Eb 2020: könnyeivel küszködve értékelt az olasz kapitány

Vágólapra másolva!
2021.07.12. 01:32
null
Roberto Mancini fátyolos szemekkel ünnepelt... (Fotó: AFP)
Mint arról beszámoltunk, Olaszország a Wembley Stadionban rendezett döntőben tizenegyesekkel elhódította az Eb-trófeát, és 1968 után másodszor ülhetett fel Európa trónjára. Így látták a finálét a főszereplők.

 

„Nagyon hamar gólt kaptunk, és utána egy darabig szenvedtünk, mire kikerültünk a hatása alól. Ezt követően viszont uralni tudtuk a játékot, végig a mi akaratunk érvényesült. A srácok fantasztikusan teljesítettek, nem is tudom, mi mást lehetne most mondani. Nagyon boldogok vagyunk, és remélem, a szurkolók most ünnepelnek” – hangzott az olasz szövetségi kapitány, Roberto Mancini gyorsértékelése a RAI Sportnak nyilatkozva, miközben a könnyeivel küszködött.

 


 

Hozzá hasonlóan a Juventus szélsője, Federico Bernardeschi is a könnyeivel küzdve osztotta meg a véleményét a mérkőzésről.

„Nagyon kemény idény van mögöttem, sokat szenvedtem, és amikor egy ilyen éved van, akkor a dolgok sokszor komplikáltak, de rájöttem, hogy egyetlenegy kivezető út van, a kemény és a még keményebb munka. Köszönöm a csapattársaimnak, a szakmai stábnak és mindenkinek, aki hitt bennem. Én is és a srácok is végig hittünk benne, hogy meg tudjuk nyerni a tornát. Európa csúcsán vagyunk, és ennél jobb fizetséget elképzelni sem tudok az elmúlt egy évért. Mindannyian megérdemeltük ezt a sikert!

Giorgio Chiellini arról beszélt, hogy az olasz válogatott tagjai már május eleje óta valami mágikus összetevőt is éreztek a levegőben.

„Azt hiszem, megérdemelten nyertük meg a döntőt és a tornát is. Valami különlegeset, valami mágikusat éreztünk a levegőben már május óta, és már többször is beszéltünk róla, rászolgáltunk, hogy megnyerjük az Európa-bajnokságot. Mindenkinek jár a köszönet, aki az elmúlt három évben tagja volt a csapatnak, és a diadalt külön ajánlanám azoknak a játékosoknak, akik most otthonról követték a döntőt. A sikerünk kulcsa az volt, hogy mindvégig játsszuk és élvezzük a focit. Uralni akartuk a mérkőzést, birtokolni a labdát, még akkor is, amikor az angolok a második perc végén felképeltek bennünket. Ez sikerült is, mert a folytatásban tudtunk dominálni, és megérdemeltük a sikert. Alig várom, hogy holnap odahaza ünnepelhessünk a szurkolókkal” – lelkendezett Chiellini.

Az angolok érthetően kevésbé voltak vidámak a lefújás után, Harry Kane csapatkapitány kimondottan csalódottan nyilatkozott.

„A srácok mindent beleadtak. A lehető legrosszabb érzés tizenegyesekkel kikapni. Fantasztikus torna volt, büszkék lehetünk a teljesítményünkre, magasra emelhetjük a fejünket. Nagyon fáj a vereség most, és még egy jó ideig fájni fog. Nagyon jó csapattól kaptunk ki. Tökéletesen kezdtük a mérkőzést, aztán talán túlságosan is visszaálltunk védekezni. Néha, ha korán gólt szerzel, könnyebb már játszani, könnyebb állni az ellenfél nyomását, könnyebb támadni is. Az ellenfélnek nem volt sok helyzete, jól tettük a dolgunkat. A hosszabbításban felpörögtünk, és voltak már helyzetecskéink” – mondta letörten Kane.

A Tottenham támadója kitért a szétlövésre és az angol válogatottnál tapasztalható csapategységre is, valamint a jövőbe is tekintett.

„Bárki kihagyhat egy tizenegyest, együtt nyerünk, együtt veszítünk, tanulni fogunk ebből a vereségből. Aki most rontott, tanul a hibájából, és ez a vereség motivál majd bennünket, hogy minél jobban szerepeljünk a jövő évi világbajnokágon. Csapatként olyan teljesítménnyel rukkoltunk ki, hogy arra nagyon büszkék lehetünk. Mindannyian született győztesek vagyunk, most is győzni akartunk, ezért is fáj ennyire a vereség. Ez elkísér bennünket a pályafutásunk végéig, de ilyen a futball. Az oroszországi világbajnokság óta sokat fejlődtünk, és ez a folyamat ezen az Eb-n is folytatódott.”

Gareth Southgate a vereség után arról beszélt, játékosai jobban teljesítettek a tornán, mint ahogy azt előzetesen várták maguktól.

„Óriási bennünk a csalódottság, a játékosaimban maximálisan megbízom most is, mindent megtettek a döntőben is, ami csak telt tőlük– kezdte az angolok szövetségi kapitánya, aki biztosan rengeteg kritikát fog kapni a tizenegyespárbajban történtek miatt. –Néha jól játszott a csapat, de néha nem birtokolta eleget a labdát, főleg a második félidő elején. Senkit sem lehet megvádolni a vereség okozójaként, abszolúte élvezetes ezzel a gárdával dolgozni, és olyan messzire jutott ez a csapat, mint elődjei már régóta nem. De természetesen az öltözőben mindenki nagyon szomorú lesz a mérkőzés után. Bukayo Sakát én jelöltem ki rúgónak, mert az edzéseken nagyon jól ment neki. Senki sem marad magára, együtt győzünk, csapatként, és most együtt voltunk képtelenek megnyerni a finálét. A tizenegyesek miatt, a kijelölt rúgókért én vállalom a felelősséget. Jól kezdtük a lövéseket, de azután nem sikerült így folytatni” – idézte az angol kapitányt a BBC.

Bővebben a mérkőzésről ide kattintva olvashat!

EURÓPA-BAJNOKSÁG
DÖNTŐ
OLASZORSZÁG–ANGLIA1–1 (0–1, 1–1, 1–1) – 11-esekkel 3–2

London,Wembley Stadion,67 173néző.Vezette:Kuipers (holland)
Olaszország:G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (Florenzi, 118.) – Barella (Cristante, 54.), Jorginho, Verratti (Locatelli, 96.) – Chiesa (Bernardeschi, 86.), Immobile (D. Berardi, 55.), L. Insigne (Belotti, 91.).Szövetségi kapitány:Roberto Mancini
Anglia:Pickford – Walker, (Sancho, 120.) Stones, Maguire – Trippier (Saka, 70.), Rice (J. Henderson, 74.; Rashford, 120.), Mount (Grealish, 99.), Phillips, Shaw – Kane, Sterling.Szövetségi kapitány:Gareth Southgate
Gólszerző:Bonucci (67.), ill. Shaw (2.)

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik