UEFA: mégsem tolnák 2021-re az Eb-t, csak épp decemberig! – sajtóhír

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2020.03.15. 08:44
null
Nem tudni, mikor küzdhetnek meg legközelebb az Eb-győztesnek járó trófeáért (Fotó: AFP)
A The Telegraph beszámolója szerint az Európai Labdarúgó-szövetség mérlegeli annak a lehetőségét, hogy ne 2021 nyaráig, csupán idén decemberig halasszák el az eredetileg június 12-én rajtoló labdarúgó Európa-bajnokságot. A 2020–2021-es versenynaptár így hasonlóan alakulna át, mint a 2022-es katari világbajnokság miatti idényben fog; eközben nyáron be lehetne fejezni a most felfüggesztett ligákat.

 

Egyre biztosabb, hogy 2020 nyarán nem lesz labdarúgó Európa-bajnokság. A kérdés már csak az, hogy mikor pótolják a tornát, amelyet eredetileg 12 európai városban június 12. és július 12. között játszottak volna végig.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy az UEFA kedden az 55 tagállam bevonásával videokonferenciát tart. Az egyeztetés célja, hogy a koronavírus terjedését fékező közös fellépésekről döntsenek. Emellett a megbeszélésen a Bajnokok Ligája és az Európa-liga sorsa is szóba kerül. A friss hírek szerint akár egymeccsesekre is redukálhatják a párharcokat.

De a legfajsúlyosabb témának az Eb sorsa ígérkezik. Az UEFA hét közepi közleménye részletesen nem tért ki a tervekre, de kiemelte, az 55 tagállam közös egyeztetése a kontinensviadalt is érinteni fogja. A L'Équipe már ekkor azt állította, szinte biztos a halasztás, sőt a szövetségen belül ezt már el is döntötték, csupán a tagállamok hivatalos támogatását szeretnék megszerezni a sporttörténelmi határozat kihirdetéséhez.

Most viszont a The Telegraph árnyalta a hírt:nem biztos, hogy 2021 nyara lenne a pótidőpont. Sőt! Az UEFA-n belül többen is amellett érvelnek, hogy a tornát nagyon is meg lehetne tartani 2020-ban, csak a nyári időszak helyett télen, decemberben.

A technikai feltételek ma már adottak ahhoz, hogy a 12 említett játéktér alkalmas legyen a futballra a decemberi időszakban. Ráadásul amolyan főpróbája is lenne így a torna a 2022-es katari világbajnokságnak, amelyről már korábban eldőlt, hogy felborítva a megszokott rendet és versenynaptárt decemberben rajtol el.

A probléma azokkal a topligákkal – különösképpen a Premier League-gel van –, amelyekben nincs, vagy csak nagyon rövid a téli szünet. Az UEFA-ban állítólag azzal számolnak, hogy a britek a végsőkig ágálnak majd a decemberi rendezéssel szemben, ám ettől függetlenül kivitelezhetőnek tartják.

Az Eb elhalasztásával, ha lecseng a koronavírus-járvány, lehetőség lenne a nyár elején-közepén befejezni a most felfüggesztett bajnokságokat, így nem futnának csonka évadokat a klubok.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik