Eb 2020: Szélesi Zoltán az angol utánpótlásról, Eriksenről és válogatottunkról

(S. D.)(S. D.)
Vágólapra másolva!
2021.06.13. 17:11
null
Somogyi Zsolt beszélgetett Szélesi Zoltánnal (jobbra) (Fotó: Török Attila)
Ezúttal Szélesi Zoltán volt a vendég a városligeti szurkolói zóna NS-pódiumán. A magyar U17-es válogatott szövetségi edzőjét Somogyi Zsolt, az NS futballrovatának munkatársa kérdezte. Természetesen a beszélgetés a tegnapi nap kiemelkedő témájával, Christian Eriksen drámájával és utóhatásaival kezdődött.

„Jöttek a hírek, hogy stabilizálták az állapotát – kezdte Szélesi Zoltán, aki Szabadbattyánban játszott egy bemutató mérkőzésen, és később tudta meg, hogy a dán klasszis összeesett a pályán. – Hál' Istennek nem éltem meg testközelből ilyen szörnyű pillanatot. Volt, hogy összefejeltek a játékosok, elájultak és a nyelve hátra csúszott valakinek, ami után be kellett szaladni a pályára kibillenteni a nyelvét, hogy nehogy megfulladjon. Nem irigylem a dán játékosokat, sajnos borítékolható volt, hogy ezután nem tudják megnyerni a mérkőzést.”

A 28-szoros válogatott játékos szerint a csapattársaknak egy ilyen eset hatalmas trauma, hiába Európa-bajnokságról és profi játékosokról beszélünk. A barátjuk drámája fejben őket is megrázza, lelkileg összeomlanak, mert barátjuk élet-halál közt van.

A mai angol–horvát mérkőzéssel kapcsolatban szóba került, hogy jelenleg nagyon erős a szigetországi utánpótlás. Szélesi erről egy sztorit elevenített fel, amit Dárdai Páltól, a Hertha jelenlegi vezetőedzőjétől hallott.

„Amikor utánpótlásedzőként a Herthánál dolgozott, volt egy meghívásos tornájuk Angliában. Kiemelt országokból, futballnemzetektől hívtak csapatokat. Amikor megérkeztek a helyszínre a Herthával, majd megérkezett az olasz, a spanyol és a többi csapat, hatalmas csillogással, pompával fogadták őket. Például a Premier League-csapatok buszaival szállították őket, ellátták őket minden földi jóval. Csupán egy fontos kérésük volt, el kellett mondaniuk, hogy hogyan készülnek fel a mérkőzésre, mit szeretnének játszani és ezt hogyan valósítják meg. Magyarul a »know-how-t« összegyűjtötték minden nációból, és ezzel megreformálták a saját utánpótlás-képzésüket.”

A beszélgetésen természetesen a magyar válogatott öt évvel ezelőtti és leendő Eb-szereplése is szóba került.

Szélesi – aki Bernd Storck első számú segítője volt a 2016-os Európa-bajnokságon –, elmondta, hogy mekkora élmény volt neki a franciaországi kontinenstorna, amelyen az egész szakmai csapat (a gyúrón, a videoelemzőn át) a német szövetségi kapitány vezetésével együtt húzta a csapatot a jó teljesítmény irányába. De természetesen a játékosokat kell leginkább kiemelni, mert olyan erő, bizonyítási vágy dolgozott bennük, amit korábban nem tapasztalt. Emellett 2016-ban a szurkolók olyan támogatást biztosítottak a csapat számára, amibe saját bevallása szerint Szélesi még a mostani beszélgetés alkalmával is beleborzongott.

A jelenlegi csapattal kapcsolatban Szélesi kifejtette, hogy most is nagyon jó a hangulat, nagyon jól válogat Marco Rossi és nagyon jól passzolnak a játékosok a szövetségi kapitány elképzeléseihez. A csoportunk viszont nem egyszerű. Szép dolog, hogy ilyen válogatottakkal játszhatunk (portugál, francia, német), de szakmai szemmel picit szomorú, hogy ennyire erős ellenfeleket kaptunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik