Eb 2020: változhat a szabály, jöhet az ideiglenes csere – sajtóhír

Vágólapra másolva!
2019.11.27. 15:25
null
Csökkenhetne a nyomás az orvosokon (Fotó: AFP)
A Skysports értesülése szerint a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Szabályalkotó Testülete (IFAB) a jövő heti éves adminisztratív ülésén Belfastban vitatja meg az agyrázkódás gyanújával vizsgált játékosok esetében a vizsgálat lezártáig tartó ideiglenes csere bevezetését, s a jövő február végén a szervezet éves rendes közgyűlésén dönthet is annak bevezetéséről, amelyet a jövő évi Európa-bajnokságon kötelező lenne bevezetni.

A rögbiben már érvényben van egy hasonló szabály, amely agyrázkódás gyanújának esetén engedélyezi a vizsgált játékos ideiglenes cseréjét, majd ha a vizsgálat negatív eredménnyel zárult, az ápolt labdarúgó visszatérhet a pályára leváltva a helyette beküldött játékost.

A Skysports értesülései szerint az IFAB hasonlót tervez a labdarúgásban is bevezetni, s támogatja az elképzelést a labdarúgókat képviselő nemzetközi érdekképviseleti szerv, a FIFPRO és az Európai Labdarúgó-szövetség is – utóbbi októberben egy közleményt is kiadott arról, hogy támogatja az új szabály bevezetését.

Az IFAB azóta egy szakértői csoportot felállítva megvizsgálta a lehetőségét az ideiglenes csere alkalmazásának, ám ahhoz, hogy a bevezetés megtörténjen, még a testületnek meg vitatni a tervezett szabálymódosítást, és a vita után előterjesztett javaslatot kell aztán elfogadni az IFAB közgyűlésének.

A vitára a jövő héten Belfastban kerülhet sor az IFAB éves adminisztratív ülésén, ahol dönthetnek arról, hogy a jövő februári éves rendes közgyűlés elé terjesztik a szabályváltoztatási javaslatot, ahol aztán dönthetnek majd arról, hogy bevezetik-e.

Arról egyelőre nem tudni, hogy az IFAB milyen formában képzeli el az ideiglenes csere lehetőségének bevezetését, érdekes kérdés például, az ideiglenesen becserélt játékos később, hagyományos csereként visszaállhat-e ismét.

Alapvetően egyébként azzal van a fő probléma – írja a Skysports –, hogy az UEFA orvosi szakértői csoportja egy a közelmúltban kiadott jelentés szerint úgy döntöttek, hogy a fejsérülések esetében az orvosok számára az agyrázkódás gyanújának vizsgálatára rendelkezésre álló három perc kevés – ennyi időt tölthetnek vizsgálva a fejsérülést szenvedett játékost.

„Ilyen rövid idő alatt nehéz felelős döntést hozni az agyrázkódás fennállása esetén, s a kispadról nagy nyomás is kerül a csapatok orvosaira, hogy mielőbb visszatérjen a pályára” – írja a skysports, amely szerint az UEFA úgy véli, az ideiglenes csere bevezetésével a vizsgálatok rendesen elvégezhetőek lennének, kevesebb lenne a kockázat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik