Videó: amikor a portugál kapus kesztyű nélkül védett, majd gólt rúgott

Vágólapra másolva!
2021.05.05. 09:17
null
A nagy védés (Fotó: Playmakerstats)
Szűk másfél hónap múlva, június 15-én 18 órától a Puskás Arénában a címvédő Portugália ellen játssza bemutatkozó csoportmérkőzését az Európa-bajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott. A Nemzeti Sport Online-on is folyamatosan hangolódunk a nagy eseményre. „Amikor” sorozatunkban ezúttal a 2004-es torna egyik ikonikus jelenetével foglalkozunk.

A 2004-es, hazai tornán mindenki aranyérmet várt a portugáloktól, és ezúttal nem a kötelező optimizmus, hanem a még mindig a fedélzeten lévő aranygeneráció, José Mourinho friss Bajnokok Ligája-győztes Portója és a fiatal zseni, Cristiano Ronaldo miatt. Bizony, Nuno Gomes, Fernando Couto, Pauleta, Rui Costa, Luís Figo és Simao; illetve a Jorge Andrade, Paulo Ferreira, Costinha, Nuno Valente, Ricardo Carvalho, Maniche, Deco sor sokra vihette volna a labdarúgás világában. Pontosabban: még többre, ugyanis ezen a tornán eljutottak azért az ezüstéremig.

Köszönhetően a kicsit mindig is alábecsült kapusuknak, Ricardónak, aki az angolok elleni negyeddöntőben, 2–2-es döntetlen után a tizenegyespárbaj hetedik (!) körében előbb puszta kézzel megfogta Darius Vassell lövését, majd maga vette be angol kollégája, David James kapuját (nem mezítláb).

Aztán jöhetett az össznépi örömünnep. Korábban egyébként David Beckham és Rui Costa is hibázott, hiába, a kiélezett helyzetekben a legjobban képzett lábak is megremegnek.

„Bármennyi videót megnézhetsz, a gólvonalon úgyis az ösztöneid diktálnak. Aztán a tizenegyesponton is” – nyilatkozta Ricardo, aki egy égi hang sugallatára vette le a kesztyűit. A kapus a hatodik körben jött volna, de Rui Costa hibája miatt Hélder Postiga elé lépett, és azt is elárulta Ricardo, hogy Vassell volt az egyetlen angol, akiről nem rendelkeztek videofelvétellel, ezért is kellett ösztönösen döntenie.

„Amikor szembekerültem Jamesszel, úgy éreztem, mintha egy óriás állna előttem” – villantotta meg az érem másik oldalát is Ricardo, aki két évre rá a németországi világbajnokságon ismét kibabrált az angolokkal, ezúttal három legenda, Frank Lampard, Steven Gerrard és Jamie Carragher lövését fogta meg az „orosz rulett” során, és ilyen sok lövést addig senki sem hárított a vébéken a tizenegyespárbajokban!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik