Húsz évvel később... Deschamps újra vb-döntőbe vezette csapatát – Csillag Péter tudósítása

Csillag Péter (helyszíni riport), CSERHÁTI ZOLTÁN (közvetítés)Csillag Péter (helyszíni riport), CSERHÁTI ZOLTÁN (közvetítés)
Vágólapra másolva!
2018.07.10. 22:18
null
Henry és Deschamps 20 éve együtt jutottak vb-döntőbe, most ellentétes oldalon álltak (Fotó: AFP)
Kiegyenlített játék, Mbappé- és Hazard-villanások, majd egy mindent eldöntő Umtiti-fejes a francia–belga szomszédmeccsen – Csillag Péter tudósítása Szentpétervárról.

 

Szemet szúrhatott a Franciaország–Belgium világbajnoki elődöntő nézőjének, hogy a tavaly átadott szentpétervári óriásstadion lelátóján kezdéskor akadt jó néhány üres hely; a semleges érdeklődők közül sokan ráérősen, az öt-tíz perces késést sem bánva foglalták el ülésüket. Hiába az európai futball ereje, összehasonlíthatatlanabbul nagyobb szurkolói láz kísért volna egy brazil–francia slágermérkőzést – az 1998-as vb-döntő visszavágóját –, mint a nyugat-európai szomszédok testvérharcát. Bennfentes informátorunk szerint a feketepiacon egy brazil–francia meccsjegyért akár ezerötszáz dollárt is elkértek volna, míg a keddi párosítás az utolsó órákban már csupán száz dollárt ért. Itt jegyezzük meg, az interneten újraértékesített belépők börzéjén az elmúlt hetekben igencsak pörgött az élet, a területre rálátó, neve elhallgatását kérő forrásunk állítja, minden ötödik tikettel más megy be a stadionba, mint aki eredetileg megvette.

A négyötöd részben alanyi jogon bent tartózkodó közönség kedden azt láthatta, hogy a két válogatott kellő fegyelmezettséggel, de nem óvatoskodva kezdi a játékot. Az ezúttal háromvédős rendszerben pályára lépő, és – mint Roberto Martínez az előző napi sajtótájékoztatóján kifejtette – emiatt a négyhátvédes változathoz képest menet közben is jóval rugalmasabban alakítható Belgium igyekezett gyors labdajáratással előretolni a játékot a csatárzónába, Franciaország védelme azonban szilárdan ellenállt a kísérleteknek.

Aztán kapott két nagyon erős figyelmeztetést az első félidő közepén, megtapasztalva, hogy még így sem elég stabil a fal: előbb Eden Hazard léc alá tartó lövését követően fejelte a labdát a léc fölé a kapust biztosító Raphaël Varane, majd Toby Alderweireld fordulásból megrúgott, rendkívül veszélyes kísérlete után tolta Hugo Lloris bámulatos bravúrral a kapu mellé. Hétfőn egy újságíró megkérdezte a 103. válogatottságával Szentpéterváron Didier Deschamps-ot beérő, harmincegy éves Tottenham-kapust, elérte-e a csúcsformáját vagy képes még fejlődni. A csodálatos védést látva az utóbbi eshetőségnek kicsi a valószínűsége.

Nem sokkal később a másik oldalon Thibaut Courtois is igazolta, hogy nem véletlenül ő viseli a kesztyűt a gárdában: Benjamin Pavard közeli, erős, lapos lövését kiváló reflexmozdulattal, lábbal hárította. Figyelemre méltó, hogy az argentinok elleni nyolcaddöntőn (4–3) álomgólt szerző Stuttgart-játékos hátvéd létére ennyire veszélyes az ellenfél kapujára, az pedig még érdekesebb, hogy francia színekben eddig egyszer sem volt vesztes csapat tagja, ide számítva az U19-es és az U21-es korosztályos együttesben vívott mérkőzéseit is (immár összesen harmincat).

Kiegyenlített, nagy iramú játék zajlott a pályán, kevés csillogással. A két fél többé-kevésbé kioltotta a másik erejét, bár a sebességváltásokból, a kapu előtti kulcspasszokból adódtak éles pillanatok – főként a belga Eden Hazard ötletessége és a francia Kylian Mbappé sebessége kecsegtetett kilépéssel az állóháborúból. Aztán nem ők, hanem Samuel Umtiti, a francia hátvéd törte meg a jeget: szöglet után Marouane Fellainit megelőzte, és a labdát fejjel a kapuba csúsztatta. Belgium így ugyanolyan helyzetbe került, mint a negyeddöntőben ellene játszó Brazília, muszáj volt támadnia és kockáztatnia. A nyíltabb játék első hatása újabb francia lehetőségekben mutatkozott meg, Mbappé előbb laza bokapasszal, majd Fellaini kicselezésével okozott riadalmat.

A szélsebes belga rohamok elmaradtak, a vörös mezesek nem tudták áttörni a többszintes francia védelmi rendszert, kénytelenek voltak türelmesen passzolgatva várni a lehetőséget. Az viszont nem érkezett el, a reményt csupán Axel Witsel húszméteres lövése villantotta fel, Lloris ekkor megint szépet védett. Franciaország 1–0-ra legyőzte Belgiumot, és július 15-én a moszkvai Luzsnyiki Stadionban játszhat azért, hogy húsz év után újra világbajnok legyen.

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
ELŐDÖNTŐ

FRANCIAORSZÁG–BELGIUM 1–0 (0–0)
Szentpétervár,
Kresztovszkij Stadion. 64 286 néző. Vezette: Cunha (uruguayi)
Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, L. Hernández – Pogba, Kanté – Mbappé, Griezmann, Matuidi (Tolisso, 86.) – Giroud (Nzonzi, 85.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.
Belgium: Courtois – Alderweireld, Kompany, Vertonghen – Chadli (Batshuayi, 91.), Witsel, Fellaini (Carrasco, 80.), Mousa Dembélé (Mertens, 60.) – De Bruyne, E. Hazard, Lukaku. Szövetségi kapitány: Roberto Martínez.
Gólszerző: Umtiti (51.)
Sárga lap: Kanté (87.), Mbappé (92.), ill. E. Hazard (63.), Alderweireld (71.), Vertonghen (94.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik