Izland: „A kezdőcsapatunk öregszik” – 2013 óta ugyanazok játszanak

BOROS MIKLÓS, PÓR KÁROLYBOROS MIKLÓS, PÓR KÁROLY
Vágólapra másolva!
2020.10.15. 17:19
null
Az izlandi válogatott hét éve nagyjából ugyanazokra a játékosokra épül (Fotó: AFP)
Arccal Izland felé! Ez lehet az új jelszó a válogatottnál a november 12-i, immár valóban sorsdöntő Eb-pótselejtező előtt, és ennek jegyében a Nemzeti Sport Online-on is egyre többet foglalkozunk majd a következő ellenféllel. Most lássuk a Románia elleni, múlt heti, 2–1-re megnyert Eb-selejtező legfőbb szakmai tanulságait, és egy izlandi kollégát is megkérdeztünk arról, hogyan vélekedik Erik Hamrén csapatáról.

A ROMÁNOK ELLENI SIKER KULCSA

Rutin, összeszokottság, fegyelem és Gylfi Sigurdsson – ettől tartottak a románok az izlandi pótselejtező előtt, és pontosan ezek okozták a vesztüket is. A szeptemberben még kísérletező, új játékosokat próbálgató Erik Hamrén szövetségi kapitány októberben, legalábbis az első két mérkőzésen már a rutinra és az összeszokottságra szavazott. Románia (2–1) és aztán a Nemzetek Ligájában Dánia (0–3) ellen is olyan kezdőcsapatot küldött a pályára, amelynek tagjai közül csak a Darmstadt jobbhátvédje, Victor Pálsson nem volt ott a 2016-os Európa-bajnokságon (melyen Izland 1–1-es döntetlent játszott Magyarországgal).

A 30 évnél idősebb játékosok közül viszont Rúnar Sigurdsson (Asztana – Kazahsztán), Kári Árnason (Vikingur), Aron Gunnarsson (al-Arabi – Arab Emírségek), Jóhann Berg Gudmundsson (Burnley – Anglia), Gylfi Sigurdsson (Everton – Anglia) és Alfred Finnbogason (Augsburg – Németország) már a szerdai, 2–1-re elveszített Belgium elleni találkozó előtt visszatért klubjához. A keret átlagéletkora 28 év, de tíznél is többen betöltötték már a 30. életévüket.

A franciaországi tornához képest annyiban alakult át az izlandi hadrend, hogy Gylfi Sigurdsson már nem a középpályán, hanem előrébb szerepel, a papíron 4–4–2-es játékrendszer pedig a pályán közelebb áll a 4–4–1–1-hez. Ennek köszönhetően leginkább őt próbálják lövéshez juttatni a többiek, a románok elleni nyolc izlandi lövésből négyet is ő eresztett el, a kaput eltaláló három kísérlet pedig mind az övé volt (ahogy mindkét gól is). A dánok ellen Izlandnak szintén nyolc lövése volt, ebből Sigurdssonnak kettő (mindenki másnak maximum egy), de akkor már nem talált kaput, ki is kaptak 3–0-ra.

A labdabirtoklás csak a románok elleni első félidőben érdekelte valamennyire Izlandot (44 százalék), 2–0-s előnyben már átengedte azt az ellenfélnek, viszont olyan jól zárt hátul, hogy a büntetőt leszámítva egyetlen lövés sem ment Hannes Thór Halldórsson kapujára. A dánok ellen már csak 36 százalékban volt a hazaiaknál a labda, ott egyértelműen kiderült, hogy hátrányban nem igazán tud futballozni ez a csapat. Ez látszott a belgák ellen is, ugyanis Romelu Lukakuék a meccs nagy részében előnyben játszottak (az Inter csatára először a 9., majd másodszor a 38. percben is vezetéshez juttatta Belgiumot), nem nekik kellett futniuk az eredmény után, mégis sokkal többet birtokolták a labdát, 63 százalékban.

Ami meglepő lehet, hogy a szögletek, oldalsó szabadrúgások elhárítása gondot okoz Izland számára, hiába található több magas játékos is a csapatban. Románia egy szélről beívelt szabadrúgás közbeni könyöklés miatt kapta a tizenegyest, a dánok pedig egy szöglet nyomán szerezték meg a vezetést.

IZLAND–ROMÁNIA 2–1

IZLANDON IS TUDJÁK – ÖREGSZIK A CSAPAT

Az izlandi Stod2 televízió munkatársa, Sindri Sverrisson is megerősítette érdeklődésünkre, hogy sem játékban, sem összetételben nem sokat változtatott az elmúlt években a szigetország válogatottja.

Az izlandi válogatott 2013 óta nagyjából ugyanarra a kezdőcsapatra támaszkodik. Ha a kulcsjátékosok közül néhányan hiányoznak, akkor már sokkal gyengébb a csapat. A leginkább meghatározó játékosok között Gylfi Sigurdsson mellett Gudmundssont, Gunnarssont és Árnasont említeném, de valóban még mindig az Everton támadója messze a legfontosabb játékosunk – erősítette meg fenti megállapításunkat Sindri Sverrisson. – A kezdőcsapatunk öregszik. Románia ellen a legjobbjainkkal álltunk fel, ami remek teljesítményt és 2–1-es győzelmet eredményezett. A dánok ellen viszont már Gudmundsson és Árnason is hiányzott sérülés miatt, míg Alfred Finnbogason azon a mérkőzésen sérült meg, elég korán – ez pedig egyszerre már túl sok Izlandnak.”

Az elmondottak miatt Erik Hamrén szövetségi kapitány is tudja, hogy a magyarok elleni mérkőzésig stresszes hetek elé néznek, mert nagy kérdés, ki milyen állapotban lesz, hányan lesznek bevethetők az alapcsapatból. A belgák ellen egyébként maga Hamrén sem ülhetett le a kispadra, mivel pozitív lett a koronavírustesztje, ezért az U21-esek kapitánya, Arnar Vidarsson irányította a csapatot. Hamrén eközben karanténból, a stadion egy zárt szobájából figyelhette a találkozót.

Izland egyébként az idei öt mérkőzéséből négyet elveszített, csak a legfontosabbat, a Románia elleni Eb-selejtezőt tudta megnyerni. Igaz, a Nemzetek Ligájában, a legerősebb A-ligában Angliával, Dániával, kétszer pedig Belgiummal csapott össze.

IZLAND ŐSZI MÉRKŐZÉSEI
Izland–Anglia 0–1 (Sterling 91. – 11-esből)
Belgium–Izland 5–1
(Witsel 13., Batshuayi 17., 69., Mertens 50., Doku 79., ill. Fridjónsson 10.)
Izland–Románia 2–1 (G. Sigurdsson 17., 35., ill. Maxim 63. – 11-esből)
Izland–Dánia 0–3 (Sigurjónsson 45. – öngól, C. Eriksen 46., Skov 61.)
Izland–Belgium 1–2 (Saevarsson 17., ill. R. Lukaku 9., 38. – az elsőt 11-esből)

A MAGYAR VÁLOGATOTT ŐSZI PROGRAMJA
NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
Szeptember 3.: Törökország–Magyarország 0–1

Szeptember 6.: Magyarország–Oroszország 2–3
Október 11.: Szerbia–Magyarország 0–1
Október 14.: Oroszország–Magyarország 0–0
November 15., 20.45: Magyarország–Szerbia
November 18., 20.45:
Magyarország–Törökország

EB-PÓTSELEJTEZŐ, NL-RÁJÁTSZÁS, A-LIGA (2018–2019-es kiírás)
Október 8., elődöntő

Bulgária–Magyarország 1–3

November 12.
, döntő
Magyarország–Izland

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik