Videó: szenzációs Eb-gól, amit Anglia sosem felejt el

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.04.20. 08:19
null
Csúcson (Fotó: AFP)
Június 11-én az Olaszország–Törökország mérkőzéssel kezdetét veszi a 16. labdarúgó Európa-bajnokság. A Nemzeti Sport Online-on is elkezdünk hangolódni a tornára: múltidézésekkel és elemzésekkel is jelentkezünk a következő napokban, illetve szétnézünk az ellenfelek háza táján. Újraindítottuk „Amikor” sorozatunkat is – ezúttal Paul Gascoigne ösztönös gólját és gólörömét elevenítjük fel az 1996-os Eb-ről. Angliának az Európa-bajnokságokon nem sok sikerélménye volt (még döntőbe sem jutott), de ezt a gólt valószínűleg sosem felejtik el a szurkolók. 

Nem kétséges, Paul Gascoigne a brit futball utolsó ösztönös zsenije volt, George Best méltó örököse, csak sajnos szenvedélybetegségeiben is. Ki tudja, milyen karriert futott volna be a technikás középpályás, ha nem szenved nagyon súlyos sérüléseket 1992-ben és 1994-ben, illetve ha több ésszel, nagyobb kitartással áldja meg őt a Teremtő. De vicces, majd borzalmas sztorik ide vagy oda, „Gazza” csodálatos pillanatokkal ajándékozta meg a futball szerelmeseit, Angliában, Skóciában és Olaszországban is közönségkedvenc volt.

Ha már Skócia: aligha kell ecsetelni, mit jelent egy angolnak pályára lépni a skótok ellen, ráadásul egy hazai rendezésű nagy tornán, a szent Wembleyben, nem mellékesen Gascoigne ekkor a Rangers játékosa volt! Az 1996-os Eb angol–skót csoportmeccsén a hajrá felé közeledve elcsípte Darren Anderton passzát, a labdát szemtelenül átemelte az acélkemény bekken, Colin Hendryn, majd bevarrta skóciai csapattársa, a nagy Andy Goram kapujába. Az angolok – akik legjobb Eb-szereplésüket produkálva később az elődöntőig meneteltek – ezzel 2–0-ra győztek.

Nyilván a gólöröm sem lett sablonos, ugyanis Gazza hanyatt vetette magát, és kitátotta a száját, utalva ezzel a torna előtti parádés szórakozásukra, amikor páran hátradőltek egy székben, és a többiek egyszerre több üvegből szeszeket döntögettek az egyre vidámabb páciens torkába.

A mérkőzésen szerencsére csak sportitalt locsolgattak, de így is beírták magukat a gólünneplések nagykönyvébe, közvetlenül a brazilok két évvel azelőtti „csecsemős” gólöröme mögé.


Egy felejthetetlen estének állított emléket az angolok gólöröme, miután Gascoigne betalált a skótoknak a '96-os Eb-n (Forrás: The Independent)
Egy felejthetetlen estének állított emléket az angolok gólöröme, miután Gascoigne betalált a skótoknak a '96-os Eb-n (Forrás: The Independent)

Forrás: thatsmags.com
Forrás: thatsmags.com
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik