Mbappé még kiskorú volt Benzema legutóbbi válogatott meccsekor

Vágólapra másolva!
2021.05.20. 15:02
null
Kylian Mbappé még csak az U17-es válogatottig jutott el akkor, amikor Karim Benzema legutóbb pályára lépett a felnőttválogatottban (Fotó: AFP. archív)
A héten a magyar válogatott csoportellenfeleinek szövetségi kapitányai is kihirdetik, kik azok a játékosok, akik megkezdhetik a felkészülést az Eb-re. A Nemzeti Sport Online-on összegyűjtjük a keretekkel kapcsolatos érdekességeket. A sort kedden a világbajnok francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Didier Deschamps kezdte, így először mi is a francia kerettel foglalkozunk.

♦ A francia keret legnagyobb szenzációja a Real Madridban szereplő 33 éves Karim Benzema beválogatása, aki több mint öt éve, a Mathieu Valbuenát érintő zsarolási botrány óta nem szerepelt a nemzeti csapatban. 2007 és 2015 között 81 meccsen 27 gólt szerzett, a legutóbbi válogatott fellépésén, 2015 októberében két gól vágott (és egy gólpasszt is adott) az örmények elleni, 4–0-ra megnyert találkozón. Azok közül, akik azon a meccsen pályára léptek, már csak Lloris, Griezmann, Varane, Giroud és Sissoko szerepel az Eb-keretben.

♦ A jelen francia válogatottjának meghatározó játékosai közül – akik a 2018-as világbajnoki győzelemben is fontos szerepet játszottak – például N'Golo Kantéval és Kylian Mbappéval még sosem játszott egy csapatban Benzema. Mbappé még csak 17 éves volt, a Monaco U19-es csapatában szerepelt, amikor Benzema legutóbb pályára lépett a válogatottban, tehát még be sem mutatkozott a felnőttek között. Ellenfélként, a Bajnokok Ligájában háromszor találkoztak, a legutóbbi, 2019-es Real Madrid–PSG (2–2) mérkőzésen mind a ketten gólt szereztek, a Realban játszó Benzema kettőt is.

Benzema legutóbbi válogatott meccse

♦ Nagy kérdés, Benzema visszatérésével milyen szerep hárul majd a 107 válogatott meccsén 44 gólt szerző Olivier Giroud-ra, aki Benzema mögött korábban sokszor csak csere volt, de 2018 óta a legtöbb meccsen kezdett. Az Eb-selejtezők során hat góllal a francia válogatott legeredményesebb gólszerzőjének bizonyult. Ráadásul a válogatott gólátlaga (0.41) magasabb is, mint Benzemáé (0.33).

A francia keret becsült értéke a Transfermarktnál 1.004 milliárd euró. A „legalacsonyabb” a 36 éves, 34-szeres válogatott kapusé, Mandandáé, 2.2 millió euró, a mezőnyjátékosok közül Dubois-é 16 millió euróval. A Lyon hétszeres válogatott jobbhátvédje már azok közé tartozik, akik a 2018-as vb után mutatkoztak be a nemzeti csapatban, 2019-ben.

Az öt európai topliga – angol, francia, német, olasz, spanyol élvonal – mindegyike ad játékost a francia keretbe. A legtöbbet az angol Premier League és a spanyol La Liga (hetet-hetet), a francia élvonaból hatan, a németből öten kerültek be a keretbe, az olaszból pedig egy játékos, Rabiot (Juventus).

♦ Ha pályára lép, abszolút újonc lehet a csapatban a Sevilla 22 éves középső védője, Jules Koundé, aki Benzema mellett a másik meglepetése Deschamps névsorának. Meglepetésnek mondható még a Mönchengladbach támadója, Marcus Thuram is, aki az idei vb-selejtezőkön nem játszott, de 2020-ban már szerepelt három mérkőzésen.

Kilenc olyan labdarúgó maradt ki az Európa-bajnoki keretből, aki tagja volt a 2018-ban világbajnoki címet szerző küldöttségnek. Közülük csak Samuel Umtiti (6-szor), Blaise Matuidi (4), Djibril Sidibé (1) és Steven Nzonzi (1) fért be a kezdőbe az oroszországi tornán, csereként jutott szóhoz Nabil Fékir (6), Florian Thauvin (1) és Benjamin Mendy (1), míg Alphonse Areola és Adil Rami egyszer sem lépett pályára. Említettek közül négyen is védők, tehát a védelemben volt a legnagyobb átalakulás három év alatt. Dubois és Koundé mellett ebbe a csapatrészbe került be a 12-szeres válogatott Barca-légiós, Lenglet, aki 2019-ben mutatkozott be az együttesben. Ketten pedig visszatértek, azok közül akik korábban már voltak válogatottak, de a vb-t kihagyták: így Zouma, aki ugyan 2015-ben debütált, de azóta csak nyolc válogatottságig jutott és a 36-szoros válogatott Digne.

A keret összeállítását sérülések is befolyásolták, mert a Manchester Unitedben térdsérülés miatt két hónapja nem bevethető Martial és a Real Madrid vádlisérüléssel bajlódó balhátvédje, Ferland Mendy is kimaradt. Miközben a Bayern München középpályása, Tolisso úgy is bekerült a keretbe, hogy a tavasszal három hónapot kihagyott combsérülés miatt, igaz, legutóbb, a Freiburg elleni bajnokin visszatért a pályára. Varane is ott lehet az Eb-n, annak ellenére, hogy kisebb sérülés miatt májusban már négy tétmeccset is kihagyott.

♦ A francia futball erősségéről sokat elmond, hogy a BL-döntőbe jutott Manchester City mindkét francia légiósa, Benjamin Mendy és Aymeric Laporte is kimaradt, utóbbi sosem volt még válogatott és az Eb-n már a spanyol válogatott tagjaként vehet részt. De nem került be a francia labdarúgás legnagyobb ígéretének számító, 18 éves, már négyszeres felnőttválogatott Eduardo Camavinga (Rennes) sem, akinek az értékét 60 millió euróra becsülik.

Íme egy lehetséges álomcsapat a kimaradók névsorából (zárójelben klubjaikat és becsült értéküket tüntettük fel, millió euróban), akiknek az értéke ugyancsak megközelíti a félmilliárd eurót (465 millió):

Areola (Fulham, 15 millió euró) – Mukiele (RB Leipzig, 23), Upamecano (RB Leipzig, 60),Laporte (Manchester City, 50),F. Mendy (Real Madrid, 50) – Camavinga (Rennes, 60), Ndombélé (Tottenham, 50),B. Mendy (Manchester City, 22) – Aouar (Lyon, 50) – Martial (Manchester United, 50), Lacazette (Arsenal, 35).

A FRANCIA EB-KERET
KAPUSOK: Hugo Lloris
(Tottenham), Steve Mandanda (Marseille), Mike Maignan (Lille)
VÉDŐK: Benjamin Pavard (Bayern München), Léo Dubois (Lyon), Raphaël Varane (Real Madrid), Kurt Zouma (Chelsea), Presnel Kimpembe (PSG), Clément Lenglet (FC Barcelona), Lucas Hernandez (Bayern München), Lucas Digne (Everton), Jules Koundé (Sevilla)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: N'Golo Kanté (Chelsea), Paul Pogba (Man. United), Adrien Rabiot (Juventus), Corentin Tolisso (Bayern München), Moussa Sissoko (Tottenham), Thomas Lemar (Atlético Madrid)
TÁMADÓK: Marcus Thuram (Mönchengladbach), Kingsley Coman (Bayern München), Kylian Mbappé (PSG), Antoine Griezmann (FC Barcelona), Olivier Giroud (Chelsea), Karim Benzema (Real Madrid), Wissam Ben Yedder (Monaco), Ousmane Dembélé (FC Barcelona)


EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik