ahogyan az ilyenkor már csak lenni szokott, egy kontrából gólt szerzett az ellenfél, amely ezzel megnyerte a mérkőzést.




Peru–Kolumbia 1–1 (P. Guerrero 76., ill. J. Rodríguez 56.)

Nem sikerül mozgalmasra a Peru–Kolumbia derbi első félideje sem, és inkább a vendégek játszottak veszélyesebben, főleg James Rodríguez révén, holott a piros-fehérek jól tudták, hogy ha nyernek, akkor legrosszabb esetben is interkontinentális pótselejtezőt játszanak Új-Zélanddal – igaz, a vendégek meg annak voltak a tudatában, hogy ha kikapnak, akkor kieshetnek. Ezért is örültek annyira James Rodríguez okos találatának, de a hajrára fordulva a Bayern München volt támadója, Paolo Guerrero egyenlített (a kolumbiai kapus, David Ospina élénk közreműködésével).

Innentől kezdve elgurigáztak a hármas sípszóig: Kolumbia továbbjutott, Peru pótvizsgára kényszerült.


Uruguay–Bolívia 4–2 (M. Cáceres 40., Cavani 42., L. Suárez 60., 76., ill. G. Silva 24. – öngól, Godín 79. – öngól)

Az utolsó forduló előtt csoportmásodik uruguayiak szeme előtt a vereség elkerülése lebegett, ehhez képest a heves hazai támadások közepette Gastón Silva elképesztő öngóljával a bolíviaiak kerültek előnybe. Az első félidő hajrájában aztán fordított a La Celeste: előbb Martín Cáceres, majd természetesen Edinson Cavani szerzett gólt. Nem maradhatott el a szokásos Luis Suárez-gólöröm sem, a második találatának érdekessége az volt, hogy a támadót kapura lövés közben a mellőle felszálló kósza madár sem zavarta meg.

A végére Diego Godín fejelt még egy látványos öngólt, de emiatt csak kevesen szomorkodtak: a hetvenéves szövetségi kapitány, Óscar Washington Tabárez 1990, 2010 és 2014 után újabb vébére készülhet válogatottjával.



A VÉGEREDMÉNY
1. Brazília 18 12 5 1 41–11 30 41
2. Uruguay 18 9 4 5 32–20 21 31
3. Argentína1877419–163
28
4. Kolumbia 18 8 5 5 21–19 2 27
5. Peru 18 7 5 6 27–26 1 26
6. Chile 18 8 2 8 26–27 -1 26
7. Paraguay 18 7 3 8 19–25 -6 24
8. Ecuador 18 6 2 10 26–29 -3 20
9. Bolívia 18 4 2 11 16–38 -22 14
10. Venezuela 18 2 6 10 19–35 -16 12

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik