Videó: amikor Platini mennybe ment a portugálok ellen

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.04.23. 09:04
null
Az 1984-ben Európa-bajnokságot nyerő francia válogatott (Fotó: AFP)
Pontosan két hónap múlva, június 23-án 21 órától a címvédő Portugália és az aktuális világbajnok  Franciaország csap össze Budapesten a labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjának záró fordulójában. A Nemzeti Sport Online-on „Amikor” sorozatunkban ez alkalomból a két nagy múltú válogatott 1984-es marseille-i találkozóját elevenítjük fel, amely az Európa-bajnokságok történetének egyik legizgalmasabb párharca volt. 

A '90-es években megjelent Futball Enciklopédia szerint a szakemberek addig egybehangzóan az 1984-es labdarúgó Európa-bajnokságot tartották a legmagasabb színvonalúnak. A nyolcas tornán a támadófutball dominált, a 15 mérkőzés egyharmadán esett öt gól, az elődöntőbe pedig három dél-európai nemzet, a házigazda Franciaország, Portugália és Spanyolország is bejutott.

Miközben a franciák Michel Platini vezérletével ellenállhatatlanul masíroztak a legjobb négy közé, a másik ágon a négyfős válogatóbizottság által irányított portugálok két döntetlennel és a románok legyőzésével a második helyen jutottak tovább. A papírforma az elődöntőben a franciák sikerét ígérte, ám a pályán a szenzációs Fernando Chalana által irányított portugálok másként gondolták, és negyedórával a vége előtt Rui Jordao fejesével kiegyenlítettek, hogy aztán a marseille-i közönség az Eb-k valaha volt talán legizgalmasabb hosszabbításának legyen szemtanúja. Jordao újabb találatának jóvoltából hét perccel a lefújás előtt még a portugálok érezhették magukat a döntőben, de ekkor jött a születésnapos toulouse-i hátvéd, Jean-Francois Domergue, majd „Michel Le Grand”, a többi pedig kiderül a videóból...

1984-ES EB-ELŐDÖNTŐ: FRANCIAORSZÁG–PORTUGÁLIA 3–2 – H. U.

EB 2020, AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN)
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik