Eb 2024: Lukaku remeklésével belga diadal Svédországban

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.03.24. 22:39
null
Romelu Lukakunak nagyszerű estéje volt, három gólt szerzett (Fotó: AFP)
Romelu Lukaku mesterhármasával Belgium 3–0-ra legyőzte idegenben Svédországot a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének pénteki játéknapján. Sima volt az F-csoport másik mérkőzése is, Marcel Sabitzer vezérletével Ausztria hazai pályán 4–1-re felülmúlta Azerbajdzsánt.

 

SVÉDORSZÁG–BELGIUM 0–3

Jobbára belga támadásokkal, a vendégek labdabirtoklási fölényével telt az első félidő, bár a legnagyobb helyzet Dejan Kulusevski előtt adódott a 15. percben; Thibaut Courtois kapus és Wout Faes közös erővel mentett, a védő a gólvonalról.

A játékrész derekán Arthur Theate fejesénél már Robin Olsen, a svéd kapus védett nagyot, aztán a 35. percben ő sem léphetett közbe: a nagy kedvvel játszó Dodi Lukebakio beadásából Romelu Lukaku a hálóba fejelt, 0–1. VIDEÓ ITT!

A második félidő góllal kezdődött: Kevin De Bruyne kisszöglete után megint Lukebakio teremtett helyzetet, beadása után Lukaku közvetlen közelről terelte a labdát a hazai kapuba, 0–2. VIDEÓ ITT!

És még nem volt vége a Lukaku-show-nak! A szép győzelemmel debütáló Domenico Tedesco belga kapitány lecserélte Lukebakiót, de a helyére beálló Johan Bakayokóban is benne volt egy gólpassz – a 83. percben energikus jobb oldali elfutás után a PSV szélsője beadott, az óriás centernek már csak az üres kapuba kellett passzolnia az öt és felesről, 0–3. VIDEÓ ITT!

Egy kis stat: a mérkőzés előtt Lukaku holtversenyben állt a nyugatnémet Gerd Müllerrel és az ír Robbie Keane-nel, pénteki triplájával megelőzte őket, és a szintén 71 gólos Miroslav Kloséval együtt az ötödik-hatodik legjobb európai válogatott góllövő lett. Előttük már csak Cristiano Ronaldo (120), Puskás Ferenc (84), Robert Lewandowski (78) és Kocsis Sándor (75) áll. (Stats Foot)

A 73. perctől Zlatan Ibrahimovic is pályán volt a svédeknél, de vele sem jött össze a szépítő gól.

Egy kis stat: a belgák sorozatban a 15. Eb-selejtezőjüket nyerték meg, amivel beállították a csehek 1995 és 2002 között felállított rekordját. (Gracenote)

AUSZTRIA–AZERBAJDZSÁN 4–1

Jobbról induló, szépen kijátszott akció végén Marcel Sabitzer közeli lövéssel szerezte meg a vezetést a fölényben játszó osztrákoknak a 28. percben, 1–0. VIDEÓ ITT!

Alig egy perc múlva megduplázódott a hazai előny: Michael Gregoritsch szerzett labdát a könnyelmű azeri védőktől, és gyakorlatilag berobogott vele a kapuba, 2–0. VIDEÓ ITT!

Sabitzer a második félidő elejére is tartogatott egy gólt, de még milyen szépet! A 49. percben a 16-os vonala közelében megítélt szabadrúgásból nagyszerűen kanyarított a jobb felső sarokba, 3–0. VIDEÓ ITT!

A 64. percben, bal oldali akció végén a csapatkapitány, Emin Makhmudov elegáns gurítással visszahozta az azeriek játékkedvét (3–1, VIDEÓ ITT!), csakhogy öt perccel később már a hazai cséká, Sabitzer ünnepelhetett, miután szögletéből Christoph Baumgartner fejjel visszaállította a háromgólos különbséget (4–1, VIDEÓ ITT!).

Egy kis stat: az osztrákok 1981, a finnek elleni 5–1 óta először nyertek válogatott mérkőzést Linzben; a két siker között hat meccset vívtak meg győzelem nélkül a városban. (Opta)

Egy kis stat: Sabitzer két gólt és egy gólpasszt jegyzett; Ausztriának ezt megelőzően legutóbb 2012-ben volt olyan labdarúgója, aki egy meccsen három szerzett gólban is benne volt – David Alaba, Kazahsztán ellen.


EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ

F-CSOPORT
Svédország–Belgium 0–3 (0–1)
Solna. G: R. Lukaku (35., 49., 83.)
Ausztria–Azerbajdzsán 4–1
(2–0)
Linz. G: Sabitzer (28., 50.), Gregoritsch (29.), Baumgartner (69.), ill. Makhmudov (64.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik