Eb 2020: nem változott a szabály – ez lesz a sorsolás menete

Vágólapra másolva!
2019.11.21. 12:49
null
Pénteken kiderül, lesz-e esélyünk arra, hogy hazai pályán játsszunk NL-döntőt (Fotó: Török Attila)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) csütörtöki tájékoztatójából kiderül, pontosan mely kérdések dőlnek el a pénteki, 12 órakor kezdődő sorsoláson. Úgy tűnik, a magyar válogatott tényleg az A- vagy a C-ágra kerül, nem lesz módosítás.

 

Mint ismert, az UEFA korábban jelezte, valós esélyt kíván adni az Eb-rendezésben érdekelt válogatottaknak a döntőbeli részvételre, és ennek érdekében fenntartotta magának a jogot, hogy eseti bizottsága akár az utolsó pillanatban is módosíthat a playoff szabályain.

A Nemzetek Ligája-playoffban érdekelt 16 együttes közül Magyarország, Románia, Skócia és Írország egyaránt házigazda lesz a 2020-as tornán. Jelen állás szerint biztos, hogy két válogatott egy ágra kerül (Skócia és Magyarország, Skócia és Románia vagy Magyarország és Románia), azaz egyikük biztosan nem jut ki az Eb-re.

Úgy tűnik, nem lesz változás, s a Bulgária, Izrael, Magyarország, Románia négyesből három az A-, egy a C-liga playoffjában harcolhatja ki az Európa-bajnoki szereplést.

A jelek szerint az is biztos, hogy az első mérkőzést idegenben játsszuk.

Íme, mely kérdésekre kapunk választ a nyoni sorsoláson!

• D-LIGA

Sorsolás alapján dől el, melyik elődöntő győztese játszhat hazai pályán a fináléban.

1. elődöntő: Grúzia–Fehéroroszország
2. elődöntő: Észak-Macedónia–Koszovó

• C-LIGA


Sorsolás alapján dől el, hogy Bulgária, Izrael, Magyarország vagy Románia lesz a skótok ellenfele. Továbbá kisorsolják, melyik elődöntő győztese lesz hazai pályán a döntőben.

1. elődöntő: Skócia–?
2. elődöntő: Norvégia–Szerbia

• B-LIGA

Sorsolás alapján dől el, melyik elődöntő győztese játszhat hazai pályán a fináléban.

1. elődöntő: Bosznia-Hercegovina–Észak-Írország
2. elődöntő: Szlovákia–Írország

• A-LIGA:

A Bulgária, Izrael, Magyarország, Románia négyesből a C-ligába nem sorsolt három csapat ide kerül. Az NL-szereplés alapján a legjobb csapat otthon játssza az elődöntőjét, ellenfele a második legjobb együttes lesz. A leggyengébb gárda Izland vendégeként lép pályára. Továbbá kisorsolják, melyik elődöntő győztese lesz hazai pályán a döntőben.

1. elődöntő: Izland–?
2. elődöntő: ?–?

Lesz még egy pont a pénteki eseményen: az UEFA sorsolással dönti el, hogy a B-csoportban egyaránt házigazda Oroszország és Dánia közül melyik játszhatja mind a három csoportmeccsét saját közönsége előtt a nyári Európa-bajnokságon.

NEMZETEK LIGÁJA-PLAYOFF
12.00: sorsolás (Tv: M4 Sport, Sport1)

A LEHETSÉGES SORSOLÁSI FORGATÓKÖNYVEK MAGYAR SZEMPONTBÓL

Minden ligában előre elkészített képlet alapján rendezik az elődöntőket: a Nemzetek Ligájában a legjobb helyezést elérő csapat fogadja a legrosszabb helyezésűt, a második legjobb helyezésű a harmadik legjobb helyezésűt – a magyar válogatott ezért nem lehet pályaválasztó az elődöntőben.

• Az A-playoffág lehetséges résztvevőinek erősorrendje (vastag betűvel a biztos résztvevő, zárójelben az NL-helyezés): Izland (12.), Bulgária (29.), Izrael (30.), Magyarország (31.), Románia (32.).
• A C-playoffág lehetséges csapatainak erősorrendje (vastag betűvel a biztos résztvevő, zárójelben az NL-helyezés): Skócia (25.), Norvégia (26.), Szerbia (27.), Bulgária (29.), Izrael (30.), Magyarország (31.), Románia (32.)

1. MAGYARORSZÁGOT SORSOLJÁK A C-LIGA SZABAD HELYÉRE
C-LIGA, elődöntő: Skócia–Magyarország, Norvégia–Szerbia

2. BULGÁRIÁT SORSOLJÁK A C-LIGA SZABAD HELYÉRE
A-LIGA, elődöntő: Izland–Románia, Izrael–Magyarország

3. IZRAELT SORSOLJÁK A C-LIGA SZABAD HELYÉRE
A-LIGA, elődöntő:
Izland–Románia, Bulgária–Magyarország

4. ROMÁNIÁT SORSOLJÁK A C-LIGA SZABAD HELYÉRE
A-LIGA, elődöntő: Izland–Magyarország,
Bulgária–Izrael

Ha az elődöntőt megnyerjük, jöhet a finálé, amelyben az ág másik elődöntőjének győztese lenne az ellenfél – a lehetséges elődöntőbeli ellenfeleken túl itt már jöhet Norvégia, Románia és Szerbia is.

KULCSDÁTUMOK

Kulcsdátumok
2019. november 22.:
a feltöltött csapatok playoffágra sorsolása, ha szükséges, illetve a négy playoffdöntő helyszínének sorsolása – mind a négy playofftorna vonatkozásában eldöntik, hogy az elődöntő melyik párosának továbbjutója lesz a házigazda.
2020. március 26.: 8 egymeccses elődöntő a magasabban rangsorolt válogatottak otthonában.
2020. március 31.: 4 egymeccses döntő.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik