Eb 2020: újabb bizonytalanság, mégis lehetnek zárt kapus müncheni meccsek

N. ZS.N. ZS.
Vágólapra másolva!
2021.04.27. 07:27
null
A hatóságoké a végső szó arról, lehetnek-e nézők a müncheni Eb-meccseken (Fotó: AFP)
Ha a hatóságok úgy döntenek, előfordulhat, hogy zárt kapuk mögött rendezik a németországi csoportmérkőzéseket.

 


Habár az UEFA pénteken meghagyta Münchent az Európa-bajnokságot rendező városok között, sajtóhírek szerint egyáltalán nem biztos, hogy a Németországban megrendezendő mérkőzésekre beengedik a minimálisan vállalt 14 500 szurkolót. Ez látszólag szembemegy az európai szövetség kommunikációjával, hiszen a rendezőktől a szervezet eddig azt várta el, adjanak garanciát a lelátók legalább huszonöt százalékos telítettségére. Ha Bilbaótól és Dublintól éppen erre hivatkozva vették el a rendezést – előbbi helyét Sevilla, utóbbiét megosztva Szentpétervár és London vette át –, München miért tarthatta meg a jogot?!

„Nem arra kértünk garanciát, hogy mindenképp nézők előtt rendezzék meg a mérkőzéseket, hanem arra, hogy ha a járványhelyzet lehetővé teszi, a rendező városok tegyenek meg mindent, hogy beengedhessék a szurkolókat a stadionokba    – idézi Alek­sander Ceferin, az UEFA elnöke magyarázatát a nau.ch.  – Senki sem gondolja, hogy mindenáron ragaszkodunk a drukkerekhez, a végső döntés minden esetben a helyi hatóságoké. Az oltások, a tesztek, a higiéniás állapotok biztosítása ugyanakkor hitet adott nekünk, és olyan városokkal dolgozunk együtt, amelyek osztoznak ebben. Törekszünk rá, hogy az élethez hasonlóan a futball is minél előbb visszatérjen a régi kerékvágásba.”

Habár München tagja maradt annak a tizenegy városnak (rajta kívül Amszterdam, Baki, Budapest, Bukarest, Glasgow, Koppenhága, London, Róma, Sevilla és Szentpétervár), amelyik megrendezheti a kontinensviadalt, a német közvélemény egyáltalán nem veszi készpénznek, hogy a három csoportmérkőzésen – köztük a június 23-ára kiírt Németország–Magyarország összecsapáson – és egy negyeddöntőn valóban lesznek szurkolók az Allianz Arena lelátóin. A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) müncheni rendezésért felelős bizottságának vezetője, Philipp Lahm is csak reményét tudta kifejezni ezzel kapcsolatban.

„Mindenki nagyon szeretné, ha beengedhetnénk a szurkolókat a stadionba   – nyilatkozta a Bayern München és a német válogatott korábbi klasszisa a ZDF televíziónak.   – Fontos lépés lenne, hiszen azt mutatná, kezdjük magunk mögött hagyni a járványt, és a város a vendéglátás, illetve a kultúra szempontjából is sokat profitálna belőle. Természetesen tudatában vagyunk, hogy az első csoportmérkőzés szélsebesen közeledik, a döntésnek azonban nincs előre lefektetett határideje. Ha az illetékesek úgy határoznak, beengedik a drukkereket, azon leszünk, hogy minél hamarabb és zökkenőmentesebben megszervezzük.”

Májusban újra lehet Eb-jegyet venni
Az Európa-bajnokság eddigi jegyértékesítési szakaszaiban már sok magyar szurkoló váltott belépőt a nyári kontinenstorna budapesti mérkőzéseire. Azok a drukkerek, akik a koronavírus-járvány miatt úgy döntöttek, mégsem kívánnak részt venni az Eb-n, április 22-ig, múlt csütörtökig válthatták vissza jegyüket, így a közeljövőben a teljes összeget visszautalja nekik az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA). Május elején az UEFA újabb jegyértékesítési szakaszt tervez az Európa-bajnokságra kijutott válogatottak szurkolóinak, így a magyar drukkerek előtt újabb lehetőség nyílik a jegyvásárlásra az UEFA hivatalos jegyértékesítési platformján keresztül. Mint ismert, az Európai Labdarúgó-szövetség bejelentése alapján az Eb-mérkőzéseket nézők előtt játsszák majd, Magyarország célja, hogy a Puskás Arénában rendezett három csoportmérkőzésen és egy nyolcaddöntőn a nézőhelyek száz százalékát elfoglalhassák a szurkolók, természetesen kizárólag szigorú biztonsági előírások betartásával.   
(J. Á.)

EB 2020
F-CSOPORT (Budapest és München)
Portugália
Németország
Franciaország
Magyarország

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN)
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália x–x
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország x–x
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország x–x
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország x–x
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország x–x
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország x–x
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik