Eb 2020: Mancini a csapategység diadaláról beszélt, Enrique maradna a vb-ig

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.07.07. 01:15
null
Jorginho öröme (Fotó: AFP)
Federico Chiesa elárulta, az olaszok még akkor sem kételkedtek a végső sikerben, amikor az első tizenegyest elhibázta csapattársuk a Spanyolország elleni Eb-elődöntő szétlövésében. A vesztes oldalon záró Sergio Busquets gratulált az olaszok továbbjutásához, ám kijelentette, nem érzi úgy, hogy az erősebb csapat került volna a döntőbe ezen az estén. Íme, a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság első elődöntőjének visszhangjai a főszereplőktől.

 

Olaszország ezzel már zsinórban 33 veretlenül megvívott mérkőzésnél jár a 2018-ban kinevezett szövetségi kapitánnyal, Roberto Mancinivel a kispadon.

„Mindegy, hogy hogyan, de be akartunk jutni a döntőbe – azért is, mert nem sok ember hitt bennünk még a torna kezdete előtt. Gratulálok a spanyoloknak, remek csapatuk van. A tizenegyesek olyanok, mint a lottósorsolás – értékelt az olasz válogatott szövetségi kapitánya, Roberto Mancini. Megvan az a néhány meccs, ahol szenvedned kell, de kiérdemeltük, hogy eljussunk ideáig. Tudtuk, hogy kemény este vár ránk. S nem is volt könnyű. A spanyolok rögvest a meccs elején megleptek minket azzal, hogy klasszikus kilences nélkül kezdtek. Bárhogy is, lenyűgöző srácaim vannak. Egy Eb-n mindenki győzni akar, de ezek a srácok valami csodálatosat akartak alkotni. És megtették.”

„Nem tudom szavakkal kifejezni az érzéseket, amelyek itt kavarognak bennem. Kegyetlenül nehéz meccs volt. A spanyolok nagyon-nagyon jók voltak ma este, de mi megyünk a döntőbe. Vissza fogunk térni ide július 11-én este. S hogy mi lesz? Meglátjuk! Meglátjuk... – mondta a meccs emberének választott, az első gólt szerző Federico Chiesa. A spanyoloknak világklasszis játékosaik vannak – minden poszton. De elszántuk magunkat és a végsőkig harcoltunk azért, hogy tovább jussunk rajtuk. Csapatként bizonyítottunk, megcsináltuk újra. Még akkor is, amikor Loca (Manuel Locatelli) elhibázta az első tizenegyest, mind nyugodtak voltunk, mindenki azt mondta, meg lesz ez még, képesek vagyunk tovább jutni.”

A spanyol csapat 14 meccse az első olyan, amely nem hagyta nyerni az olaszokat – de ez sem volt elég.Ebben pedig kulcsszerep jutott a hosszabbításban, majd a szétlövésben is bravúrosan teljesítő Donnarummának.

Donnarumma karnyújtásnyira az álomtól (Fotó: AFP)
Donnarumma karnyújtásnyira az álomtól (Fotó: AFP)


„Nyugodt voltam a tizenegyesek előtt, mert tudtam, hogy képes leszek segíteni a csapatnak – kezdte az örömittas Gianluigi Donnarumma az értékelését. – Szeretném megköszönni mindezt a többieknek, immár csak egy lépés választ el minket attól, hogy valóra váltsuk az álmunkat. A spanyolok nagyon jók, de megvolt bennünk a kellő kurázsi, és bebizonyítottuk, hogy sosem adjuk fel. Egyelőre nem akarok a döntőről beszélni, csupán szeretném kiélvezni a pillanatot. Ha eljön az ideje, megfelelően fogunk fókuszálni a fináléra is.”

Sergio Busquets szerint nem a jobbik csapat jutott döntőbe.

„Jószerivel mindenki kikiáltotta Olaszországot a favoritnak, de bebizonyítottuk, hogy felül tudunk kerekedni rajtuk. Megcsináltuk, amit elterveztünk: birtokoltuk a labdát, ha esetleg elvesztettük, hát gyorsan visszaszereztük. Mindezt ráadásul az egész meccs alatt meg tudtuk tenni. Ki merem jelenteni, mi voltunk a domináns csapat. De a futball már csak ilyen, az egyetlen dolog amit most még tehetünk, hogy gratulálunk az olaszoknak. Rengeteg fiatal, tehetséges játékossal játszottunk ezen az Eb-n. S az itt megszerzett tapasztalat óriási szolgálatot tesz majd még a számukra. Önbizalommal telve tér majd vissza ez a csapat a következő Európa-bajnokságra” – mondta kesergés helyett a spanyol válogatott hosszabbításban lecserélt csapatkapitánya, Sergio Busquets.

A 32 éves középpályás hozzátette, nem érzi úgy, hogy ezen az estén kellene döntenie a jövőjéről, az esetleges visszavonulásáról a válogatottól.

„Másfél év van a világbajnokságig, és ez a csapat a lehető legjobb úton jár. Erősek vagyunk, az egyetlen dolog, ami hiányzik, az az Eb-döntő, amit megérdemeltünk volna, hogy sikerüljön” – zárta gondolatait Busguqets.

Jorginhóé volt az utolsó szó... (Fotó: AFP)
Jorginhóé volt az utolsó szó... (Fotó: AFP)

 

„Ugye mindenki látta, hogy ez a 18 éves srác mit nyújtott az Európa-bajnokságon? Senkitől sem láttunk korábban hasonlót, mint amit Pedri itt elért. Még Andrés Iniesta sem volt képes hasonló áttörésre. Biztos, hogy sok csodás dolgot fogunk még látni ettől a fiútól!” – ragadta meg a spanyol Eb-szereplés egyik legkellemesebb meglepetését, a Barcelona ifjú középpályásának játékát Luis Enrique, a válogatott szövetségi kapitánya a meccs utáni sajtótájékoztatón.

„Ha azt akarják, hogy osztályozzam a játékosaim teljesítményét, hát megteszem: kiváló osztályzatot érdemelnek. Egyszerűen csodálatos volt a teljesítményük. Nincs miért szemrehányást tegyek nekik, elismerést érdemelnek. Eljött az idő, hogy pihenjenek egy keveset, megszolgálták. Moratának izomsérülése volt, de így is játszani akart, és így is oda akart állni a végső tizenegyeshez – ez pedig mindennél többet elárul a személyiségéről. Egy óriás volt számunkra ezen a tornán” – mondta a (spanyolok szempontjából) végső tizenegyest elhibázó csatárról Enrique.

„Hogy jobban játszottunk volna a most hiányzó játékosokkal? Ki tudná ezt kijelenteni... Azok a futballisták alkották a keretet, akik jelenleg a legjobb formában vannak. Így volt ez mindig, így lesz mindig is. Imádom a versenyzést. El akarok jutni a világbajnokságig a csapatommal, egy olyan csapattal, ami legalább olyan erős és lenyűgöző, mint ez a mostani – de ki lát a jövőbe...” – tette hozzá sejtelmesen a spanyol kapitány.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
ELŐDÖNTŐ

Olaszország–Spanyolország 1–1 (0–0, 1–1, 1–1) – 11-esekkel 42
London,
Wembley Stadion,57 811 néző. Vezette: Brych (német)
OLASZORSZÁG: G. Donnarumma – Di Lorenzo, Chiellini, Bonucci, Emerson (Tolói, 74.) – Jorginho, Verratti (Pessina, 74.) – Barella (Locatelli, 85.), Chiesa (Bernardeschi, 107.), L. Insigne (Belotti, 85.) – Immobile (D. Berardi, 61.).Szövetségi kapitány:Roberto Mancini
SPANYOLORSZÁG: Unai Simón – Azpilicueta (M. Llorente, 85.), E. García (Pau, 109.), Laporte, Jordi Alba – Koke (Rodri, 70.), Busquets (Thiago, 106.), Pedri – Ferran Torres (Morata, 62.), Dani Olmo, Oyarzabal (Gerard, 70.).Szövetségi kapitány:Luis Enrique
Gólszerző:
Chiesa (60.) ill. Morata (80.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik