Olasz-öröm a Wembleyben (Fotó: AFP)

 

„Végtelen gyötrelem... ismét a tizenegyesek után szakad meg a szív!” – írja címlapján a The Daily Telegraph, az ifjú Bukayo Sakát vigasztaló szövetségi kapitány, Gareth Southgate párosát ábrázoló fotóval a címlapján.

Ugyanezt a fotót választotta címlapképéül a The Independent is: „Könnyek a hősökért – újra a tizenegyesek törték össze az angol szíveket”.

Forrás: Kiosko.net
„Végül nem Anglián volt a sor a dicsőségre. Egy újabb, elviselhetetlenül kegyetlen tizenegyespárbajban elszenvedett vereség, 120 perces esőáztatta dráma után a Wembleyben” – kezdi tudósítását a lap, amely kiemelte, hiába állt az egész nemzet Southgate-ék mögött, míg kezdéskor a reményteljesen gyűlhettek össze az emberek a brit pubokban, addig a végén már csak fájdalmukban koccinthattak.

A lap a kesergésen túl is foglalkozik az Eb-döntővel. Óriási fiaskóként említik, hogy a vasárnapi, hivatalos közlemények ellenére jegy nélküli emberek jutottak be a Wembleybe – a szurkolók egy része a kezdés előtt megrohamozta az a stadiont, több videó is felkerült az internetre, amelyen azt látni, hogy a biztonságiakkal és rendőrökkel tusakodva át is törnek kordonokon és lépcsőkön rohannak felfelé, ám a szervezők és az UEFA ezekről a felvételekről azt írta, egy-egy külső zónában, nem pedig közvetlenül az aréna bejáratainál történt esetek.

Az Independent online kiadása az utolsó lövést kihagyó Saka mellett a szintén tizenegyest hibázó Jadon Sanchót és Marcus Rashfordot érő rasszista támadásokról is ír.

Az angol sajtóban – mintha csak összebeszéltek volna a szerkesztők – „tarolt” Saka és Southgate ölelkezése, más-más szögből, de szintén ezt a pillanatot megörökítő fotót tett címlapjára a The Times, a Metro és a The Guardian is.

„Oly közel volt” – hirdeti a Guardian.

„A tizenegyesek megakadályozták az angol álom beteljesülését” – írja a The Times.

A Metro igyekszik optimistán közelíteni a történteket: „Az oroszlánok büszkévé tettek minket.”

A Daily Mirror egy Saka vigasztalásáról készült képet választott, ezen azonban Jordan Henderson támogatja az ifjú arsenalost. „Megszakadt a szív: az angol válogatott tizenegyesekkel kikapott, de így is büszkévé tett egy egész nemzetet.”

Forrás: Kiosko.net

S ha már büszkeség – szétnéztünk Olaszországban is.

„Azzurri-őrület a Wembleyben: Európa-bajnokok vagyunk, A MIÉNK!” – pompázik nagy betűkkel a Corriere dello Sport felső hajtásán.

„Csupán két perc kellett Luke Shaw vezető találatához, de az Azzurri egyenlíteni tudott Leonardo Bonucci a 67. percben a kapu torkából leadott lövésével. Mancini könnyekben tört ki, a Wembleyben pedig a kékek partizhattak. Donnarumma volt a kulcsfigura, megkapta a torna legjobb játékosának járó díjat is” – zanzásítja a történteket az olasz lap.

„OLASZORSZÁG, JÖHET AZ ŐRÜLET: MI VAGYUNK EURÓPA BAJNOKAI” – kürtöli világgá az egyértelmű üzenetet a Gazzetta dello Sport online kiadása. „A futball hazatér” – írják mintegy fricskaként angolul az olasz nyelvű tudósítás első sorában, majd már saját nyelvükön folytatják: „Énekelhetjük, sőt, sikíthatjuk, anélkül, hogy meghazudtolnánk bárkit is. Mert a futball Olaszországban is itthon van, s ez egy gyönyörű kékben pompázó otthon. Európa csúcsán vagyunk, 53 év után visszatértünk, s tettük ezt a Spanyolországban megnyert vb-cím után pontosan 39 évvel. Nem lehetett hibázni éppen ezen a napon!”

„Ezek vagyunk mi” – írja a Tuttosport a trófeával ünneplő olasz válogatott fotója alatt. „Legendák!” – teszik hozzá a belső hajtáson és online kiadásuk fejlécén egyaránt. „Köszönjük, Mancini, te csodálatos látnok” – hálálkodnak a szövetségi kapitánynak, majd idézik a tizenegyespárbaj hősét, Gigi Donnarummát, aki pedig a Bonucci, Chiellini belsővédőpárosnak „köszöni” a lehetőséget.

Forrás: Kiosko.net

A lap a fieszta közben olyan „apróságokra” is időt szakít, minthogy tájékoztassa a nagyérdeműt, hogy az olasz válogatott 28 millió eurós győzelmi díjat is szakított az Eb-serleg mellé.

Franciaországban a L'Équipe a „Legyőzhetetlenek” felirattal a címlapján köszönti az új Európa-bajnok Olaszországot. „Olaszország bevette a futball templomát” – így a spanyol Marca.

Az El Mundo Deportivo – ha már spanyol sikerről nem írhatott – a Copa América trófeáját csókolgató Lionel Messit helyezte a hétfői újság címlapjának közepére, a Donnarumma diadalát kiemelő olasz ünnepet ábrázoló fotóját pedig a felső hajtás tetejére, csupán a fejléc mellé tördelték... a Katalóniában kiadott Sport című lap sem járt el másként.

„Az új imperátorok” – fogalmaz történelmi áthallással a portugál Bola utalva a régi Római Birodalom uraira.

Bővebben a mérkőzésről ide kattintva olvashat! 

EURÓPA-BAJNOKSÁG
DÖNTŐ
OLASZORSZÁG–ANGLIA 1–1 (0–1, 1–1, 1–1) – 11-esekkel 3–2

London, Wembley Stadion, 67 173 néző. Vezette: Kuipers (holland)
Olaszország: G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (Florenzi, 118.) – Barella (Cristante, 54.), Jorginho, Verratti (Locatelli, 96.) – Chiesa (Bernardeschi, 86.), Immobile (D. Berardi, 55.), L. Insigne (Belotti, 91.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini
Anglia: Pickford – Walker, (Sancho, 120.) Stones, Maguire – Trippier (Saka, 70.), Rice (J. Henderson, 74.; Rashford, 120.), Mount (Grealish, 99.), Phillips, Shaw – Kane, Sterling. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Gólszerző: Bonucci (67.), ill. Shaw (2.)

 

AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
Június 26., szombat, 18.00
Amszterdam
Wales–Dánia 0–4
Június 26., szombat, 21.00
London
Olaszország–Ausztria 2–1 – h. u.
Június 27., vasárnap, 18.00
Budapest
Hollandia–Csehország 0–2
Június 27., vasárnap, 21.00
Sevilla
Belgium–Portugália 1–0
Június 28., hétfő, 18.00
Koppenhága
Horvátország–Spanyolország 3–5 – h. u.
Június 28., hétfő, 21.00
Bukarest
Franciaország–Svájc 3–3 – 11-esekkel: 4–5
Június 29., kedd, 18.00
London
Anglia–Németország 2–0
Június 29., kedd, 21.00
Glasgow
Svédország–Ukrajna 1–2 – h. u.
NEGYEDDÖNTŐ
Július 2., péntek, 18.00
Szentpétervár
Svájc–Spanyolország 1–1 – 11-esekkel: 1–3
Július 2., péntek, 21.00
München
Belgium–Olaszország 1–2
Július 3., szombat, 18.00
Baki
Csehország–Dánia 1–2
Július 3., szombat, 21.00
Róma
Ukrajna–Anglia 0–4
ELŐDÖNTŐ
Július 6., kedd, 21.00
London
Olaszország–Spanyolország 1–1 – 11-esekkel: 4–2
Július 7., szerda, 21.00
London
Anglia–Dánia 2–1 – h. u.
DÖNTŐ
Július 11., vasárnap, 21.00
London
Olaszország–Anglia1–1 – 11-esekkel: 3–2