Információéhség – Szeli Mátyás jegyzete

SZELI MÁTYÁSSZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2021.06.13. 23:55

Alig néhány napja, hogy Cristiano Ronaldóval az élen hazánkba érkezett a címvédő portugál válogatott, és mivel az Európa-bajnokságot részben Budapesten rendezik, a szokottnál hosszabb időt töltenek nálunk. A csapatot – a kötelező médiaköröket leszámítva – próbálják tökéletesen elzárni a külvilágtól, de az ittlétük hozadékaként nagyjából kétezer drukker követheti őket Portugáliából. A médiakontingens nagy része persze már napok óta itt van, az írott sajtót tekintve legalább harmincan érkeztek plusz a különböző televíziós stábok munkatársai.

A portugál kollégák vélhetően jobban „be vannak kötve” sajátjaikhoz, de a hírverseny náluk is nagy, az információáramlás korlátozva van, a magyarok iránti érdeklődésük pedig néhányuk esetében kielégíthetetlennek tetszik. Kitartóan üldözik a Portugáliában megfordult magyar játékosokat („Mészáros Ferenc volt a kedvencem gyerekként” – mondta egyikük) vagy az itt futballozó honfitársaikat, akikből szintén van néhány.

Minden hír, minden információmorzsa előnyt jelenthet.

Optimizmusukat, lelkesedésüket legfeljebb a járványhelyzet tompítja, hiszen csapatuk a három csoportmérkőzéséből az elsőt és a harmadikat játssza Budapesten, a kettő között sok újságíró itt marad, mert nem akarják megkockáztatni a müncheni utazást, a szabályozások, korlátozások óvatosabbá tesznek mindenkit.

A portugál médiamunkások egyébként dicsérték az Illovszky Rudolf Stadiont (ott edz a válogatott, valamint portugál színekbe öltözött a sajtóteremnek kialakított helyiség), és érdeklődésükre jellemző, hogy a pálya környékén nagyjából minden magyar feliratot le kellett fordítanom nekik, vagy amikor Benfica-mezes magyar srácot láttak, alkalmi tolmácsként kellett segíteni a munkájukat. Amúgy pedig a portugálok által kedvelt erős presszókávéval kísért beszélgetések közben érdeklődtek arról, ki lesz a kezdő magyaroknál, ki pótolhatja Szoboszlai Dominikot és szerintünk kik a legjobb portugálok.

Az eddigi benyomások szerint a portugálok értékelik a szívélyes vendéglátást, amit kollegiális segítőkészséggel viszonoznak. Olyan látogatók, akiket jó vendégül látni.

Csak kedden a pályán ebből ne mutassunk semmit!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik