Videó: amikor a magyar válogatott játszotta az Eb első meccsét

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.06.02. 10:26
null
Mészöly Kálmánék (fehérben) 1964-ben oda-vissza legyőzték a franciákat, így jutottak el a spanyolországi négyes döntőbe (Fotó: AFP)
Már két hét sincs hátra és a magyar labdarúgó válogatott június 15-én 18 órakor a Puskás Arénában a címvédő Portugália ellen játssza első csoporttalálkozóját az Európa-bajnokságon. Videós múltidéző sorozatunkban ezúttal azt elevenítjük fel, amikor Magyarország először jutott be az Európa-bajnokság – akkori nevén Európai Nemzetek Kupája (European Nations' Cup) – legjobb négy csapata közé. Mivel a két elődöntő közül előbb a madridi spanyol–magyart játszották le, így tulajdonképpen az volt a négyes döntő nyitó meccse is.

A magyar labdarúgó válogatott eddig kétszer került be a kontinensbajnokság legjobb négy csapata közé, először 1964-ben. Akkoriban igen jó csapatunk volt, hiszen a mieink két évvel előtte a chilei világbajnokságon csoportelsőként jutottak be a negyeddöntőbe, ahol peches körülmények között maradtak alul 1:0-val Csehszlovákiával szemben.

Az 1964-es Európai Nemzetek Kupája selejtezőjében Baróti Lajos együttese előbb Walest (3:1 és 1:1), a nyolcaddöntőben az NDK-t (2:1 és 3:3), a nyolc között Franciaországot búcsúztatta, az utóbbit ráadásul két győzelemmel (2:1 és 3:1).

A négyes döntő első meccsén, a madridi elődöntőben a Santiago Bernabeuban lépett pályára a magyar csapat, amelyből sérülés miatt hiányzott a zseniális jobbszélső, Sándor Csikar, akinek a helyén a 19 éves Bene Ferenc kapott lehetőséget, míg az előretolt középcsatár szerepét Tichy Lajos és Albert Flórián töltötte be. Bene meghálálta a bizalmat, mert a spanyolok vezetése után egy szemfüles góllal, a kapus által kiejtett labdából a 84. percben egyenlített. Hiába reklamáltak hevesen a hazaiak, lökdösték a belga bírót, ő hajthatatlan maradt, következett a hosszabbítás. Az újpesti csatár a ráadásban háromszor is a fináléba rúghatta volna a magyar csapatot, ám a helyzetek kimaradtak, még a második oldalon Amancio betalált (1–2), és a házigazda spanyolok meg sem álltak a kontinenselsőségig.

Sovány vigasz, hogy a meccs után a hazaiak kapusa azt nyilatkozta, hogy ilyen jó csapat ellen még életében nem védett!

A magyar válogatottnak a barcelonai bronzmeccsen csekély érdeklődés mellett – ismét hosszabbítás után – sikerült 3:1-re legyőznie Dániát. Ezzel meglett a harmadik hely, amely akkor csalódást jelentett, viszont máig a legjobb magyar eredmény a kontinensbajnokságok 1960 óta íródó történetében (sajnos ez utóbbi mérkőzésről nem található felvétel a világhálón).

EB 2020, AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN)
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik