Eb 2020: színkavalkád – tekintse meg a 24 csapat mezeit!

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2021.06.03. 12:50
Napokon belül elrajtol az Európa-bajnokság, itt az ideje, hogy megnézzük, a csapatok milyen felsőt használnak a 11 városban megrendezendő tornán!

 

A 24 csapatot hat sportszergyártó látja el, az amerikai Nike 9, a német Adidas 8, a szintén német Puma 4 válogatott mezét gyártja, míg egy-egy csapatnak szállít a spanyol Joma, a dán Hummel és a német Jako.

A válogatottak első számú mezei tekintetében uralkodó a piros szín, a 24-ből 11 esetében ez az első számú választás. Ezt a fehér követi (5), megelőzve a kéket (4) és a sárgát (2), míg egy-egy narancssárga és egyenlő arányban piros-fehér mez található a hazai felsők között. Érdekesség, hogy Hollandia, Németország és Olaszország tradicionálisan olyan mezben játszik, amely nincs a zászlajában, ráadásul az olaszoknak és a hollandoknak már hozott egy-egy Eb-győzelmet a kék, illetve narancssárga mez, míg a németek háromszor is diadalmaskodtak fehérben.

Eb-döntőben eddig csak öt színű felsőben játszottak, a 15 fináléból 12 alkalommal az egyik csapat pirosban volt, hatszor arannyal, hatszor ezüsttel zárva. A fehér tízszer szerepelt, négyszer győztesen, míg a kéknek hétből jött össze négy siker. A narancssárga százszázalékos, Hollandia 1988-ban megnyerte eddigi egyetlen Eb-döntőjét.

A statisztikák után jöjjenek a mezek, csoportonkénti bontásban. Olvasóinkat játékra hívjuk, kérjük, hozzászólásban írják meg: ha kizárólag a mezeket nézzük, milyen döntőt látnának legszívesebben?

A-CSOPORT

OLASZORSZÁG
A Puma Olaszország kulturális öröksége előtt tiszteleg az Európa-bajnokságra készített dresszekkel. A kék felsőn reneszánsz motívumok jelennek meg, modern geometriai alakzatba rendezve. A német sportszergyártó áprilisban mutatta be új váltómezeit, köztük az olaszok letisztult fehér felsőjét is. Az olaszok háromszor játszottak Eb-döntőt, kétszer kékben, ezek közül az 1968-as finálét megnyerték, a 2012-est elvesztették, ahogy a 2000-est is, amelyben fehérben léptek pályára.

 

SVÁJC
A svájciak mezét bordó vállpánttal díszítették, amely harmonizál a nadrág színével. A 2020-ra tervezett, csíkozott váltómezt a Puma egyszerű fehérrel váltotta fel az olaszokéhoz, a csehekéhez és az osztrákokéhoz hasonló megoldással, a mellkason egy csíkkal, középen az ország nevével.

 

TÖRÖKORSZÁG
A Nike a hold és a csillag méretének növelésével utal a törökök futball iránti fanatizmusára. A nyak hátsó része alá a Türkiyem szó került, ami török férfit jelent. A címer háttereként megjelenő piros sáv a gallérnál és az ujj végén is visszaköszön, és ugyanilyen a váltómez is, fehér helyett sötétebb vörös alapon.

 

WALES
A 14-15. században élt walesi szabadságharcos vezér, Owain Glyndwr zászlajának színeit viselik Wales Adidas által gyártott mezei. A sárga váltómez a német márka Condivo 20 sorozatának mintáját hordja.

 

B-CSOPORT

BELGIUM
A piros felsőn vastag fekete és bordó ecsetvonásokkal mintázott az Adidas egy szögletes B-betűt, míg a sárga szín a nyaknál, az ujj végén és a számozásnál jelenik meg. A váltómez is a Condivo 20 sorozat elemeit viseli. Belgium eddig egyszer játszott Eb-finálét, 1980-ban pirosban kapott ki Németországtól.

 

DÁNIA
A Hummel újszerű ötlettel állt elő, a mez elején, illetve mindkét felső gallérjának belsején a dán himnuszt leíró hanghullámok láthatóak – ahogy a szurkolók éneklik. A két mezbe szokatlan módon kis kék színt is csempésztek. A dánok eddigi egyetlen Eb-döntőjüket piros mezben nyerték meg 1992-ben.

 

FINNORSZÁG
A finn zászló jelenik meg az első számú mezen, a nyak melletti királykéktől fokozatosan válik világosabbá az alsó részig. A Nike a kéknek ezt a két árnyalatát használta fel a váltómezhez, amely gombos gallérjával inkább szurkolói pólónak tűnik, és golfversenyen is ideális viselet.

 

OROSZORSZÁG
Az Adidasnak módosítania kellett az első számú orosz mezen, miután az ujjra kerülő kék-fehér szegélyt az orosz szurkolók kifogásolták, hogy szerb zászlónak néz ki. A kék lekerült róla, míg a fehér vastagabbá vált, klasszikus hatást kiváltva. A váltómezen az orosz zászló színei futnak a két ujjrész között a mellkason is. Az oroszok Szovjetunióként négy Eb-döntőben játszottak, pirosban 1960-ban nyertek, 1964-ben és 1972-ben kikaptak, fehérben 1988-ban vereséget szenvedtek.

 

C-CSOPORT

AUSZTRIA
Első ránézésre Arsenal-hatású mezt kapott az osztrák válogatott az Eb-re, ám a mondanivalót nem a fehér ujjak rejtik. A Puma a Bécsben 1897-ben megalakuló művészeti irány, a szecesszió előtt tiszteleg a piros mez mintázatával. A korábbi fekete váltómez zöldeskék mintáját áprilisban egy egyszerűbb megoldás váltotta, az osztrák szövetség címere jelenik meg többszörösen, halványan.

 

ÉSZAK-MACEDÓNIA
A Nemzetek Ligája-rendszer kiscsapatok közötti győztesének hivatalos sportszergyártója, a német Jako olyannyira nem volt felkészülve az Európa-bajnoki szereplésre, hogy a novemberi kijutás ellenére csak május 28-án mutatta be a hivatalos Eb-mezeit. Három színben, bordóban, fehérben és feketében jött ki a halvány hiúzt (a balkáni hiúz nemzeti állat) ábrázoló felső, de az első számú mez színárnyalatán annyira felháborodtak a szurkolók, hogy május 30-án a futballszövetség elnöke a Jako nevében is elnézést kért, és jelezte, az UEFA-nál kérni fogják, hogy a 2016-ban átadott, a selejtezőkön használt dresszt használják első számúként. Azon a halványabb piros alapból a mellkasra tett címke alól futnak ki a nemzeti zászlón is látható nap sárgás sugarai. A vasárnapi fejlemények után vélhetően a bal oldali felsőben játszik az északmacedón csapat (a keddi felkészülési meccsen ebben volt), de azt nem tudni, milyen lesz a váltómeze.

 

HOLLANDIA
Az Európa-bajnokságra a hagyományos narancssárga mezében tér vissza a 2016-os tornáról nagy meglepetésre lemaradó holland válogatott. A Nike a mez elejére és hátára is árnyalatnyi különbségű vonalakkal kidogozott oroszlánfejet rajzolt. A váltómez fekete, és a narancssárga motívumok ugyanúgy elegánssá teszik, mint a gombos-galléros megoldás. Hollandia 1988-ban az egyetlen Eb-döntőjét narancssárgában játszva nyerte meg.

 

UKRAJNA
A spanyol Joma letisztult, finom mintázattal ellátott felsőket készített az ukránok Eb-szerepléséhez. A sárga első számú mez és a kék váltómez közül utóbbin jobban észrevehetőek az azonos színű motívumok.

 

D-CSOPORT

ANGLIA
Az angolok első számú felszerelése hagyománytisztelő, a királykék-piros csík a gallérnál és az oldalán elegánssá teszi. Ahogy az idei Eb-mezek kapcsán a Nike-nál megszokhattuk, a váltómez gombos-galléros, a gombokon „Oroszlánok vagyunk, mi vagyunk Anglia” felirat olvasható. A kék alapon halvány oroszlánminták vehetőek ki.

 

CSEHORSZÁG
A piros, redőzött szabású első számú mez gallérján és ujján sötétkék csík húzódik, a cseh zászló harmadik színe, a fehér a Puma logójában jelenik meg. Ha tavaly lett volna az Eb, a csehek váltómeze a klubok esetében egyre gyakrabban használt sárgászöld lett volna, de áldozatul esett a márka áprilisi módosításainak, és a sokkal inkább megszokott fehér mezt láthatjuk majd. A csehek két Eb-döntőt játszottak, mindkettőt piros mezben. Az 1976-ost Csehszlovákiaként tizenegyesekkel megnyerték, az 1996-ost aranygóllal elbukták.

 

HORVÁTORSZÁG
A horvátok piros-fehér meze már klasszikusnak mondható, hiba is lett volna belenyúlni. A vb-n szerencsét hozott a fekete-kék váltómez, a Nike a kombinációból a feketét tartotta meg, és ezúttal szürkével ötvözte, sokkal kisebb négyzetekkel. Sokakat a Liverpool harmadik számú mezére emlékeztet.

 

SKÓCIA
Vízszintes csíkos mintát kapott a skót válogatott első számú meze az Adidastól, az ujjak végén a piros-fehér minta véleményes. A váltómezről elsőre az argentin felső ugrik be, de a függőleges csíkozás helyett jeges kombináció hatású.

 

E-CSOPORT

LENGYELORSZÁG
A lengyelek mezét sohasem bonyolították túl a sportszergyártók, a piros-fehér nemzeti zászló egyszerűségét adja vissza az idei kombináció is. A két felső egymás inverze, annyi csavart vitt bele a Nike, hogy a lengyelek esetében az első számú mez a gombos-galléros, nem a második. A középre helyezett címer az 1970-es és 1980-as évek lengyel felszerelését idézi.

 

SPANYOLORSZÁG
A spanyolok első számú meze egy bordó fugával kitömött, több piros árnyalatú csempéből álló falra emlékeztet, rajta arany Adidas-logóval és címerrel. A váltómez nagyon hasonlít a belgára, de azért a címerek és a szegélyek eltérnek. Spanyolország eddig négy Eb-döntőben szerepelt, 1964-ben kékben, 2008-ban és 2012-ben pirosban nyert, míg 1984-ben pirosban kikapott.

 

SVÉDORSZÁG
A mezszépségversenyen mindig az esélyesek közé tartozik a svéd válogatott, a sötétkék-sárga kombináció igen hálás a sportszergyártók számára. Az Adidas az első számú felsővel biztosra ment, míg a váltómez telitalálat sötétkék alapon sárga csíkokkal.

 

SZLOVÁKIA
Szörfös-strandos mintázatú lett a szlovákok első számú meze (sok helyen a fehéret írják hazainak, a szlovák szövetség honlapja szerint a kék az), s talán a Nike-nál is túl merésznek látták ahhoz, hogy még gombos gallérral is kiegészítsék. A váltómez egyszerű fehér, a magyarhoz és a svájcihoz hasonlóan egy sorba került a márkajelzés a futballszövetség és az ország címerével.

 

F-CSOPORT

FRANCIAORSZÁG
Az 1998-as világbajnok francia válogatott előtt tiszteleg a Nike a mellkason vízszintesen futó piros csíkkal, valamint a vékony halványkék vonalakkal, amelyek színe a 23 évvel ezelőtti tornán használt felső alapja volt. Az alapszín megegyezik a 2018-as vb-t megnyerő csapat mezének árnyalatával. A hófehér váltómez oldalán kék és piros csík húzódik, a váll, nyak és ujj mintázatlan maradt. Mindkét dresszre rákerült a „Szabadság, egyenlőség, testvériség” felirat. A franciák mindhárom Eb-döntőjüket kékben játszották, 1984-ben és 2000-ben győztek, 2016-ban kikaptak.

 

MAGYARORSZÁG
A Duna hullámait jelképezi a magyar válogatott hazai mezének vízszintes csíkozása. A fehér szín a mez oldalán, a zöld a fehérrel együtt a nyaknál jelenik meg. A fehér váltómezen felül piros motívumok láthatóak, míg a zöld határozottabban jelenik meg, mint korábban, az ujj végétől a hónaljon át oldalt lefelé zöld. A piros mezen az Adidas logója, a fehéren az MLSZ emblémája került középre.

 

NÉMETORSZÁG
Vékony vízszintes fekete csíkok dobják fel a német hazai mezt, amelynek ujjain jelennek meg a zászló színei. Az Adidas márciusban mutatta be a fekete váltómezt, elegánsan hat rajta a sötétszürke embléma és csíkozás, akárcsak a piros-arany szegély az ujjak végén. A németek mind az öt Eb-döntőjüket fehérben játszották, NSZK-ként 1972-ben nyertek, négy évvel később kikaptak, Németországként 1996-ban megszerezték a trófeát, míg 1992-ben és 2008-ban nem jártak sikerrel.

 

PORTUGÁLIA
A címvédő első számú felsője elegáns, a Nike címere aranybarna, s a portugálok 2004 óta először viselnek majd zöld nadrágot a sötétpiros felsőhöz. Az ujj szegélyén és a mez oldalán lefutó öt csík pedig visszaköszön a világoszöld váltómezen, amelyen három vastagabb sávot is alkot. A világoszöld alap 2016-ban bejött, tesznek vele még egy próbát, még ha az új néhány árnyalattal világosabb is. A portugálok eddigi két Eb-döntőjüket pirosban játszották, 2004-ben hazai pályán kikaptak a görögöktől, 2016-ban viszont legyőzték a házigazda franciákat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik