Eb 2020: sikeres a szlovák fellebbezés, nem lesz zárt kapu Wales ellen

Vágólapra másolva!
2019.09.26. 13:56
null
A szlovák szurkolók biztathatják csapatukat Wales ellen is (Fotó: Tumbász Hédi)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elfogadta a szlovákok fellebbezését a szeptember 9-én a Groupama Arénában Magyarország ellen 2–1-re megnyert Eb-selejtezőn a vendégszurkolók által tanúsított rasszista, kirekesztő viselkedés miatt kiosztott büntetés ellen, aminek eredményeképpen eltörölte az eredetileg kiosztott zárt kapus büntetést, a pénzbírságot csökkentette, s az elkövetett vétséget is módosította.

 

A Szlovák Labdarúgó-szövetségnek zárt kapuk mögött kell megrendeznie október 10-én a Wales elleni Európa-bajnoki selejtezőt, illetve 20 ezer eurós (mintegy 6 millió forintos) pénzbüntetést kell fizetnie a Budapesten szeptember 9-én lejátszott Magyarország elleni Eb-selejtezőn szurkolói rasszista, kirekesztő megnyilvánulásai miatt – hirdette ki egy hete az UEFA honlapja.

Az európai szövetség honlapján csütörtökön röviddel délután negyed kettő után már az jelent meg, hogy az UEFA elfogadta a szlovákok fellebbezését, s szinte teljesen megváltoztatta a büntetést.

Egyrészt magát a szabálysértést is a sokkal enyhébb büntetési kategóriába eső „provokatív politikai üzenet” kategóriába sorolták a „rasszista, kirekesztő megnyilvánulás” kategóriából, másrészt eltörölték a zárt kapus mérkőzésről szóló büntetést, s a korábbi 20 ezer eurós pénzbírságot 15 ezerre csökkentették.

Mint az köztudott, a mérkőzés miatt a magyar szövetséget is megbüntette az UEFA, a szlovákokhoz hasonlóan rasszista, kirekesztő szurkolói megnyilvánulások miatt az MLSZ is zárt kapus mérkőzést és 67 125 euró pénzbírságot kapott. Ahogy a szlovák szövetség, úgy a magyar is fellebbezett, ám az MLSZ fellebbezésének sorsáról egyelőre nem érkezett hír.

A szlovákok fellebbezéséről egyébként a brit sajtó is beszámolt, miután a Walesi Labdarúgó-szövetség csalódottságát fejezte ki az UEFA hét elején kiadott eredeti döntése miatt, amely értelmében több mint 2000 walesi drukker bűnhődött volna olyasvalami miatt, amihez semmi köze sincs.

Ráadásul két nappal ezelőtt az UEFA egyik meg nem nevezett képviselője még arról tájékoztatta a nagyszombati mérkőzésre jegyet váltó 2137 walesi drukker kártalanításáról érdeklődő SkySports munkatársát, hogy nem érkezett hivatalos fellebbezés a szlovák szövetség részéről a nemzetközihez.

Az UEFA honlapján megjelent közlemény után nem sokkal a Szlovák Labdarúgó-szövetség is hivatalos honlapján jelentette be a sikeres fellebbezés tényét. E szerint az UEFA elfogadta a szlovákok azon érvelését, hogy a szurkolóik nem rasszista rigmusokat, hanem politikailag provokatív üzeneteket skandáltak.

Az SFZ szerint az UEFA azzal indokolta a fellebbezés elfogadását és a büntetés jelentős mérsékelését, hogy a szlovák szövetség még nem kapott korábban büntetést rasszista megnyilvánulások miatt.

A szlovák szövetség azt is közölte, hogy az eredeti zárt kapus mérkőzés helyszíni megtekintésére jelentkező iskolai csoportok és futballklubok által küldött gyerekeket a jelen helyzet miatt nem áll módjukban beengedni a mérkőzésre, mivel azt telt ház előtt rendezik meg.

És mi a helyzet a magyarok ügyével?
Lapunk megkérdezte az MLSZ-t, a magyar szövetség hivatalos válaszában leszögezte: a mi fellebbezésünk folyamatban van, az MLSZ bízik abban, hogy a magyarok beadványát is hasonlóan gyorsan és főleg pozitívan bírálja el az európai szövetség. Az MLSZ kérdésünkre nem kívánta kommentálni a szlovák szövetséget érintő UEFA-döntést.

A sikeres szlovák fellebbezésről szóló közlemény az UEFA honlapján (Fotó: UEFA.com)
A sikeres szlovák fellebbezésről szóló közlemény az UEFA honlapján (Fotó: UEFA.com)

EB 2020, SELEJTEZŐ, MENETREND
E-CSOPORT
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 5 3 1 1 10– 5 +5 10
2. Szlovákia 5 3 2 9– 7 +2 9
3. MAGYARORSZÁG 5 3 2 7– 6 +1 9
4. Wales 4 2 2 4– 4 0 6
5. Azerbajdzsán 5 1 4 5–13 –8 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik