Hazatért Svédországba, majd a válogatott alapemberévé vált: Kristoffer Olsson

OLOF LUNDH (fotbollskanalen.se)OLOF LUNDH (fotbollskanalen.se)
Vágólapra másolva!
2021.06.18. 18:57
null
Kristoffer Olsson, a svéd válogatott középpályása (Fotó: Getty Images)
Az angol Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének tagjaként a Nemzeti Sport külföldi szakírók cikkeivel mutathatja be az Európa-bajnokságon részt vevő csapatok játékosait. A sorozat újabb részében Olof Lundh, a fotbollskanalen.se szerzője mutatja be a svéd válogatott középpályását, Kristoffer Olssont.

 

Amikor Kristoffer Olsson lehetőséget kapott, hogy kezdőként lépjen pályára a svéd válogatottban, sokan hittek benne, hogy élni tud az eséllyel. Egy alacsony, de technikailag ügyes játékszervező? Svédországban? Az eddig sikeres csapat – amely a 2018-as világbajnokságon a nyolcaddöntőig menetelt – nem vállalhatott túl sok kockázatot, de így is megőrizte a 4–4–2-es felállását. Ennek következtében gyakran maradt alul a középpályán a játékosok technikai és fizikai adottságai miatt. Kevesen gondolták, hogy Olsson képes lesz kiemelkedő teljesítményt nyújtani.

Az emberek azonban tévedtek, hiszen 2018 novemberében, mikor a Nemzetek Ligájában debütált Oroszország ellen, a nézők állva tapsolták, amikor lecserélték a 89. percben. A svéd játékos a nagyszerű teljesítményével felhívta magára több európai klub figyelmét is, így hamarosan az AIK-ból a Krasznodarhoz igazolt.

Bemutatkozása után Svédország egy tétmérkőzését kivéve az összesen kezdő volt, legyen szó Nemzetek Ligája-összecsapásról, Európa-bajnoki vagy világbajnoki selejtezőről. Mondhatjuk, hogy alappillére lett a válogatottnak. Egyedül a Spanyolország elleni idegenbeli találkozón nem szerepelt, ahol Janne Andersson egy védekezőbb felfogású együttest küldött ki a pályára, a svédek azonban így is 3–0-ra kikaptak.

Kristoffer Olsson hasonló dolgokat tapasztalt meg, mint amikor a 2015-ös U21-es Európa-bajnokság selejtezői során debütált a svéd nemzeti együttesben. Gólt rúgott Törökországnak, amivel továbbjutottak a playoffba, azonban a Franciaország elleni első találkozón nem kapott lehetőséget, s ki is kaptak 2–0-ra. A visszavágón már ott volt és nyertek is 4–1-re. Később aztán a csehországi nyolcas döntőt első helyével az egész szériát „behúzták” a svédek. Két évvel később már csapatkapitányként vezette a gárdát a középpályás.

A technikás futballista Norrköpingben nőtt fel, amely városban az IFK-hoz csatlakozott tízéves korában. Az együttes a '40-es, '50-es és '60-as években is uralta a svéd bajnokságot, amelyet tizenegyszer nyert meg. Tehetségét itt nagyon korán felfedezték, 15 évesen pedig meghívták az U17-es válogatottba. Ugyanekkor került be az SVT dokumentumfilmjébe, amelyben olyan játékosokat mutattak be, akik sokra vihetik a jövőben. „Hamarosan aláírok egy hároméves szerződést az Arsenallal, és az U18-as együttesben szerepelhetek majd. Komoly vagyok, de szórakozok is, amikor játszom. Természetesen hezitáltam a döntés meghozatalakor, de mégiscsak az Arsenalhoz megyek, és talán csupán ez az egy lehetőségem van” – mondta a filmben Kristoffer Olsson.

A londoniak akadémiájának igazgatója, Liam Brady ekkoriban azt mondta Arsene Wengernek, hogy Olsson az egyik legnagyobb svéd tehetség. A futballista aztán 2013-ban már bekerült az első keretbe, majd a Ligakupában gólt szerzett a West Bromwich ellen. Ezután viszont nem kapott lehetőséget, így a Midtjyllandhoz igazolt kölcsönbe. Pár hónappal később hároméves szerződést írtak alá vele, ám rosszul kezdett, hiszen lesérült. „A legrosszabb pillanat a karrieremben. Ennek ellenére nem sajnálom magam, hiszen itt az idő, hogy megmutassam, ki vagyok” – mondta a sérülést követően a 19 esztendős középpályás.

A felépülését követően nagyon jól kezdte az első szezonját a dán együttesnél. Gyakran játszott és mindenkit meggyőzött, megverték a Southamptont, majd az Európa-liga egyenes kieséses szakaszában a Manchester United elleni első összecsapást is behúzták 2–1-re. Egy évvel később viszont csak a cserepadra fért oda, csalódottsága miatt pedig el akarta hagyni a Midtjyllandot. Ehhez hozzátartozik az is, hogy az egyik találkozón az első félidőben lecserélték és rögtön az öltözőbe rohant, amivel kivívta a gárda haragját. „Ez olyan érzés, mintha távol lennék a kezdőcsapattól. A klub azt mutatta, hogy nem hisz bennem, így nem érzem hasznát annak, hogy tovább maradjak” – mondta Olsson.

Mivel a Midtjylland elég magas összeget fizetett az Arsenalnak, továbbadni is magas áron akarta Olssont, azonban nevelőegyüttese, az IFK Norrköping ezt nem tudta kifizetni. Ezért az AIK csapott le rá, miután rekordösszeget jelentő 90 millió svéd koronáért – közel 9 millió euró – cserébe eladta a Real Sociedadnak Alexander Isakot. A stockholmi egylet vezetősége ekkor úgy gondolta, hogy érdemes megvásárolni a középpályást. Tobias Ackerman, a fővárosiak vezető játékosmegfigyelője már 15 évesen is figyelte Olsson játékát, mikor az Östergötland megye színeiben játszott a Halmstad ellen. Svédország 25 „labdarúgó-kerületre” van osztva, melyekből mindegyik elküldi a legjobb 15 éveseit egy nyári táborba, ahol aztán a szakemberek nyugodtan csemegézhetnek a jobbnál jobbak közül. „Amikor megláttam, hogy nem játszik a Midtjyllandban, rögtön szerettem volna, ha hozzánk jön. Nagyon sok pénzt fizettünk egy olyan labdarúgóért, aki Dániában csak csere volt” – nyilatkozta a játékosmegfigyelő.

2017 tavaszán aztán úgy tűnt, hogy a szkeptikusoknak lesz igazuk, hiszen Olsson nem tudott teljesen beilleszkedni az együttesbe. Nem kapott jó értékeléseket a sajtóban, így nagyon nagy volt a nyomás az AIK-n. Ennek ellenére Rikard Norling vezetőedző türelmes volt, és ez ki is fizetődött. Az idény második felében a középpályás vezérletével második lett a csapat a Malmö mögött!

Olsson (balra) munkában (Fotó: AFP)
Olsson (balra) munkában (Fotó: AFP)

 

Egy évvel később aztán a csillagok is tökéletesen álltak, az AIK pedig nagyszerű csapatot alakított ki a középpályás körül. Amikor aztán Sebastian Larsson is csatlakozott hozzájuk, Olsson a legjobbá vált Svédországban, míg pár hónappal később a stockholmiak megnyerték a bajnokságot, Néhány nappal ezután a válogatottnak nagyon fontos mérkőzései voltak a Nemzetek Ligájában; a Törökország elleni sikert csak a kispadról nézhette, az Oroszország elleni győzelem alkalmával viszont már pályára is lépett.

Az oroszok legyőzését követően Andersson ragaszkodott Olssonhoz, aki 2019 elején az orosz Krasznodarhoz igazolt. Két évvel később az együttes történelme során először bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, a svéd futballista ellenben kiszorult a kezdőből. Emiatt voltak kétségek, hogy milyen formában érkezik meg a nyári Eb-re, de senki sem tudja helyettesíteni hasonló teljesítménnyel a középpályán.

Fordította: Szabó Róbert

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik