Anglia: Kane gólja elhozta a németeket és a brazilokat a Wembleybe

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.06. 11:40
null
Kane és Southgate a csütörtök esti kijutás fő letéteményesei (Fotó: AFP)
Az angol válogatott csütörtökön este Harry Kane hosszabbításban becsorgó góljával 1–0-ra legyőzte Szlovéniát, így a további eredményektől függetlenül kiharcolta a részvételi jogot a jövő nyári, oroszországi rendezésű világbajnokságra. A kvalifikáció másnapján az angol labdarúgó-szövetség bejelentette, novemberben négy napon belül megmérkőzik Németországgal és Brazíliával a háromoroszlános válogatott – és eközben az is kiderült, mekkora prémiumot kap Gareth Southgate szövetségi kapitány a kijutásért.

Csütörtökön este Anglia kínkeservesen, Harry Kane hosszabbításban esett találatával – a gólvonalon éppen csak átgurult a labda – 1–0-ra legyőzte világbajnoki selejtezőn Szlovéniát, ezzel az utolsó selejtezőforduló eredményétől függetlenül megnyerte az F-csoportot, és kiharcolta a részvételt a 2018-as világbajnokságon.

A mérkőzést követően az angol lapok úgy értékelték, hogy az angol válogatott részéről egyetlen pozitívumot lehet feljegyezni: kiharcolta a világbajnoki részvételt, minden mást tekintetbe véve a lehető leghamarabb el kell felejteni a csütörtöki mérkőzést.

Az 1–0-s győzelmet követően az angol szövetség nyilvánosságra hozta, hogy novemberben hazai pályán négy napon belül fogadja előbb Németországot, majd Brazíliát – egyaránt a Wembleyben.

Németország szintén tegnap harcolta ki a világbajnoki részvételt, miután 3–1-re megverte Észak-Írországot Belfastban. Joachim Löw csapata legutóbb idén márciusban játszott Angliával – a dortmundi mérkőzésen búcsúzott a németektől Lukas Podolski, s győzött 1–0-ra Németország a válogatottól elköszönő támadó bombagóljával.

A brazil válogatott 2013 februárja után tér vissza a Wembleybe, ahol akkor 2–1-re győzött az akkor még Roy Hodgson irányított angol válogatott – az alábbi videón a mérkőzés bővebb összefoglalója, amelynek megtekintését már csak Frank Lampard győztes gólja miatt is ajánljuk (7:45-től).

A világbajnokságra kijutó Angliánál nemcsak a felkészülési program kezdetének bejelentése jelentette az izgalmakat, hanem maga Gareth Southgate szövetségi kapitány személye is. A játékosként 57-szeres válogatott szakember tavaly novemberben vette át a nemzeti csapat irányítását, és a kijutás kiharcolása után kiderült: az éves szinten 3 millió angol fontot kereső kapitánynak negyedmillió font (kb. 90 millió forint) prémiumot ér a selejtezőcsoport megnyerése. Ráadásul ugyanennyi üti majd a markát, ha sikerül Angliával továbbjutnia a világbajnokságon a csoportjából – utóbbi azonban nem feltétlenül lesz könnyű, és ezt a kapitány is elismerte a találkozó után.

„Pokoli sok dolgunk lesz még a világbajnokságig, s nem lesz könnyű a felkészülés. Teljesen egyértelmű, hogy ma sokkal jobban kellett volna játszanunk Szlovénia ellen, de a lényeg, hogy sikerült kiharcolni a kijutást. A mostani mérkőzés precízen megmutatta, hogy hol tartunk jelenleg. Amikor kineveztek kapitánynak, a cél az volt, hogy kiharcoljuk a világbajnoki részvételt. Ez most sikerült, és talán nem kell mondani, hogy az angol labdarúgásnak mennyire fontos, hogy ott legyen a világbajnokságon” – fogalmazott Southgate a szlovénok elleni találkozót követően.

A kapitány kritikus hangvételét egyébként az is alátámaszthatta, hogy a meccs nagy részében az angol szurkolókat olyannyira lekötötte és izgalomban tartotta a Wembley gyepén zajló labdarugdalás, hogy jobb híján papírrepülők hajtogatásával múlatták az időt. Az alább látható videó tanulsága szerint egyébként a drukkerek sikeresebbek voltak, hiszen korábban kapuba találtak, mint a válogatott tagjai…



VB-SELEJTEZŐK
EURÓPAI ZÓNA
F-CSOPORT
Anglia–Szlovénia 1–0 (Kane 94.)

AZ ÁLLÁS
1. Anglia 9 7 2 17– 3 +14 23
2. Skócia 9 5 2 2 15–10 +5 17
3. Szlovákia 9 5 4 14– 7 +7 15
4. Szlovénia 9 4 2 3 10– 5 +5 14
5. Litvánia 9 1 3 5 7–19 –12 6
6. Málta 9 1 8 3–22 –19 1

AZ F-CSOPORT TOVÁBBI PROGRAMJA
2017. október 8., vasárnap
18.00:
Litvánia–Anglia
18.00: Szlovákia–Málta
18.00: Szlovénia–Skócia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik