Eb 2020: kedden kiderülhet, bezárják-e a Wembleyt

2021.10.14. 11:27
null
Véget érhet az angol szurkolók miatt indított UEFA-eljárás (Fotó: AFP)
Több mint három hónappal a londoni Anglia–Olaszország Eb-döntő után, angol sajtóhírek szerint hétfőn meghallgatást tart az Európai Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága, majd legkésőbb kedden ítéletet is hirdet. Mint emlékezetes, a finálé előtt jegy nélküli, koronavírus elleni védettségüket igazolni nem tudó szurkolók a kordonokat áttörve beözönlöttek a stadionba.

Az UEFA két nappal a döntő után már jelezte, hogy vizsgálatot indított az angolok ellen a szurkolók pályára rohanása, tárgyak pályára dobálása, az olasz himnusz kifütyülése és pirotechnikai eszközök használata miatt, majd augusztus 3-án újabb közleményben ismertette, hogy a finálé előtt és alatt történt rendbontások miatt a rendezési hiányosságokat is megvizsgálja.

Néhány héttel ezelőtt a Daily Mail arról számolt be, hogy az angol szövetség olyannyira valószínűnek tartja a Wembley bezárását, hogy személyes jelenlétet és a saját szempontjai elmondásának lehetőségét kéri az UEFA-tól a nyilvánvaló büntetést elkerülendő.

Ilyen előzmények után következett a keddi Anglia–Magyarország világbajnoki selejtező, amely mérkőzés ugyan a FIFA égisze alá tartozik, ám nyilván nem vet jó fényt az angolokra az európai szövetségnél, hogy ismét szurkolói balhé történt a stadionban. Emlékezetes, a találkozó első perceiben a helyi rendőrség és a lengyel szurkolókkal kiegészült magyar drukkerek a vendégszektorban összecsaptak egymással. Emiatt szerdán a FIFA is jelezte, hogy vizsgálatot indít, ám emiatt az angolok attól is tartanak, hogy a Wembley bezárása negatívan érinti majd az – elsősorban az – írekkel közösen tervezett 2030-as vb-rendezés elnyerését célzó pályázatukat – számolt be róla a Daily Mirror.

Mindenesetre az Eb-döntőn történtek miatt a jelek szerint célt ért az angolok személyes jelenlétet és a saját szempontjai ismertetésének lehetőségét kérő törekvése, hiszen mi másért tartana hétfőn meghallgatást az UEFA fegyelmi bizottsága? A hétfői meghallgatás után legkésőbb keddre meg is születhet az ítélet az Eb-döntőt megelőző atrocitások ügyében.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek