Eb 2020: Mi már azzal győztünk, hogy itt vagyunk – Csányi Sándor

SZÖLLŐSI GYÖRGYSZÖLLŐSI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2021.06.23. 08:12
null
Csányi Sándor szerint már azzal győztünk, hogy ott vagyunk az Európa-bajnokságon (Fotó: Tumbász Hédi)
Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjújában a magyar futball folyamatos fejlődéséről beszél, és ígéri, maszkban is hangosan szurkol majd Münchenben.

 

– A franciák elleni szuperbravúr óta nem szólalt meg a nyilvánosságban, most pedig már inkább az újabb csoportmeccs szolgáltatja a témát. Sokan már a mieink a továbbjutásáról beszélnek...
– Mielőtt én is hasonlóra ragadtatnám magam, elmondom, hogy amikor meglátogattam a csapatot az Eb-t megelőző időszakban, mielőtt bezárult a buborék, pontosan arra hívtam fel a játékosok figyelmét, hogy mi már azzal győztünk, hogy itt vagyunk, hogy Európa-bajnoki mérkőzéseket játszhatunk – mondta a Nemzeti Sportnak Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke. – Évtizedekig hiába vártak ugyanis erre a magyar szurkolók, s amikor végre negyvennégy év után sikerült a kijutás Franciaországba a 2016-os tornára, kevesen remélték, hogy az újabb selejtezősorozat végén megint ott lehetünk az Eb-n. Éppen azért tartottam fontosnak mindezt leszögezni, mert nem szerettem volna, ha csalódásként éljük meg, ha esetleg egyáltalán nem sikerül pontot szerezni.

– De a pontszerzés már biztosan sikerült, a szurkolók pedig úgy vannak vele: álmodhatunk tovább.
– Én sem állítom, hogy azzal a küzdeni tudással, amelyet az első két mérkőzésünkön mutatott a válogatott, ne lehetne esélyünk a bravúrra a németek ellen is, de egy pillanatig sem szabad azt gondolnunk, hogy mi vagyunk a találkozó esélyesei. Németországnak sokkal nagyobb az esélye a győzelemre és a továbbjutásra. A nagy szó inkább az, hogy szinte ennek a meccsnek az eredményétől függetlenül kijelenthetjük, hogy jó úton járunk, folyamatosan fejlődik a labdarúgásunk, a válogatott karaktere, ereje is rengeteget változott az elmúlt években. Egy-egy botlás, vereség után is azt mondhatjuk, hogy a tendencia biztató, nem hiszem, hogy az összkép, a csapatnak a legutóbbi meccsei alapján kialakult megítélése, népszerűsége változna, még ha szerdán érvényesül is a pályán a papírforma. Eljutottunk oda, hogy a világ egyetlen válogatottja sem léphet ellenünk pályára a száz százalékig biztos győzelem tudatában, lám, még a világbajnok sem.

– Most azonban nem lesz ott az első két csoportmeccsen hatalmas pluszt jelentő ötvenötezer magyar a lelátón.
– Amit Budapesten láttam a nézőktől, az fantasztikus. Most azonban a németeknek is csak körülbelül tízezer szurkolójuk lehet a stadionban a helyi járványszabályok miatt, és nem vagyok biztos abban, hogy a mintegy kétezer-ötszáz magyar drukker nem veszi fel a versenyt a négyszeres túlerőben lévő hazaiakkal. Hiszen a játékosaink sem törődtek azzal, hogy mennyivel magasabban jegyzett ellenfelek szerepelnek vetélytársainknál, mennyivel magasabb azok piaci értéke. S minket, a hivatalos magyar delegációt talán még bele sem számoltak a kétezer-ötszáz magyarba... Pedig ígérem, mi is szurkolni fogunk, már amennyire maszkban lehetséges, amit, ha jól tudom, kötelező lesz egész mérkőzés alatt magunkon hagyni.

– A közelmúltban sorra nyertük a Nemzetek Ligája-mérkőzéseket nálunk magasabban jegyzett csapatok ellen, mégis kissé hitetlenkedve fogadtuk, hogy feljutottunk az új európai sorozat A-csoportjába, vagyis a legjobb válogatottak közé. Lehet, hogy tényleg itt a helyünk?
– Nem állítom, hogy a magyar válogatott a világ legjobbjai közé tartozik, de ha továbbra is így fejlődik a futballunk, akkor néhány éven belül ez is bekövetkezhet. Most még, amikor a németek elleni csoportmérkőzés esélyeit latolgatjuk, mértéktartásra kérnék mindenkit, nem lehet kötelező elvárás az újabb bravúr a csapattól. Szinte az eredménytől függetlenül elégedettek lehetünk, ha ugyanolyan akarattal és küzdeni tudással lépünk pályára, ahogyan a portugálok és a franciák ellen. A portugáloktól például kikaptunk három nullára, de aki látta a mérkőzést, tudja, hogy reális esélyünk volt akár a döntetlenre is. Hasonló teljesítmény esetén most sem lehetne okunk panaszra. De az is igaz, egyre gyakrabban tapasztaljuk meg, hogy a magyar csapat bármire képes...

EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR
F-CSOPORT, 3. FORDULÓ – A SZERDAI PROGRAM

21.00: Portugália–Franciaország, Budapest (Tv: Duna Tv) – élőben az NSO-n!
21.00: Németország–MAGYARORSZÁG, München (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 2 1 1 2–1 +1 4
2. Németország 2 1 1 4–3 +1 3
3. Portugália 2 1 1 5–4 +1 3
4. MAGYARORSZÁG 2 1 1 1–4 –3 1
EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália 0–3
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország 1–0
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország 1–1
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország 2–4
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik