Videó: így robbant be a köztudatba 2008-ban a legjobb futballjós

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.06.10. 09:15
null
Pszt, a mester alkot! (Fotó: AFP)
Pénteken az Olaszország–Törökország mérkőzéssel kezdetét veszi a tavalyról egy évvel elhalasztott labdarúgó-Európa-bajnokság. A Nemzeti Sport Online-on régóta hangolunk a tornára, folytatjuk „Amikor” sorozatunkat is, ezúttal a verhetetlen pontossággal dolgozó futballjóssal foglalkozunk.

Ha megengednek egy kis visszaemlékezést: 2010-ben hosszasan tanakodtunk azon, hogy írjunk-e a spanyol sajtóhoz hasonlóan mi is rendszeresen Paulról, a „pszichopolipról”, elbírnak-e az NSO hasábjai egy újabb „celebet” Larissa Riquelme mellett. Nos, végül végigkövettük Paul kalandjait (is), és nem döntöttünk rosszul, mert csakhamar népszerű lett Magyarországon is a csábos, kerek karjaival és puha kis testével igen veszélyes ölelésre csábító lény (mármint Paul).

Ugyan Paul a dél-afrikai világbajnokságon tett szert világhírnévre, de a 2008-as kontinenstornán robbant be, ugyanis az Angliában született, de élete javát a németországi Oberhausenben töltő polip egy kivétellel mindig helyesen „jósolta meg” a mérkőzések győztesét!

A vb-n aztán egyetlenegyszer sem hibázott, így sorra kapta a halálos fenyegetéseket a vesztes felek drukkereitől, az elődöntő után már a németek is polipreceptekkel példálózgattak (Paul pedig minden bizonnyal sok vuvuzelát kívánt a szakácsoknak). Több ország tévécsatornája élőben közvetítette Paul választásait, aki végül a döntő és a bronzmérkőzés győztesének kilétét is eltalálta – a fogadóirodák sem örültek a polip működésének, hiszen aki 10 euróval megtette a tippjeit, végül 3000-et kapott, a végén már arra is lehetett fogadni, hogy helyesen jósol-e Paul...

Ám kiderült, már a világbajnokság alatt, hogy nem lesz többé „Paul-pozícióba” kerülő csapat, mert a polipok nem túl hosszú életűek, 2010 októberében hősünk is elhunyt. Forgattak róla filmet (amely szerint már korábban eltávozott), megjelentek a Paul-epigonok, ám meg sem közelítették őt – hiszen a 2008-as Eb alatt feltűnt Paul egyedi és megismételhetetlen művész volt.

A spanyolok „Polipjáról”, az 1984-es Eb-n sokáig remeklő, majd a döntőben Michel Platini szabadrúgásánál súlyos hibát vétő Luis „ El Pulpo” Arconadáról ITT olvashat! Egy kis érdekesség addig is: 2008-ban Andrés Palop Arconada-mezben vette át az aranyérmet az UEFA elnökétől. Bizonyos Michel Platinitől...

Meggyászolták

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik