Eb 2024: Gyökeresék kiütötték Azerbajdzsánt; osztrák fordítás

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.03.27. 22:47
null
Az osztrákok büntetőt hibáztak, de megfordították és megnyerték az észtek elleni meccset (Fotó: Getty Images)
A svéd és a lengyel labdarúgó-válogatott is javított az Európa-bajnoki selejtező első körében elszenvedett veresége után, előbbi könnyedén nyert 5–0-ra Azerbajdzsán ellen az F-csoportban, utóbbi pedig hozta a kötelezőt (1–0) Albániát felülmúlva az E jelű ötösben. Ausztria büntetőt hibázott, de hátrányból felállva 2–1-re legyőzte Észtországot, míg Csehország gól nélküli döntetlenre volt csak képes Moldovában.

E-CSOPORT
MOLDOVA–CSEHORSZÁG

Nem kezdték jól a Feröerrel ikszelő Moldova elleni idegenbeli mérkőzésüket a lengyeleket a nyitó körben 3–1-re legyőző csehek, akik az első félidőben mezőnyfölényben játszottak ugyan, de a hazai kapura nem okoztak veszélyt, s csak egy les miatt érvénytelenített gólt értek el Jan Kuchta révén.

A gól nélküli első félidő után a második játékrészre még nagyobb lendülettel érkeztek a csehek, óriási mezőnyfölényükből viszont nem tudtak érvényes gólt szerezni, és gól nélküli döntetlenre végeztek Moldovában.

LENGYELORSZÁG–ALBÁNIA

A lengyelek a javítás vágyával vágtak neki az Albánia elleni hazai mérkőzésnek. Bár a Brentford kapusának, Thomas Strakoshának a találkozó elején nem kellett nagyot védenie, kapuját végig nyomás alatt tartották Robert Lewandowskiék, akik nem sokkal a szünet előtt Karol Swiderski góljával szereztek vezetést.

Fernando Santos csapata a második félidőben kissé visszavett a lendületéből, de az albánok ennek ellenére sem tudtak egyenlíteni, a lengyelek pedig minimális különbséggel behúzták a hazai mérkőzésüket.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ
E-CSOPORT
Lengyelország–Albánia 1–0
(1–0)
Varsó. G: Swiderski (41.)
Moldova–Csehország 0–0
Chisinau

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Csehország 2 1 1 3–1 +2 4
2. Lengyelország 2 1 1 2–3 –1 3
3. Moldova 2 2 1–1 0 2
4. Feröer 1 1 1–1 0 1
5. Albánia 1 1 0–1 –1 0

F-CSOPORT
AUSZTRIA–ÉSZTORSZÁG

Nem indult jól az Azerbajdzsánt 4–1-re legyőző Ausztria Észtország elleni bécsi mérkőzése, hiszen a vendéglátó hiába kezdett ígéretesen, a 17. percben büntetőt hibázott, amikor Michael Gregoritsch csak a keresztlécet találta el az általa kiharcolt tizenegyesnél. Az osztrák gondokat tetézte, hogy nem sokkal később már az észtek vezettek, a félpálya közeléből felívelt szabadrúgás után Rauno Sappinen enyhén jobbról bombázott a hazai kapuba.

Az osztrákok mezőnyfölényüket csak a 68. percben tudták kihasználni, Stefan Posch lövését még védte az észt kapus, Karl Hein, de a kipattanót a néhány perccel korábban csereként beálló Florian Kainz már a kapuba lőtte.

Az osztrákok innentől kezdve még inkább felpörögtek a győzelem reményében, és Gregoritsch javított, jobb oldali beadás után ezúttal már betalált 11 méterről, 2–1-es győzelemhez segítve csapatát.

SVÉDORSZÁG–AZERBAJDZSÁN

Emil Forsberg indította a gólok sorát, a svédek ötöt lőttek Azerbajdzsánnak (Fotó: AFP)
Emil Forsberg indította a gólok sorát, a svédek ötöt lőttek Azerbajdzsánnak (Fotó: AFP)

A belgáktól hazai környezetben háromgólos vereséget szenvedő svéd válogatott Azerbajdzsán ellen próbált javítani, s mezőnyfölénye a 38. percben érett góllá, amikor a lipcsei Emil Forsberg 14 méterről volt eredményes.

A második félidőben sem változott a játék képe, a svédek a 65. percben növelték előnyüket, amikor Alexander Isak meglódulása után a középre tett labdát az azeri védő, Bahlul Mustafazada a saját kapujába juttatta.

A 79. percben a magyar származású Coventry-csatár, Viktor Gyökeres talált be, majd a rendes játékidő utolsó perceiben előbb Kerkez Milos alkmaari csapattársa, Jesper Karlsson, aztán a Manchester Unitedet erősítő Anthony Elanga ért el gólt, így a skandinávok 5–0-val küldték haza az azerieket.

VIKTOR GYÖKERES GÓLJA

JESPER KARLSSON GÓLJA

ANTHONY ELANGA GÓLJA

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ
F-CSOPORT
Svédország–Azerbajdzsán 5–0
(1–0)
Solna. G: Forsberg (38.), Mustafazada (65. – öngól), Gyökeres (79.), Karlsson (88.), Elanga (89.)
Ausztria–Észtország 2–1
(0–1)
Linz. G: Kainz (68.), Gregoritsch (88.), ill. Sappinen (25.)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Ausztria 2 2 6–2 +4 6
2. Belgium 1 1 3–0 +3 3
3. Svédország 2 1 1 5–3 +2 3
4. Észtország 1 1 1–2 –1 0
5. Azerbajdzsán 2 2 1–9 –8 0

A JÁTÉKNAP TÖBBI MÉRKŐZÉSÉN
B-CSOPORT
Hollandia–Gibraltár 3–0
(Depay 23., Aké 50., 82.)
Írország–Franciaország 0–1 (Pavard 50.)

G-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–Bulgária 3–0 (Vécsei 7., Szoboszlai 26., Ádám M. 39.)
Montenegró–Szerbia 0–2 (Vlahovics 78., 90+6.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik