Mi a közös a Leipzig védőjében, Bödében és Diego Costában?

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
2019.03.19. 17:29
null
Marcel Halstenberg, az RB Leipzig balhátvédje a német válogatottban is bizonyíthat (Fotó: AFP)
Valamennyien úgy mutatkoztak be a felnőttválogatottban, hogy előtte egyszer sem léptek pályára utánpótlás-válogatottban. A kiindulópont Marcel Halstenberg: az RB Leipzig 27 éves védője anno úgy került be a német keretbe, hogy korábban egyik korosztályos nemzeti csapatban sem szerepelt. A csütörtökön kezdődő Európa-bajnoki selejtező sorozat előtt összegyűjtöttük azokat a még aktív futballistákat, akik az utánpótlásbeli lépcsőfokokat kihagyva rögtön a felnőtteknél kezdve ölthették magukra először a címeres mezt. (Névsorunk természetesen a teljesség igénye nélkül készült.)

MARCEL HALSTENBERG (NÉMETORSZÁG)

A Hannoverben nevelkedett balhátvéd útja Dortmundon és a St. Paulin át vezetett Lipcsébe, 2015 nyarán szerződtette az RB Leipzig. A 27 éves futballista 2017 novemberében debütált a nationalelfben az Anglia elleni felkészülési mérkőzésen (0–0), úgy, hogy korábban a német korosztályos válogatottakban egyszer sem szerepelt. A tavalyi világbajnokságról térdsérülése miatt maradt le, Joachim Löw az Eb-selejtezőkre azonban ismét meghívót küldött neki. Nem érdemtelenül: Halstenberg alapember a lipcseieknél, ebben az idényben 27 tétmeccsen egy gólja és hét gólpassza van.

GROSSO, SUÁREZ, ASAMOAH: A VISSZAVONULTAK TÁBORA
Természetesen a már visszavonult futballisták között is akad szép számmal olyan, aki rögtön a felnőttválogatottban kezdte nemzetközi pályafutását. Ilyen volt az 1998-as világbajnok és 2000-es Európa-bajnok francia válogatott belső védője, Marcel Desailly. A kétszeres Bajnokok Ligája-győztes játékos az egyike a számos afrikai származású labdarúgónak, aki európai válogatottban szerepelt. Egy másik példa erre Gerald Asamoah: a ghánai születésű támadó a nationalelfben 43-szor lépett pályára, két világbajnokságon is részt vett. Diego Costához hasonlóan brazil származásúként lett spanyol válogatott Marcos Senna, aki 2008-ban tagja volt az Eb-győztes csapatnak. A szintén brazil Cacau 2009-ben a német válogatottban debütált, a 2010-es vb-bronzéremből is kivette a részét. A Vardyhoz hasonlóan későn érők táborába tartozott a horvát csatár, Dado Prso, a 2006-os világbajnok olasz csapat két játékosa, Fabio Grosso és Luca Toni, valamint többek között a mexikói Claudio Suárez és az angol Rickie Lambert.

JONAS HECTOR (NÉMETORSZÁG)

A német válogatott másik balhátvédje, Jonas Hector – aki Joachim Löw legfrissebb keretébe nem kapott meghívót – is Halstenberghez hasonló utat járt be a nemzeti csapatnál. A felnőttválogatottban 2014-ben debütált, megjárta a 2016-as Európa-bajnokságot (az olaszok elleni negyeddöntőben a tizenegyespárbaj az ő góljával dőlt el), tagja volt a 2017-ben Konföderációs Kupát nyerő gárdának, valamint a tavalyi világbajnokságon is szerepelt. A jelenleg másodosztályú 1. FC Köln balbekkje a San Marino ellen 8–0-ra megnyert vb-selejtezőn kétszer is betalált.

N'GOLO KANTÉ (FRANCIAORSZÁG)

A világbajnok középpályás mali szülők gyermekeként Párizsban született, 2016-ban mutatkozott be a francia válogatottban. Az utánpótláscsapatokba nem kapott meghívót, ezt látva Mali többször is próbálkozott nála (főleg a 2015-ös Afrika-kupa előtt), de Kanté nem akart az afrikai ország nemzeti tizenegyében szerepelni. Döntése beigazolódott, hiszen a 2018-as vb-n a dobogó tetejére állhatott. A Chelsea fáradhatatlan játékosa a pályán kívül rendkívül emberséges cselekedeteivel hívta fel magára a figyelmet.

LAURENT KOSCIELNY (FRANCIAORSZÁG)

Amikor 2010-ben az Arsenalhoz igazolt, a világ egyik legjobb belső védőjének tartották. Bő egy évvel később, már élete 27. esztendejében bemutatkozott a francia válogatottban, amelynek alapembere lett: ott volt a 2012-es és a 2016-os Eb-n, valamint a 2014-es vb-n is. Tavaly bejelentette, hogy a világbajnokság után lemondja a válogatottságot. A torna előtt azonban súlyos sérülést szenvedett, így nem lehetett ott Oroszországban – azaz nem mondhatja magát világbajnoknak sem. A 33 éves középhátvéd a címeres mezt 51-szer húzhatta magára.

DIEGO COSTA (SPANYOLORSZÁG)

Ő speciális eset. Diego Costa 2013 márciusában két felkészülési mérkőzésen pályára lépett a brazil válogatottban, majd jelezte, hogy inkább Spanyolországot képviselné a nemzetközi színtéren. Az ügy nagy port kavart, végül a FIFA jóváhagyta a kérelmét, így egy évvel később már a spanyol nemzeti csapatban debütált. Ott volt a 2014-es brazíliai világbajnokságon, ahol érthető okokból a hazai szurkolók nem fogadták túl szívélyesen. A 2016-os Európa-bajnokságra Vicente del Bosque nem vitte magával, de a 2018-as világbajnokságon részt vett, három gólt is szerzett.

DIEGO COSTA GÓLJA A PORTUGÁLOK ELLENI VB-CSOPORTMECCSEN

ROBERTO FIRMINO (BRAZÍLIA)

Egy másik brazil csatár, Roberto Firmino sem járta végig a ranglétrát, mielőtt 2014-ben debütált a felnőttválogatottban. A 2015-ös Copa Américán már kerettag volt, a 2018-as világbajnokságon szintén. A selecaóban 27 mérkőzésen nyolc gólt szerzett eddig. A 27 éves támadó a Liverpool támadótriójának egyik alapembere: a jelenlegi idényben 40 tétmeccsen 13 gólja és 6 gólpassza van. Több kritika érte az utóbbi időszakban kevesebb találata miatt, ám a mezőnyben végzett munkája és helyzetteremtő készsége kihagyhatatlanná teszi Jürgen Klopp kezdő tizenegyéből.

JAMIE VARDY (ANGLIA)

A Premier League-nél maradva: Jamie Vardy történetét talán senkinek sem kell bemutatni. A Leicester City csodaszámba menő bajnoki címében (2015–2016) oroszlánrészt vállalt 24 találatával – a gólkirályi címről egy góllal maradt le –, mindezt úgy, hogy négy évvel korábban még egy amatőr csapatban futballozott. Az Ian Wright által bejárt utat követte ő is: klubkarrierjének felívelését követően az angol válogatottban is bemutatkozott (28 évesen), és 2015 óta 26 mérkőzésen 7 gólt szerzett a nemzeti tizenegyben. A 2016-os Európa-bajnokságon és a 2018-as világbajnokságon is ott volt.

Jamie Vardy az angol válogatottba is beverekedte magát (Fotó: AFP)
Jamie Vardy az angol válogatottba is beverekedte magát (Fotó: AFP)


LOVRENCSICS GERGŐ (MAGYARORSZÁG)

A jelenlegi magyar válogatottban is találunk olyan futballistát, aki az utánpótlást átugorva rögtön a felnőttek között húzhatta magára először a címeres mezt. Ilyen Lovrencsics Gergő, aki 2013-ban a Lombard Pápától a Lech Poznanhoz igazolt. A lengyel élvonalban nyújtott jó teljesítményének köszönhetően még 2013-ban a válogatottba is meghívót kapott, azóta többé-kevésbé alapembernek számít. Az FTC szélsőként és jobbhátvédként is bevethető futballistája ott volt a 2016-os Európa-bajnokságon, és készülhet a csütörtöki, Szlovákia elleni Eb-selejtezőre.

BÖDE DÁNIEL (MAGYARORSZÁG)

Lovrencsics ferencvárosi csapattársa, Böde Dániel most nem kapott meghívót Marco Rossi szövetségi kapitánytól, de 25-ször már szerepelt a magyar válogatottban, öt gólja is van. A nemzeti csapatnál azután került képbe, hogy 2012-ben a Pakstól a Fradihoz igazolt, és első idényében rögtön 17 góllal rukkolt ki. A válogatottban többnyire csereként szállt be, góljain kívül emlékezetes megmozdulásaival, harcosságával szerettette meg magát a szurkolókkal. Vagy éppen a nyilatkozatai révén, mint a Norvégia elleni Eb-pótselejtező után...

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek