Eb 2020: NB I-es légiósok a porondon – Ausztria és Hollandia ellen

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.06.13. 10:24
null
A ferencvárosi Olekszandr Zubkov Hollandia ellen játszhatja első Eb-meccsét az ukrán válogatottban (Fotó: AFP)
A C-és a D-csoport együttesei is bemutatkoznak a labdarúgó Európa-bajnokság harmadik napján, amelynek bőven lesznek magyar vonatkozásai. A torna egyik újoncánál, az északmacedón válogatottnál jó esély van arra, hogy a Mol Fehérvár védője, Viszar Muszliu, valamint az egykori újpesti, Enisz Bardi is pályára lépjen az osztrákok ellen, akiknél Szabics Imre idén áprilisig pályaedzőként dolgozott. Az angolok szeretnék megtörni a rossz sorozatukat, hogy még sosem tudtak nyitó meccset nyerni, és visszavágni a horvátoknak a 2018-as vb-elődöntőért. Olekszandr Zubkovra és társaira nem várnak könnyű pillanatok Amszterdamban a hollandok ellen.

 

D-CSOPORT, 1. FORDULÓ, JÚNIUS 13., 15.00, LONDON

ANGLIA–HORVÁTORSZÁG

ANGOLOK ÉS HORVÁTOK EGYMÁS ELLEN

♦ A D-csoport nyitó találkozóján a társházigazda Anglia tizedik, Horvátország hatodik Eb-döntős szereplését kezdi meg. A szigetországiak még sohasem nyerték meg első meccsüket a tornán, dél-nyugati szomszédaink viszont a bemutatkozó találkozóikon még egyszer sem ízlelték meg a vereséget, a legutóbbi három kontinensbajnokságon győzelemmel rajtoltak.

♦ Az 1996-os első, barátságos összecsapásukkal együtt összesen tízszer találkoztak, 5-ször nyertek az angolok, 3-szor a horvátok, 2 mérkőzés pedig döntetlenül végződött. Csak a tétmeccseket figyelembe véve 4–2–2 a mérleg.

♦ A legutóbbi két csatájuk a Nemzetek Ligájában volt, előbb 2018. október 12-én Rijekában, zárt kapuk mögött gól nélküli döntetlenre végeztek. A délieket azért sújtotta kétmeccses büntetéssel az UEFA, mert az olaszok elleni Eb-selejtezőn egy horogkeresztes zászlót találtak a lelátón. Az angol válogatott történetének a 988. mérkőzése volt ez és egyben az első nézők nélküli összecsapása. Bő egy hónappal később a Wembleyben 2–1-re a szigetországiak bizonyultak jobbnak úgy, hogy Andrej Kramaric találatára az utolsó negyedórában kettővel válaszoltak. A 73. percben csereként pályára lépő Jesse Lingard a beállása után öt perccel egyenlített, majd a 85. percben a csapatkapitány Harry Kane szerezte meg Gareth Southgate csapatának győztes találatát, amelynek köszönhetően a háromoroszlánosok utazhattak az NL portugáliai négyes döntőjére.

♦ Az angolok a két csapat előző öt egymás elleni meccséből csak egyet veszítettek el, viszont éppen a legfontosabbat, a 2018-as oroszországi világbajnokságon, a moszkvai Luzsnyiki Stadionban rendezett elődöntőt 2–1-re. Kieran Trippier ötödik percben lőtt szabadrúgásgólját a horvát Ivan Perisic a 68. percben egyenlítette ki, majd Mario Mandzukic hosszabbításban, a 109. percben elért találata jelentette a fináléba jutást délnyugati szomszédainknak.

♦ A 2018 előtti egy évtizedben mindössze kétszer meccseltek, és az angolok az olasz Fabio Capello vezetésével a 2010-es vb selejtezőjében oda-vissza fölényesen megverték a Slaven Bilic által irányított horvátokat: Zágrábban Theo Walcott triplájával 4–1, majd a Wembleyben 5–1 volt az eredmény. Az utóbbi találkozón Frank Lampard és Steven Gerrard duplázott, míg az ötödik angol gól Wayne Rooney nevéhez fűződött.

AZ ANGOLOK ÉS A HORVÁTOK FELKÉSZÜLÉSI MECCSEI
Június 1., kedd, Velika Gorica: Horvátország–Örményország 1–1 (Perisic)
Június 2., szerda, Middlesbrough: Anglia–Ausztria 1–0 (Saka)
Június 6., vasárnap, Middlesbrough: Anglia–Románia 1–0 (Rashford)
Június 6., vasárnap, Brüsszel: Belgium–Horvátország 1–0

♦ A két ország ezelőtt három mérkőzést vívott egymással az Európa-bajnokságok történetében. A 2004-es portugáliai Eb-döntő csoportküzdelmeinek 3. fordulójában Wayne Rooney két góllal járult hozzá a háromoroszlánosok 4–2-es lisszaboni diadalához, amely akkor a negyeddöntőbe jutást jelentette Sven-Göran Eriksson csapatának. A másik két összecsapás a 2008-as kontinensbajnokság selejtezőjében következett: Slaven Bilic horvát válogatottja Zágrábban 2–0-ra, majd Londonban 3–2-re győzött Steve McClaren csapata ellen. Az utóbbi eredmény következtében az angol válogatott 1984-et követően először maradt le az Eb-döntőről.

♦ Horvátország eddigi mérlege 1 diadal, 1 iksz és 2 vereség a Wembleyben, ezen kívül egyszer szerepelt még Angliában, amikor 2003-ban egy ipswichi barátságos meccsen 3–1-re maradt alul.

ANGLIA

♦ Bár az angol válogatott éppen csak lecsúszott a FIFA világranglistájának dobogójáról, hiszen negyedik, övé az egész mezőny legértékesebb kerete (1.27 milliárd euró) és a második legtöbbet érő játékosa, a csapatkapitány Herry Kane (120 millió euró). A 26 játékos közül csak hárman játszanak külföldön, az átlagéletkor 25.3 év.

♦ A szigetországi együttes az eddigi kilenc Eb-döntős részvétele során kétszer jutott a legjobb négy közé: az 1968-as négycsapatos tornán harmadikként zárt, miután a római bronzmeccsen 2–0-ra megverte a Szovjetuniót, míg 1996-ban házigazdaként az elődöntőig jutott, amelyben 1–1 után csak a tizenegyespárbajban maradt alul a későbbi győztes Németországgal szemben.

♦ A 2016-os Eb selejtezőjében a Roy Hodgson által irányított csapat mind a tíz selejtezőjét megnyerte, majd a franciaországi tornán három meccsen öt pontot gyűjtve Wales mögött másodikként végzett a csoportjában. Ezt követően a nyolcaddöntőben meglepő, 2–1-es vereséget szenvedett Izlandtól.

♦ Gareth Southgate csapata a mostani torna kvalifikációjában az A-csoport élén végzett, nyolc meccséből hetet megnyerve hat ponttal előzte meg a második Csehországot, amely szintén a D-csoportban szerepel. Anglia egyetlen selejtezőbeli vereségét az ötödik meccsen, a csehek ellen, idegenben szenvedte el (1–2), összességében 37–6-os gólkülönbséget rakott össze, aminél jobbra csak a belgák (40–3) és az olaszok (37–4) voltak képesek.

♦ Harry Kane úgy lett 12 góllal a selejtezőbeli csoportküzdelmek abszolút gólkirálya, hogy mind a tíz meccsen legalább egyszer betalált és emellett öt gólpasszt is kiosztott.

♦ Raheem Sterling az angol válogatott kvalifikációban elért 37 góljából 15-ben vállalt aktív szerepet; nyolcat maga szerzett, héthez pedig gólpasszával járult hozzá.

♦ Anglia nyolcszor vett részt az Eb-döntő csoportküzdelmeiben, de a bemutatkozó mérkőzését még egyszer sem tudta megnyerni (5 döntetlen, 3 vereség). A legutóbbi két alkalommal 1–1-gyel indított, 2012-ben a francia, majd 2016-ban az orosz válogatott ellen. Ugyanez volt az eredmény akkor is, amikor 1996-ban rendezőként Svájc ellen a 16 csapatos torna nyitó meccsét játszotta.

♦ Az angol válogatott a legutóbbi 11 Eb-döntős mérkőzésén a rendes játékidőben – 5 győzelem és 5 döntetlen mellett – csak egyszer szenvedett vereséget, 2016-ban Izlandtól (1–2). 2004-ben a portugálok, majd 2012-ben az olaszok ellen a negyeddöntő büntetőpárbajában maradt alul.

♦ Anglia nagy tornán – Eb, vb – még sohasem veszített a Wembleyben, a mérlege 7 győzelem, 3 döntetlen. 1996-ban a németek elleni elődöntőt a tizenegyespárbajban bukta el. Az is igaz viszont, hogy rendezőként sem az 1966-os vb-n – Uruguay ellen 0–0 –, sem az 1996-os Eb-n – Svájc ellen 1–1 – nem tudta megnyerni az első mérkőzését.

♦ Gareth Southgate válogatottja az idén mind az öt meccsét megnyerte, a gólkülönbsége 11–1, a vb-selejtezőben hibátlan mérleggel vezeti a magyar csoportot (otthon San Marinót 5–0-ra, a lengyeleket 2–1-re verte meg, Albániában 2–0-ra nyert). A két felkészülési meccsén feltehetőleg nem adott ki mindent magából, de arra azért ügyelt, hogy a diadal meglegyen (1–0 az osztrákok, majd a románok ellen). Anglia hatos győzelmi sorozatban van, legutóbb tavaly november 15-én Belgiumban kapott ki 2–0-ra a Nemzetek Ligájában.

♦ Ez lehet az angol válogatott 186. győzelme a Wembleyben. Az englandstats.com honlap szerint az eddigi 296 mérkőzésen 72-szer játszott döntetlent és 39-szer veszített. Kane-ék az idei Eb selejtezői során Csehországot 5–0-ra, Bulgáriát 4–0-ra, Montenegrót 7–0-ra intézték el a londoni „futballszentélyben”, amelyben legutóbb 2020. október 14-én, a Nemzetek Ligájában Dániától kaptak ki 1–0-ra.

HORVÁTORSZÁG


♦ Délnyugati szomszédunk 14. a világranglistán, keretének összértéke (376.8 millió euró) az angolokénak még a harmadát sem éri el. Tizenkilencen játszanak belőle külföldön, legértékesebb játékosa a friss BL-győztes Mateo Kovacic, aki jól ismert az ellenfél számára, hiszen a Chelsea középpályása.

♦ A horvát válogatottnak ez a hatodik Európa-bajnoksága, az ország függetlenné válása óta csak egyszer hiányzott az eseményről, 2000-ben. Először 1996-ban jutott ki, a mostani lesz sorozatban az ötödik részvétele. Kétszer a negyeddöntőben bukott el, a másik két alkalommal bennragadt a csoportban.

♦ Legutóbb, 2016-ban a nyolcaddöntőben esett ki, miután a későbbi győztes Portugáliával szemben hosszabbításban 1–0-ra alulmaradt. Pedig előtte Ante Cacic csapata úgy nyerte meg a csoportját, hogy hét pontot gyűjtött és a címvédő Spanyolországot is megelőzte.

♦ Zlatko Dalic 2018-ban vb-ezüstérmet nyerő csapata ugyan az Eb-selejtezők során 2019. március 24-én 2–1-re kikapott a Groupama Arénában Marco Rossi magyar válogatottjától, mégis megnyerte az E-csoportot, három ponttal megelőzve a második Walest. A horvát válogatottnak a legutóbbi 14 Eb-mérkőzésén a 90 perc alatt – 9 győzelem és 4 döntetlen mellett – ez volt az egyetlen veresége.

♦ A kvalifikáció során a négy találatig jutó Bruno Petkovic volt a csapat házi gólkirálya.

♦ A portugálokon kívül egyedül a horvátok tudnak aranylabdást felmutatni a keretükben, Luka Modric személyében.

♦ Horvátország az Európa-bajnokságok első csoportmérkőzésein még sosem kapott ki; négyszer nyert és egyszer ikszelt, a legutóbbi három ilyen találkozóját pedig megnyerte, 2016-ban Törökországot győzte le 1–0-ra.

♦ A horvát válogatott Angliában lejátszott mérkőzéseinek mérlege 4 diadal, 1 döntetlen és 7 vereség. Az 1996-os Eb-n két győzelem mellett két vereséget könyvelhetett el, a manchesteri Old Traffordban rendezett negyeddöntőben 2–1-re veszített a végül aranyérmes Németországgal szemben.

♦ Egy hiányzója mindenképpen lesz a horvátoknak, hiszen a középső védő, Dejan Lovren izomsérülés miatt nem játszhat, és még bizonytalan, hogy mikorra lehet újra egészséges.

♦ A horvát válogatott nem remekelt az elmúlt szűk egy évben. A Nemzetek Ligájában tavaly ősszel nehezen bírta megőrizni A-ligás tagságát, a 2020-as évet összességben 2–1–5-ös mutatóval zárta. Idén a vb-selejtezőket egy szlovéniai 1–0-s vereséggel kezdte, s bár ezután legyűrte Ciprust és Máltát, az Eb előtti felhozó meccseken nyeretlen maradt (1–1 otthon az örményekkel, majd 1–0-s vereség Belgiumban).

D-CSOPORT (LONDON, GLASGOW)
Június 13., vasárnap, 15.00
London
Anglia–Horvátország
Június 14., hétfő, 15.00
Glasgow
Skócia–Csehország

 

ANGOL KERET
KAPUSOK: Dean Henderson (Manchester United), Sam Johnstone (West Bromwich Albion), Jordan Pickford (Everton)
VÉDŐK: Ben Chilwell (Chelsea), Conor Coady (Wolverhampton), Reece James (Chelsea), Harry Maguire (Manchester United), Tyrone Mings (Aston Villa), Luke Shaw (Manchester United), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Atlético Madrid – Spanyolország),Kyle Walker (Manchester City), Ben White (Brighton)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Jude Bellingham (Borussia Dortmund – Németország), Jordan Henderson (Liverpool), Mason Mount (Chelsea), Kalvin Phillips (Leeds), Declan Rice (West Ham United)
TÁMADÓK: Dominic Calvert-Lewin (Everton), Phil Foden (Manchester City), Jack Grealish (Aston Villa), Harry Kane (Tottenham), Marcus Rashford (Manchester United), Bukayo Saka (Arsenal), Jadon Sancho (Borussia Dortmund – Németország), Raheem Sterling (Manchester City)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Gareth Southgate

HORVÁT KERET
KAPUSOK:
Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb), Lovre Kalinic (Hajduk Split), Simon Sluga (Luton – Anglia)
VÉDŐK: Sime Vrsaljko (Atlético Madrid – Spanyolország), Domagoj Vida (Besiktas – Törökország), Josip Juranovic (Legia Warszawa – Lengyelország), Dejan Lovren (Zenit – Oroszország), Duje Caleta-Car (Olympique Marseille – Franciaország), Borna Barisic (Rangers – Skócia), Mile Skoric (NK Osijek), Josko Gvardiol (Dinamo Zagreb), Domagoj Bradaric (Lille – Franciaország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Luka Modric (Real Madrid – Spanyolország), Marcelo Brozovic (Internazionale – Olaszország), Milan Badelj (Genoa – Olaszország), Mateo Kovacic (Chelsea – Anglia), Nikola Vlasic (CSZKA Moszkva – Oroszország), Mario Pasalic (Atalanta – Olaszország), Luka Ivanusec (Dinamo Zagreb)
TÁMADÓK: Bruno Petkovic (Dinamo Zagreb), Ivan Perisic (Internazionale – Olaszország), Andrej Kramaric (Hoffenheim – Németország), Josip Brekalo (Wolfsburg – Németország), Ante Rebic (Milan – Olaszország), Mislav Orsic (Dinamo Zagreb), Ante Budimir (Osasuna – Spanyolország)
TARTALÉKOK: Ivica Ivusic (kapus, NK Osijek), Filip Uremovic (védő, Rubin Kazany – Oroszország), Marin Pongracic (védő, Wolfsburg – Németország), Nikola Moro (középpályás, Dinamo Moszkva – Oroszország), Lovro Majer (középpályás, Dinamo Zagreb), Toma Basic (középpályás, Bordeaux – Franciaország), Kristijan Lovric (támadó, HNK Gorica), Marko Livaja (Hajduk Split)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Zlatko Dalic

C-CSOPORT, 1. FORDULÓ, JÚNIUS 13., 18.00, BUKAREST

AUSZTRIA–ÉSZAK-MACEDÓNIA

OSZTRÁKOK ÉS ÉSZAKMACEDÓNOK EGYMÁS ELLEN


♦ Miközben az északmacedónok a finnekhez hasonlóan most debütálnak az Eb-n, az osztrákok harmadszor szerepelnek a kontinenstornán és két sikertelen próbálkozás után végre szeretnének továbbjutni a csoportkörből.

♦ Az újonc Észak-Macedónia éppen Ausztria ellen kezdi meg Európa-bajnoki szereplését Bukarestben, amellyel eddig csak kétszer mérkőzött meg és a selejtezők során oda-vissza vereséget szenvedett tőle. Az osztrákok 19 ponttal a G-csoport második helyén végeztek, öt ponttal megelőzve a harmadik Észak-Macedóniát.

♦ A 2019. június 10-i első szkopjei összecsapásukon Ausztria úgy nyert 4–1-re, hogy Martin Hinteregger öngóljával a 18. percben az északmacedónok jutottak előnyhöz. Valentino Lazaro még a szünet előtt egyenlített, Marko Arnautović második félidei duplájával pedig már két góllal vezettek a sógorok, akiknek a győzelmét Egzon Bejtulai öngólja tette biztossá.

♦ A 2019. november 16-án a bécsi Ernst Happel Stadionban rendezett visszavágón az osztrákok 2–1-re nyertek, hetedik selejtezőjükön a hatodik győzelmüket aratták. A vendéglátók David Alaba és Stefan Lainer révén mindkét félidőt egy-egy korai góllal kezdték, Vlatko Sztojanovszki a ráadásban szépített.

AUSZTRIA

♦ Az osztrák válogatott a 23. helyen tanyázik a világranglistán, a 320.1 millió eurós összértékű keretéből mindössze ketten nem légiósok, a legpiacképesebb labdarúgónak a nyáron a Bayern Münchentől a Real Madridhoz szerződő David Alabát tartják, az ő értéke 55 millió euró. A játékosok átlagéletkora 27.9 év.

♦ Az osztrákok társrendezőként először a 2008-as Európa-bajnokságon vettek részt, ám nyeretlenül (1 döntetlen, 2 vereség), csoportharmadikként végezve nem tudtak továbbjutni csoportjukból. A 2016-os kontinenstornára először kvalifikálta magát a csapat, ám ismét nyeretlenül zárt és kiesett.

♦ Ausztria Eb-döntős mérlege így: 2 döntetlen, 4 vereség, 2–7-es gólkülönbség.

♦ A osztrák válogatott a 2016-os kontinenstornán az F-csoport utolsó helyén végzett, miután a nyitányon Magyarországtól (0–2), majd zárásként Izlandtól (1–2) is kikapott. A két meccs között szerezte meg az egyetlen pontját, a későbbi aranyérmes Portugália ellen (0–0).

♦ Ausztria nagy tornákon az eddigi legjobb eredményét az 1954-es svájci világbajnokságon érte el, amikor harmadik lett. Vb-re legutóbb az 1998-as franciaországi tornára kvalifikálta magát.

♦ A sógorok nagy futballeseményen 31 éve nem tudtak győzni, legutóbb az 1990-es olaszországi vb csoportkörében az Egyesült Államokat verték meg 2–1-re, de harmadikként zárva búcsúra kényszerültek.

♦ A német Franco Foda – akinek munkáját idén áprilisig asszisztens edzőként a Mol Fehérvár jelenlegi mestere, Szabics Imre segítette – csapata Lengyelország mögött a G-csoport második helyezettjeként tette biztossá helyét a 24-es Európa-bajnoki mezőnyben. A tíz selejtező meccséből hatot nyert meg, hármat elbukott, egyszer pedig ikszelt. Érdekesség, hogy a sorozatot két vereséggel kezdte – otthon Lengyelország (0–1) és Haifában Izrael (2–4) ellen –, majd egy hétmeccses veretlenségi sorozat (6 diadal, 1 döntetlen) után Lettországban (0–1) kudarccal zárta.

♦ A selejtezők során a legeredményesebb góllövő Marko Arnautovic volt, aki hatszor talált be, kétszer tizenegyesből.

♦ Ausztria romániai mérlege 1–2–1, de ezeket a meccseket a házigazda ellen vívta. Legutóbb 2020. október 14-én, Alessandro Schöpf szerezte az egyetlen, győztes gólt Ploieştiben, a Nemzetek Ligájában.

♦ Ez lesz az osztrákok első fellépése a bukaresti Nemzeti Stadionban.

ÉSZAK-MACEDÓNIA

♦ Az Eb-újonc északmacedón nemzeti csapat 62. a FIFA világrangsorában, ez a legalacsonyabb pozíció az Eb résztvevőéi közül. A 26-os keretből csak hárman játszanak a balkáni ország bajnokságában, a légiósok közül két védő, Viszar Muszliu (Mol Fehérvár) és Kire Risztevszki (Újpest) a magyar bajnokságban szerepel, de jó ismerős a hazai szurkolóknak a spanyol Levantét erősítő Enisz Bardi, valamint az olasz Leccénél futballozó Boban Nikolov is, hiszen előbbi korábban a lila-fehéreknél, míg utóbbi a Vidinél játszott. A 61.8 millió összértékű keretből a Transfermarkt a Napoli középpályását, Elif Elmaszt taksálja a legtöbbre (17 millió euró), őt éppen Bardi követi 15 millióval. A játékosok átlagéletkora 27.7 év.

♦ Észak-Macedónia korábban a negyedik helynél még egyszer sem végzett előrébb Eb- vagy vb-selejtezős csoportjában.

AUSZTRIA ÉS ÉSZAK-MACEDÓNIA FELKÉSZÜLÉSI MECCSEI
Június 1., kedd, Szkopje: Észak-Macedónia–Szlovénia 1–1 (Elmasz)
Június 2., szerda, Middlesbrough: Anglia–Ausztria 1–0
Június 4., péntek, Szkopje: Észak-Macedónia–Kazahsztán 4–0 (Alioszki, Tricskovszki, M. Risztovszki, Csurlinov)
Június 6., vasárnap, Ausztria–Szlovákia 0–0

♦ Igor Angelovszki együttese 14 ponttal most harmadik lett a G-csoportban, a 25 pontos Lengyelország és a 19 pontos Ausztria mögött. A tíz találkozójából négyet-négyet megnyert, illetve elvesztett, kettőt pedig döntetlennel zárt. Miután az utolsó két selejtezőjén Lengyelországban (0–2) és Ausztriában (1–2) is alulmaradt, ugyanúgy 14 ponttal fejezte be a kvalifikációt, mint a jobb gólkülönbségű Szlovénia. Az egymás elleni eredmények alapján – idegenben 1–1, majd otthon 2–1 – azonban megelőzte riválisát.

♦ Észak-Macedónia úgy jutott be az Eb playoffjába, hogy a Nemzetek Ligájában Örményországot, Gibraltárt és Liechtensteint megelőzve megnyerte a csoportját. Hat meccséből ötön győzött, egyedül az örmények vendégeként szenvedett (4–0-s) vereséget.

♦ Az Eb-pótselejtező első felvonásában Krszte Velkoszki első válogatottbeli góljával 2–1-re győzött Koszovó otthonában, majd Tbilisziben a veterán csapatkapitány, Goran Pandev góljával 1–0-ra megverte Grúziát, amivel az NL-ágról bejutott a 24-es mezőnybe.

♦ Mivel az északmacedónok az Eb-selejtező zárásaként 1–0-ra jobbnak bizonyultak az izraelieknél, a pótselejtezővel együtt három tétmeccset nyertek sorozatban.

♦ A kvalifikációs sorozatban a négygólos Elif Elmasz volt a legeredményesebb játékosuk.

♦ Észak-Macedónia a 35. ország a kontinensen, amelynek sikerült kvalifikálta magát a labdarúgó Európa-bajnokságra.

♦ A balkáni nemzet válogatottja március 25-én vb-selejtezőn lépett pályára a bukaresti Nemzeti Stadionban, és 3–2-es vereséget szenvedett. A góljait Arjan Ademi és Alekszandar Trajkovszki szerezte. Ennél nagyobb visszhangja volt viszont annak, hogy Muszliuék néhány nappal később szintén vb-kvalifikációs meccsen idegenben 2–1-re legyőzték a német válogatottat. Előbb a veterán Goran Pandev, majd a hajrában Elmasz talált be. A Vidi védője, valamint Bardi végig a pályán volt.

♦ Az északmacedónok korábban két vb-selejtezőn szerepeltek Bukarestben, 1997 augusztusában 4–2-re veszítettek a Steaua stadionjában, majd 2004 szeptemberében 2–1-re maradtak alul Craiovában.

C-CSOPORT (BUKAREST, AMSZTERDAM)
Június 13., vasárnap, 18.00
Bukarest
Ausztria–Észak-Macedónia
Június 13., vasárnap, 21.00
Amszterdam
Hollandia–Ukrajna



OSZTRÁK KERET
KAPUSOK:
Daniel Bachmann (Watford – Anglia), Pavao Pervan (Wolfsburg – Németország), Alexander Schlager (LASK)
VÉDŐK: David Alaba
(Bayern München – Németország), Aleksandar Dragovic (Leverkusen – Németország), Marco Friedl (Werder Bremen – Németország), Martin Hinteregger (Eintracht Frankfurt – Németország), Stefan Lainer (Mönchengladbach – Németország), Philipp Lienhart (Freiburg – Németország), Stefan Posch (Hoffenheim – Németország), Christopher Trimmel (Union Berlin – Németország), Andreas Ulmer (Red Bull Salzburg)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:
Julian Baumgartlinger (Bayer Leverkusen – Németország), Christoph Baumgartner (Hoffenheim – Németország), Florian Grillitsch (Hoffenheim – Németország), Stefan Ilsanker (Eintracht Frankfurt – Németország), Konrad Laimer (RB Leipzig – Németország), Valentino Lazaro (Mönchengladbach – Németország), Marcel Sabitzer (RB Leipzig – Németország), Louis Schaub (Luzern – Svájc), Xaver Schlager (Wolfsburg – Németország), Alessandro Schöpf (Schalke – Németország)
TÁMADÓK:
Marko Arnautovic (Sanghaj Port – Kína), Michael Gregoritsch (Augsburg – Németország), Sasa Kalajdzic (VfB Stuttgart – Németország), Karim Onisiwo (Mainz – Németország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Franco Foda (német)

ÉSZAKMACEDÓNIA KERET
KAPUSOK: Sztole Dimitrijevszki (Rayo Vallecano), Damjan Siskovszki (Doxa), Riszto Jankov (Rabotnicski Szkopje)
VÉDŐK: Sztefan Risztovszki (Dinamo Zagreb), Viszar Muszliu (MOL FEHÉRVÁR), Egzon Bejtulai(Shkëndija), Kire Risztevszki (ÚJPEST), Gjoko Zajkov (Charleroi), Darko Velkovszki (Rijeka), Ezgjan Alioszki (Leeds United)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Arjan Ademi (Dinamo Zagreb), Enisz Bardi (Levante), Sztefan Szpirovszki (AEK Larnaca), Boban Nikolov (Lecce), Tihomir Kosztadinov (Ruzomberok), Ferhan Haszani (Partizani Tirana), Elif Elmasz (Napoli), Daniel Avramovszki (Kayzerispor), Darko Csurlinov (VfB Stuttgart), Marjan Radeszki (Akademija Pandev)
TÁMADÓK: Goran Pandev (Genoa), Alekszandar Trajkovszki (Real Mallorca), Ivan Tricskovszki (AEK Larnaca), Vlatko Sztojanovszki (Chambly), Krszte Velkoszki (Sarajevo), Milan Risztovszki (Spartak Trnava)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Igor Angelovszki

C-CSOPORT, 1. FORDULÓ, JÚNIUS 13., 21.00, AMSZTERDAM

HOLLANDIA–UKRAJNA


Miközben a tizedeik Eb-jén részt vevő Hollandia lemaradt a 2016-os tornáról, Ukrajna sorrendben a harmadik Eb-döntőben vesz részt, igaz, 2012-ben rendezőként volt jelen.

HOLLANDOK ÉS UKRÁNOK EGYMÁS ELLEN


♦ A két válogatott eddig csak két felkészülési találkozón mérkőzött meg egymással. 2008 májusában Rotterdamban Marco van Basten holland válogatottja Dirk Kuyt, Klaas-Jan Huntelaar és Ryan Babel góljaival 3–0-s győzelmet aratott az Olekszij Mihajlicsenko irányította ukránok felett. Érdekesség, hogy a két kapitány játékosként ott volt az 1988-as holland–szovjet döntőn, amelyet a narancsmezesek nyertek meg 2–0-ra.

♦ 2010 augusztusában Donyeckben találkoztak, ismét egy felkészülési mérkőzésen. A Bert van Marwijk vezette tulipánosoknak ez volt az első fellépésük azután, hogy a vb-döntőben 1–0-ra kikaptak a spanyoloktól. Jeremain Lens a 73. percben szerzett vezetést a hollandoknak, két perccel később az ukránok Olekszandr Alijev révén egyenlítettek.

♦ Andrij Sevcsenko, az ukránok 44 esztendős szövetségi kapitánya mindkét meccset végigjátszotta, míg a donyecki találkozón a most is kerettag kapus, Andrij Pjatov védett.

HOLLANDIA

♦ Az oranje a 16. a világranglistán, Frank de Boer csak 25 játékost hívott meg, akiknek majdnem a fele (13) a holland bajnokságban futballozik. A keret összértéke 607.05 millió euró, az átlagéletkora 27.4 év, a legértékesebb labdarúgó Frankie de Jong, az FC Barcelona középső középpályása.

♦ Hollandia kilenc korábbi Európa-bajnokságon szerepelt, az 1984-es után a 2016-os volt az első olyan torna, amelyről hiányzott.

♦ A narancsmezesek eddig egy nagy nemzetközi futballeseményt tudtak megnyerni, az 1988-as németországi Eb-t. 1976-ban harmadikok lettek, 1992-ben, 2000-ben – társházigazdaként – és 2004-ben elődöntősök voltak, míg 2008-ban a negyeddöntőben hosszabbításban kaptak ki Oroszországtól.

♦ A legutóbbi Eb-szereplésük alkalmával, 2012-ben a Bert van Marwijk edzette holland válogatott nehéz csoportba került, és Portugália, Németország, illetve Dánia mögött pont nélkül az utolsó helyen zárt.

♦ Az oranje azért nem jutott ki az öt évvel ezelőtti tornára, mert selejtezőcsoportjában Csehország, Izland és Törökország is megelőzte, és csak negyedik lett.

♦ Hollandia harmadik lett a 2014-es brazíliai világbajnokságon, azóta viszont ez lesz az első nagy nemzetközi tornája, amelyiken rész vesz, hiszen a 2018-as oroszországi vb-ről is hiányzott.

♦ Az oranje 2019-ben bejutott az első alkalommal kiírt Nemzetek Ligája fináléjába, miután az elődöntőben hosszabbítás után 3–1-re legyőzte Angliát. Az aranyéremért zajló csatában azonban 1–0-s vereséget szenvedett a házigazda Portugáliától.

♦ A Ronald Koeman vezette holland válogatott az Euro 2020 selejtezőjében a C-csoportban 19 pontjával második lett Németország mögött, a mérlege 6 diadal, 1 döntetlen és 1 vereség volt. Tavaly szeptemberben az FC Barcelonához szerződő Koemant Frank de Boer váltotta a kapitányi székben.

♦ A holland Memphis Depay lett a kvalifikáció gólpasszkirálya, és mivel a nyolc asszisztja mellett hat gólt is szerzett, a Lyon támadója Hollandia 24 góljának 58 százalékában vállalt közvetlen szerepet.

♦ Georginio Wijnaldum, a Liverpool légiósa lett a selejtezősorozatban az oranje házi gólkirálya, miután hét találkozón nyolcszor talált be az ellenfelek kapujába. Érdekesség, hogy a korábbi 53 válogatott mérkőzésén mindössze tízszer volt eredményes.

A HOLLANDOK ÉS AZ UKRÁNOK FELKÉSZÜLÉSI MECCSEI
Június 2., szerda, Faro/Loulé (Portugália): Hollandia–Skócia 2–2 (Depay 2)
Június 3., csütörtök
, Dnyipro, Ukrajna–Észak-Írország 1–0 (Zubkov)
Risztovszki, Csurlinov)
Június 6., vasárnap, Enschede: Hollandia–Grúzia 3–0 (Depay, Weghorst, Gravenberch)
Június 7., hétfő, Harkiv: Ukrajna–Ciprus 4–0 (Jarmolenko 2, Zincsenko, Jaremcsuk)

♦ Az oranjének az előző 13 meccsén 3 vereség is becsúszott. Az amszterdami Johan Cuijff Arénában tavaly szeptemberben az olaszoktól NL-meccsen, majd októberben felkészülési találkozón a mexikóiaktól kapott ki, mindkétszer 1–0-ra. Idén vb-selejtezőn egy törökországi 4–2-es vereséggel nyitott Frand de Boer csapata, ezt leszámítva 3 győzelmet aratott, a skótokkal azonban semleges pályán csak döntetlent játszott (2–2).

♦ Matthijs de Ligt, a Juventus védője ágyéksérüléssel küszködik, ezért nem játszhat, visszatérésének időpontja egyelőre bizonytalan.

UKRAJNA


♦ Az ukrán válogatott 24. a FIFA világrangsorában, keretének több mint kétharmada otthon játszik, az átlagéletkor mindössze 26.4 év, a legértékesebb labdarúgója Ruszlan Malinovszkij, az Atalanta támadó középpályása, 30 millió euróval.

♦ Keleti szomszédunk először 2012-ben Lengyelországgal együtt társrendezőként vett részt az Európa-bajnokságon, azóta viszont ez már a harmadik fellépése lesz a nagy tornán.

♦ Az Eb-döntőkben lejátszott hat találkozójából csupán egyet tudott megnyerni, amikor 2012-ben a bemutatkozó mérkőzésen a jelenlegi szövetségi kapitány, Andrij Sevcsenko duplájával 2–1-re legyőzte Svédországot. Azóta mind az öt találkozóját úgy vesztette el, hogy közben egyetlen gólra sem volt képes.

♦ A Mihajlo Fomenko által irányított ukrán válogatott a 2016-os kontinenstorna C-csoportjában Németországtól, Észak-Írországtól (mindkettő 0–2) és Lengyelországtól (0–1) is vereséget szenvedett, és sereghajtóként zárt.

♦ Sevcsenko együttese az Euro 2020 kvalifikációjában nyolc meccsén 20 pontot gyűjtve a B-csoport élén végzett, hárommal megelőzve a címvédő Portugáliát.

♦ Ukrajna 6 diadallal és 2 döntetlennel – Belgium, Olaszország, Spanyolország és Dánia mellett – egyike annak az öt csapatnak, amely veretlenül tudta le a selejtezőket.

♦ A mostani volt az első alkalom, hogy az ukrán válogatott közvetlenül kvalifikálni tudta magát az Eb-döntőre. Az öt évvel ezelőtti tornára úgy jutott ki, hogy a pótselejtezőben Szlovéniánál bizonyult jobbnak.

♦ Ukrajna most először fog játszani Amsztrdamban, Hollandiában is csak egy fellépése volt eddig, a már említett 2008-as rotterdami (0–3).

♦ Az ukrán válogatott kedvenc eredménye idén az 1–1, hiszen hatból négyszer végzett így, többek között a franciaországi, valamint a finnek és a kazahok elleni hazai vb-selejtezőjén. A felkészülés végére a győzelmek is jöttek, így Sevcsenko csapata az idén még veretlen. Olekszandr Zubkov, a Ferencváros légiósa a legutóbbi három mérkőzésen egy-egy félidőt töltött a pályán.

C-CSOPORT (BUKAREST, AMSZTERDAM)
Június 13., vasárnap, 18.00
Bukarest
Ausztria–Észak-Macedónia
Június 13., vasárnap, 21.00
Amszterdam
Hollandia–Ukrajna


HOLLAND KERET
KAPUSOK: Marco Bizot (AZ Alkmaar), Marten Stekelenburg (Ajax), Tim Krul (Norwich City – Anglia)
VÉDŐK: Daley Blind (Ajax), Stefan de Vrij (Internazionale – Olaszország), Joël Veltman (Brighton – Anglia), Matthijs de Ligt (Juventus – Olaszország), Nathan Aké (Manchester City – Anglia), Denzel Dumfries (PSV Eindhoven), Patrick van Aanholt (Crystal Palace – Anglia), Owen Wijndal (AZ Alkmaar), Jurriën Timber (Ajax)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Georginio Wijnaldum (Liverpool – Anglia), Frenkie de Jong (Barcelona – Spanyolország), Davy Klaassen (Ajax), Marten de Roon (Atalanta – Olaszország), Ryan Gravenberch (Ajax), Teun Koopmeiners (AZ Alkmaar)
TÁMADÓK: Memphis Depay (Lyon – Franciaország), Quincy Promes (Szpartak Moszkva), Luuk de Jong (Sevilla), Steven Berghuis (Feyenoord), Donyell Malen (PSV Eindhoven), Wout Weghorst (Wolfsburg – Németország), Cody Gakpo (PSV Eindhoven)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Frank de Boer

UKRÁN KERET
KAPUSOK: Andrij Pjatov (Sahtar Doneck), Heorhij Buscsan (Dinamo Kijev), Anatolij Trubin (Sahtar Doneck)
VÉDŐK: Mikola Matvijenko (Sahtar Doneck), Olekszandr Karavajev (Dinamo Kijev), Szerhij Krivcov (Sahtar Doneck), Eduard Szobol (FC Bruges – Belgium), Vitalij Mikolenko (Dinamo Kijev), Illja Zabarnij (Dinamo Kijev), Olekszandr Timcsik (Dinamo Kijev), Denisz Popov (Dinamo Kijev)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Andrij Jarmolenko (West Ham United – Anglia), Tarasz Sztepanenko (Sahtar Doneck), Olekszandr Zincsenko (Manchester City – Anglia), Ruszlan Malinovszkij (Atalanta – Olaszország), Szerhij Szidorcsuk (Dinamo Kijev), Viktor Cihankov (Dinamo Kijev), Roman Bezusz (Gent – Belgium), Marlos (Sahtar Doneck), Jevhen Makarenko (Kortrijk – Belgium), Mikola Saparenko (Dinamo Kijev), Olekszandr Zubkov (FERENCVÁROSI TC), Heorhij Szudakov (Sahtar Doneck)
TÁMADÓK: Roman Jaremcsuk (Gent – Belgium), Artem Beszedin (Dinamo Kijev), Artem Dovbik (Dnyipro-1)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Andrij Sevcsenko

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik