A Zenit kiutálta a városból, 2000 km-re költözött a patinás klub

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2018.07.03. 13:45
null
A Dinamo Szocsiba tette át a székhelyét
Az orosz, sőt, a nemzetközi labdarúgásban is egyedülálló eset történt Szentpéterváron: a város második számú csapata, az 1922-ben alapított Dinamo úgy döntött, befejezi az ellenségeskedést a Zenittel, és Szocsiba teszi át székhelyét. A 2014-es téli olimpia helyszíne több mint 2000 kilométerre van Szentpétervártól...

Hihetetlenül hangzik, ugye? Pedig igaz!

Arra több példát is tudnánk hozni, hogy egy klub az adott városon belül máshová (értsd új stadionba) költözött. Sőt, az amerikai major sportokban előfordul, hogy egy franchise egy másik, közelben lévő településre viszi csapatát. No de olyat, hogy egy futballklub csaknem 2500 kilométerrel odébb leli meg az új otthonát? Oroszországban ez is megtörtént. A döntés hátterét ismerve azonban logikus ötletnek tűnik.

EGYSZER FENT, TÖBBSZÖR LENT
Az 1922-ben létrehozott Dinamo Szankt-Petyerburg az egyike volt a szovjet ligát 1936-ban megalapító hét klubnak. Egy hatéves szünetet leszámítva (1954 és 1960 között) a Szovjetunió felbomlásáig többnyire az első osztályban szerepelt a csapat, néhány szezont azért eltöltött a második vonalban is. A dobogóra egyszer sem tudott odaérni az élvonalban, a legjobb ötbe azonban többször is. Az első nagy hullámvölgy 2000-ben jött, amikor pénzügyi problémák miatt a Dinamo elveszítette profi státuszát. Egy helyi építőipari vállalkozó sietett a klub segítségére, de 2004-ben ismét csődöt jelentettek. Három évvel később Petrotreszt néven indult a klub a másodosztályban, újabb három esztendő elteltével jött a következő csődeljárás, 2010-ben az amatőr ligába sorolták vissza az egyletet. 2015-re a harmadik vonalig küzdötte vissza magát az újfent Dinamóra keresztelt klub, ekkor színre lépett Borisz Rotenberg orosz milliárdos, és megvásárolta a csapatot.

A történet mozgatórugója a két szentpétervári klub, az újgazdag Zenit és a Dinamo közötti kibékíthetetlen ellentét. „A Zenit a rendelkezésére álló rengeteg pénze miatt szinte bármit megtehet, egész egyszerűen kiutálta a Dinamót a városból – magyarázta kérdésünkre Anton Mozgovoj, a rusfootball.info újságírója. – Úgy gondolták, elég egy klub a városba, az pedig nem kérdés, hogy melyik, és ezt szereti is hangoztatni a vezetőség. A Dinamo elöljárói megunták az állandó vitákat, a Szocsiba való költözés lehetősége kapóra jött, nem is hezitáltak sokáig rajta."

Egy város csapatai közötti rivalizálás nem újkeletű dolog, de Szentpéterváron különleges a helyzet: a Dinamo a Zenit régi stadionját (Petrovszkij) bérli, azonban csak a meccsekre kapja meg azt, az edzéseit máshol kell tartania. Ráadásul a Zenit évről évre emelte a bérleti díjat, még nehezebb helyzetbe hozva a Dinamót, amelynek milliárdos tulajdonosa, Borisz Rotenberg tárgyalt a városi riválissal az aréna megvásárlásáról, de a Zenit nem ment bele az üzletbe. Még annak tudatában sem, hogy a világbajnokságra épített Kresztovszkij Stadion lesz az új otthona a torna után…

A Zenit végül elérte célját, a Dinamo Szentpétervár mintegy 2500 kilométerrel odébb költözik, és az előttünk álló szezonban immár FK Szocsiként folytatja. Ha szigorúan üzleti szempontból nézzük, logikus döntés. Szocsinak nincs profi futballcsapata, stadionja viszont igen: a 45 ezres Fist Stadionban több világbajnoki mérkőzést rendeznek, a torna után azonban valószínűleg labdarúgás nélkül maradt volna. „Az Olimpiai Park létesítményei is fantasztikusak, infrastruktúra szempontjából is tökéletes választás a Dinamo számára. A turizmus fellendülőben van a téli olimpia óta, ráadásul a régióban egyre több gyerek kezd sportolni, így az utánpótlás-nevelést is ki lehet bővíteni" – indokolta a költözést Anton Mozgovoj, aki hozzátette: úgy tudja, a Szocsiba költöző Dinamo Szentpétervár „kedvezményes áron" veheti birtokba a Fist Stadiont a vb után.

Gazdasági szempontból elfogadható döntés a költözés, a szurkolók számára azonban biztosan nem az. Szentpétervár legrégebbi klubja, amely a szovjet liga alapítóinak egyike volt, a várostól több mint kétezer kilométerre költözik? Mintha a Ferencváros fogná magát, és áttenné székhelyét Záhonyba. Nehéz elképzelni, nemde?

MÁSHOL IS ELŐFORDUL

Európában a sportligák szervezése miatt nem túl gyakori, hogy egy klub másik városba költözik, ráadásul akkora távolságot áthidalva, mint a Dinamo Szentpétervár és Szocsi között. Cipruson például a két famagusztai klub, az Anortoszisz és a Nea Szalamisz a török megszállás miatt Larnacába költözött és épített új stadiont. Franciaországban a Toulouse FC váltott ki heves indulatokat 1967-ben, amikor pénzügyi gondja miatt egyesült a fővárosi Red Starral, és a csapat stábbal együtt a 700 kilométerre található fővárosba költözött – ennek hatására 1984-ben szigorú törvényekkel korlátozták a sportegyesületek mozgásterét. Ukrajnában a Sahtar Doneck a háborús helyzet miatt volt kénytelen elhagyni a várost, jelenleg Lvivben (és néha Kijevben) játssza meccseit. Az Egyesült Államokban nem ritka ez az „eljárás", ott van mindjárt az Oklahomába költöző Seattle SuperSonics esete, de ezek felsorolását a rendelkezésre álló hely nem teszi lehetővé jelen írásunkban.

A Dinamo szurkolói sem tudják elfogadni a döntést, a change.org nevű oldalon petíciót indítottak Vlagyimir Putyin elnöknek címezve, ám idáig nagyjából 400 aláírás gyűlt össze. „A legendás klubnak a legendás városban kell maradnia. A pénz jön és megy, a történelem fontosabb" – fűzte hozzá az egyik aláíró, míg egy másik arra világított rá, hogy a futball a szurkolókért van, „Szocsi alapítson saját klubot, ne egy másik halálán nyerészkedjen".

A költözés egyik legnagyobb kockázatát egyébként épp a szurkolótábor jelenti. Az orosz másodosztályban szereplő Dinamo átlagos nézőszáma ezer körül mozgott a 2017–2018-as szezonban, ami a ligában a harmadik legalacsonyabb. Az nyilvánvaló, hogy Szentpétervárról kevesen fognak Szocsiba utazni, hogy lássák csapatukat játszani, az pedig erősen kérdéses, hogy a helyi gyökerekkel nem rendelkező klub mennyi nézőt tud a stadionba csábítani Szocsiban. Ráadásul az orosz másodosztály nem feltétlenül a közönségszórakoztató játékról ismert, bár Anton Mozgovoj elárulta: egyre javul a színvonal, rengeteg a külföldi futballista a növekvő anyagi forrásoknak köszönhetően.

Szentpéterváron a Petrovszkij Stadion környékén sétálgatva az igazat megvallva nem sok Dinamo-szurkolóval találkoztam, egy-két zászlón és egyéb tárgyon kívül nem sok nyoma volt a klubnak a városban.

Talán ha az FK Szocsi feljut a Premjer-Ligába – merthogy ez az elsődleges célkitűzés a költözés után –, újra megtelhet a Fist Stadion, ahogy a világbajnokság alatt. A Zenit elleni meccsek pedig különös atmoszférát teremtenek majd, annyi szent.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik