Eb 2020: „Vállalom a felelősséget” – Joachim Löw elbúcsúzott

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2021.06.30. 15:04
null
Joachim Löw 15 év után elbúcsúzott a német válogatottól (Fotó: AFP)
Mint ismert, az angol válogatott 2–0-ra legyőzte a németeket a Wembley Stadionban a labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. A kiesést követően a nemzeti csapat kispadjáról 15 év után búcsúzó Joachim Löw tartott sajtótájékoztatót.

 

„A csalódottság nagyon nagy. Akárcsak régebben, most is teljes mértékben bíztam a csapatomban. Elnézést szeretnék kérni a szurkolóktól, hogy csalódást okoztunk, természetesen vállalom a felelősséget a kiesésért, mindenféle kifogáskeresés nélkül. Idő lesz megbirkózni a csalódottsággal, de a német válogatottnak továbbra is teljes szívből szurkolok” – kezdte a kiesés másnapján tartott sajtótájékoztatót Joachim Löw.

A válogatottat 2006 és 2021 között 15 éven át irányító, ezalatt világbajnoki bronz- (2010) és aranyérmet (2014) is szerző szakember részletesen is beszélt a kiesés okairól.

„Sok játékos még nem érte el a teljesítménye csúcsát, ezért az ilyen tapasztalatok megszerzése segíteni fogja a csapatot. Kedden a higgadtság, a döntő pillanatokban meghozott okos választás hiányzott egy kicsit. A csapat mentalitása és akaratereje rendben volt, a csapatszellem a pályán és azon kívül is nagyon jó volt. A koronavírus és egyéb sérülések miatt nem volt lehetőségünk, hogy jó formában kezdjük el az Európa-bajnokságot. Tudtuk, hogy például Anglia, Belgium és Olaszország előttünk jár, ráadásul nálunk rengeteg változtatás volt a keretben. Ezen okok miatt nem volt lehetséges, hogy elérjük azt, amit előzetesen elterveztünk” – idézi a Kicker a sajtótájékoztatón elhangzottakat.

Thomas Müller kihagyott helyzetéről azt mondta, röviden beszélt a Bayern München támadójával, aki a maga humoros módján kommentálta a történteket. Löw nem tett szemrehányást, de elmondta neki, hogy a helyzet értékesítése után a stadion minden bizonnyal elcsendesedett volna, ők pedig lélektani előnybe kerülhettek volna.

Löw a válogatottól a 2018-as világbajnokság után elbúcsúzó Mesut Özilre is külön kitért.

„Emberi szempontból természetesen csalódást jelentett, hogy miután 2018-ban lemondta a válogatottságot, személyesen egyáltalán nem beszéltünk. Szerintem azért eljön majd az idő, amikor újra találkozunk. Mesut elképesztően fontos tagja volt a nemzeti csapatnak.”

Mint ismert, Löw utódja a legutóbb a Bayern Münchent irányító, 2006 és 2014 között a német válogatottnál segédedzőként már dolgozó Hansi Flick lesz. Vele kapcsolatban a leköszönő szakember elárulta, az elmúlt hónapokban folyamatosan kapcsolatban voltak, sőt, néhány alkalommal még a torna alatt is beszéltek egymással telefonon. Löw szerint Flicknek megvannak a saját elképzelései, de a baráti kapcsolat természetesen megmarad kettejük között.

A 61 éves edzőt a folyatásról is kérdezték, többek között azt is felvetették, hogy mit gondol a Frank de Boer távozása után megüresedett holland kispadról.

„Jelenleg egyáltalán nem érdekel, a hollandoknak egyébként is rengeteg jó edzőjük van. Egyelőre semmit sem terveztem meg a jövővel kapcsolatban, még a vakációmat sem…” – fogalmazott Löw.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
NYOLCADDÖNTŐ
ANGLIA–NÉMETORSZÁG2–0 (0–0)
London,Wembley Stadion,41 973néző.Vezette:Makkelie (holland)
ANGLIA:Pickford – K. Walker, Maguire, Stones – Trippier, Ka. Phillips, Rice (J. Henderson, 88.), Shaw – Saka (Grealish, 70.), Sterling – Kane.Szövetségi kapitány:Gareth Southgate
NÉMETORSZÁG:Neuer – Ginter (Can, 88.), Hummels, Rüdiger – Kimmich, Goretzka, T. Kroos, Gosens (L. Sané, 88.) – Havertz, T. Müller (Musiala, 90+2.) – Werner (Gnabry, 68.).Szövetségi kapitány:Joachim Löw
Gólszerző: Sterling (75.), Kane (86.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik