Joachim Löw a lovak közé dobta a gyeplőt – és nyert!

Bacskai János Bacskai János
Vágólapra másolva!
2018.06.24. 10:27
null
Löw megmutatta: kockázat nélkül nincs haszon! (Fotó: AFP)
Németország válogatottja a szünetben még vesztésre állt, ám a gyors kiesés veszélyétől fenyegetve a második félidőben fordított, és a 95. percben szerzett Toni Kroos-góllal 2–1-re legyőzte Svédországot a labdarúgó-világbajnokságon. Megpróbáltuk megvilágítani, hogyan.


Ahogyan azt várni lehetett, a Neuer – Kimmich, J. Boateng, Hummels, Plattenhardt – Khedira, Kroos – Th. Müller, Özil, Draxler – Werner tizeneggyel futott neki a csoportmérkőzéseknek Mexikó ellen a német válogatott, amely elfelejtette, hogy a címvédőre mindenki vadászik – és szerencséje sem volt, mondjuk meg őszintén, lásd a kihagyott szekérderéknyi helyzetet vagy a kétszer is megdöngetett kapufát.

A futball már csak ilyen, ezt a németek tudják a legjobban, lásd az előző vb-döntőn kimaradt Lionel Messi-, Gonzalo Higuaín- és Rodrigo Palacio-helyzeteket, Joachim Löw azonban igyekezett gondoskodni arról, hogy kizárja a mázlifaktort a mérkőzésből.

A Whoscored osztályzatai
A Whoscored osztályzatai

Hamar nyilvánvalóvá vált a német mester terve: lapos passzokkal kiugratni a 16-os elől a két szélről meginduló, az ötös sarkaihoz befutó Marco Reust és Thomas Müllert, miközben a középcsatár Timo Wernert igyekezett kivonni középről a csontdarálóból. A karmester a rengeteget kritizált Mesut Özil helyett Julian Draxler lett, aki mögött nem Sami Khedira, hanem a bayernes Sebastian Rudy szűrt, a bal oldalon pedig visszakapta a helyét a felépült Jonas Hector.

Az első tíz percben kétszer is helyzetbe kerültek a lapos kiugratásokkal a németek, de a befejezéseket elkapkodták, miközben szépen lassan fény derült a svéd taktikára, amely éppen az lett, amit a hízásnak indult tanárok alkalmaznak a diákok elleni sulirangadón: a megszerzett labdával nyílegyenesen elindulni az ellen kapuja felé, lehetőleg középen, lásd a két pont közötti legrövidebb távolság vastörvényét.

Csak letisztultan kérem, svédek vagyunk! (11tegen11)
Csak letisztultan kérem, svédek vagyunk! (11tegen11)


Nem is sokat kellett várni az első három lehetőségre, előbb a bal oldali felségterületét rendre elhagyó Emil Forsberg tört a kapu felé egy zseniális levétel után, természetesen középen, de fellökhette őt büntetlenül Thomas Müller, majd a szintén egy labdaszerzés után középen azonnal meginduló Marcus Berget rúgta fel büntetőt érően Jérome Boateng – de ezt is megúszták a németek.

Ha Müller a tizenhatos előtt szerel, abból csak jó sülhet ki, mert mutatja, hogy mennyire lelkes a nationalelf, a taktikai utasításokat pedig annyira betartják a játékosok, hogy Toni Kroos még a leghátsó szabadrúgásokat is hátrajön elvégezni – mosolyogtak ekkor egymásra a német szurkolók.

És éppen ebből lett a baj (mármint nem a mosolyból): az Andrea Pirlót játszó Kroos előbb eladta a labdát, majd megbukott emberfogásból, és ha csak milliméterekkel is, de Antonio Rüdiger lemaradt a klasszikus kontragólt szerző Ola Toivonenről.

A két irányító hőtérképe: balra Kroos, jobbra Forsberg (Whoscored)
A két irányító hőtérképe: balra Kroos, jobbra Forsberg (Whoscored)

Mindkét csapat taktikája arra irányult ugyanis, hogy az ellenfél két óriási termetű középső védője föld- és légharcokban verhetetlen, ám igen lassan fordul, és lassan éri el csúcssebességét – csakhogy amíg a Boateng, Rüdiger kettős közé többször is bedobták a labdát a kék mezesek, addig a Victor Lindelöf, Andreas Granqvist párosnak csak az első tíz percben kellett kétségbeesetten forgatnia a fejét.

De akkor nagyon: Draxler hős lehetett volna, ám ziccert rontott. Jellemző módon az első tíz percben a svéd játékosok közül csak a szélső Viktor Claesson ért ötnél többször labdába!

A gól olyannyira megzavarta a feleket, hogy egy időre sutba dobták az addigiakat, az ad hoc futball két svéd és egy német helyzetet szült: és ugyan 1966 (azaz amióta mérik) óta egyszer sem birtokolta még az első félidőben ilyen sokszor a labdát a német válogatott, mint most (hetvenöt százalékban, nem mellékesen kilencven százalékos pontossági aránnyal passzolván), a félidőben kiesésre állt a világbajnok!

Így álltak a félidőben (fifa.com)
Így álltak a félidőben (fifa.com)

Löw idegesen viharzott az öltözőbe, és alaposan megmosta a fejeket, az ismét csalódást okozó Draxler helyére a 32 éves középcsatárt, Mario Gomezt vezényelte a pályára – a véletlenül orron rúgott Rudy helyére még az első játékrészben az inkább karmester, mint szűrő Ilkay Gündogan állt.

Lelki erősítésként jött a statisztika a szünetben a szurkolóknak, miszerint a németek 1974 óta egyszer sem nyertek vébéken, ha a félidőben bukásra álltak, akkor viszont éppen a svédek ellen fordítottak, nem mellékesen aztán a tornát is megnyerték.

Bejött Löw terve, hamar egyenlítettek a németek: Werner adott be laposan a bal szélről, Gomez első labdaérintésével tovább tette a labdát, Reus meg a kapuba továbbította azt.

Nem matematika, nem statisztika, hanem emberség: nagyon megérdemelte már a „nagy német beteg” ezt a gólt, amelyet nem mellékesen éppen a sokszor műtött bal térdével szerzett!

2009-től 42 (negyvenkét) alkalommal volt hosszabb-rövidebb ideig sérült a szélső...
2009-től 42 (negyvenkét) alkalommal volt hosszabb-rövidebb ideig sérült a szélső...

Ezúttal is fellelkesült a gólt szerző csapat, de a helyzetei kimaradtak, a svédek pedig reagáltak: percekig át sem mentek a felezőn a labdával, négy védő az ötös előtt, öt középpályás pedig a 16-os vonalán helyezkedett, egymástól tízméternyi távolságra, ez pedig az álmoskönyvek szerint góltalan perceket hoz, ha nincs az ellenfélnél egy zseniális, 16-os előtti beindulás vagy egy jó napot kifogó nehézbombázó.

144 passz, német vb-rekord! Kroosnak nagyon jót tett az egyébként 94 százalékos pontossággal passzolgató Gündogan beállása, kissé mélyebbről és balról szervezhetett a továbbiakban, sokkal nagyobb sikerrel. Hiába, Kroos nem Andrés Iniesta, hanem Pirlo...

Elkezdődött a kiszorítósdi: az északiak abban bíztak, hogy felőrlik fizikailag az ellenfelüket, a németek meg abban, hogy előbb-utóbb csak hibázik egy svéd az állandó nyomás alatt. A svédek szövetségi kapitánya, Janne Andersson a kontrák teljes elmaradása miatt frissített támadó szekcióján, behozva előre John Guidettit, a szélre pedig Jimmy Durmazt.

Mégis Löw terve vált volna be, ha Werner végre megembereli magát a címeres mezben is, és értékesíti ziccerét, a svédek végső kontrái pedig amiatt maradtak el, mert az utolsó bő tíz percre Boateng kiállíttatta magát, és így sokkal nyíltabbá vált a mérkőzés.

Werner a széleken játszott, de középen veszélyeztetett
Werner a széleken játszott, de középen veszélyeztetett
Amikor jobb híján Boateng megy előre jobb oldali segédkarmesternek – ezért fáradt el fejben és testben a végére! A védő egyébként 90 százalékos pontossággal passzolt, de érdekes megnézni Werner kicsi pontját is: pont kifejező (11tegen11)
Amikor jobb híján Boateng megy előre jobb oldali segédkarmesternek – ezért fáradt el fejben és testben a végére! A védő egyébként 90 százalékos pontossággal passzolt, de érdekes megnézni Werner kicsi pontját is: pont kifejező (11tegen11)

Löw nagyot kockáztatott a végére, a balhátvéd Hector helyére a szélső Julian Brandtot küldte be,ezzel gyakorlatilag 2–3–4-ben támadt a nationalelf. És nem is hiába, de a sokáig gyengén futballozó Kroos első igazi „kroosos” beadását Gomez nem tudta az ötösről a kapuba fejelni. Idáig terjed egy edző tudása...

Elfáradtak a svédek, a ráadásban ők húzták az időt, pedig emberelőnyben futballoztak, a németek a korábbiakkal nem törődve elszántan ívelgettek már (ez még a legnagyobbakkal is előfordul), szegény Brandt a Mexikó elleni meccs után ismét lőtt egy kapufát, a másik oldalon Guidetti ziccerben rontott – a döntetlenért egy pillanatig sem kapkodó Löw pedig a száguldó lovak közé dobta a gyeplőt, és megnyerte a futamot.

Futballon túli, mégis nagyon futballos góllal: a kritikusok szerint az egyetlen remek beadáson kívül a rengeteg labdaérintése dacára mégiscsak a Madridban és a nemzeti csapatban megszokott formája alatt futballozó Kroos lövésével.

Taktika, fegyelem, hadrend, passzjáték, mérnöki vonalak ide vagy oda, a labdarúgás még mindig elsorban játék és sport, és nem tudomány! És micsoda remek játék…

Itt jártunk! (Balra a németek, a hőtérképek forrása: Whoscored)
Itt jártunk! (Balra a németek, a hőtérképek forrása: Whoscored)



DE AZÉRT SZÁMOKKAL IS ALÁ TUDJUK TÁMASZTANI A NÉMET SZENVEDÉST

És Gary Lineker mondásának igazságát: Reus egyenlítő találata volt ezen a vébén az első német gól, de a 34. próbálkozásból született, a 94. perc 44. másodpercében esett győztes találatnál pedig nem hosszabbításos mérkőzésen még soha nem szerzett később gólt a nationalelf!

Thomas Müller úgy fordult a mérkőzésre, hogy tíz gólt szerzett a vébéken alig 14, a kapu felületére menő lövésből/fejesből, de nemhogy Mexikó ellen nem veszélyeztette a kaput egyedüliként a német mezőnyjátékosok közül, hanem előző 239 percében a vb-ken egyetlen egyszer sem! A rossz széria a svédek ellen a 38. percben megszakadt, majd volt még egy rossz kísérlete, gólja azonban nem.

A németek háromszor találták el a kapufát két mérkőzésen, ezen a vébén egyik csapat sem ilyen sokszor.

Tizenhat német lövésre feleennyi svéd kísérlet jutott, de öt, illetve hat tartott ezek közül a kapu felületére, az egy németre hét svéd blokk jutott.

Szorgos népünk győzni fog, avagy lövésből lesz a gól! (11tegen11)
Szorgos népünk győzni fog, avagy lövésből lesz a gól! (11tegen11)


Feljöttek a végére a svédek a labdabirtoklásban 29 százalékra, de érdekes módon a németek pontossága ugyanúgy megmaradt kilencven százalék. Csak éppen ők 699-szer, a svédek meg csak 217-szer passzoltak (76 százalékos pontossággal, tehát nem vagdosták előre céltalanul a megszerzett labdákat).

Ennyit arról, hogy a labda fusson, ne a játékos: a 71 százalékos labdabirtokást 111 kilométer futással érte el a német csapat, a svédek ennél egyetlen árva kilométerrel kevesebbet tekertek az órájukba a folyamatos bekkelés során.

Kroos többet passzolt, mint a komplett svéd kezdő középpályás négyes...
Kroos többet passzolt, mint a komplett svéd kezdő középpályás négyes...


Nem volt durva meccs: a győztes 12-szer, a vesztes 13-szor szabálytalankodott csupán.

A párharcok 59 százalékát a németek nyerték meg, a legrosszabb mutatók Boatengé, Gündogané (40-40) és Draxleré (25), a legjobb Reusé (100) és Kroosé (89 százalék).

A svédek két védekező középpályása közül Albin Ekdal párharcai száz százalékát megnyerte, Sebastian Larsson 86-ot.

Ki gondolná? Jérome Boateng egyáltalán nem durva játékos, felnőttkarrierje során ez volt a második kiállítása. Mindkettő címeres mezben.

Ola Toivonen megemberelte magát a nyárra: klubcsapatában, a Toulouse-ban 19-szer lőtt kapura az egész idényben, gólt nem szerzett, a vébén kétszer próbálkozott, az egyikből gól lett.

Werner pontatlanul passzolt, és csak párharcai felét nyerte meg. Csak egy igazi helyzete volt (Kicker)
Werner pontatlanul passzolt, és csak párharcai felét nyerte meg. Csak egy igazi helyzete volt (Kicker)


Reus lett a mérkőzés embere, gólja mellett gólpasszt adott Kroosnak.

Tényleg soha nem adják fel: a kilencedik alkalommal válaszolt egy vb-n elszenvedett vereségre győzelemmel a német válogatott.

Amióta bemutatkozott a válogatottban, egyetlen nagy tornán sem szorult a kispadra Mesut Özil, de a svédek ellen megszakadt a 26 mérkőzéses sorozat.

Kemény dió: a svédek 1990 óta most először veszítettek a vébéken csoportmérkőzést, Robin Olsen kapus 548 perc után kapott újra gólt!

A sorsdöntő szabadrúgást összehozó Durmaz egy óra alatt 3000 gyalázkodó, sértegető, rasszista és fenyegető kommentet kapott egy közösségi oldalon lévő fényképe alá.

„A labdarúgás egy egyszerű játék, huszonkét férfi üldözte a labdát nyolcvankét percig, aztán kiállítottak egy németet, így huszonegy férfi hajkurászta a labdát tizenhárom percig, aztán a végén a németek valahogyan megszerezték azt a kib... győzelmet.” Gary Lineker új aranyköpése a németek és a labdarúgás viszonyáról.

A taktikai vonalzók szerelemeseinek

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
CSOPORTKÖR, F-CSOPORT, 2. FORDULÓ
NÉMETORSZÁG–SVÉDORSZÁG21 (0–1)

Szocsi, Olimpiai Stadion, 44 287 néző. Vezette: Marciniak (lengyel)
NÉMETORSZÁG:
Neuer – Kimmich, J. Boateng, Rüdiger, Hector (Brandt, 87.) – Rudy (Gündogan, 31.), Kroos – Th. Müller, Reus, Draxler (Gomez, a szünetben) – Ti. Werner.Szövetségi kapitány: Joachim Löw
SVÉDORSZÁG: Olsen – Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson (Durmaz, 74.), Larsson, Ekdal, Forsberg – Berg (Thelin, 90.), Toivonen (Guidetti, 78.). Szövetségi kapitány: Janne Andersson
Gólszerző: Reus (48.), Kroos (95.), ill. Toivonen (32.)
Sárga lap: J. Boateng (71.), ill. Ekdal (52.), Larsson (97.)
Kiállítva: J. Boateng (82.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik