Harry Kane (9) szerint a klubsikerek segíthetik az angol szereplést (Fotó: AFP)

 

A BL-ben Chelsea–Manchester City döntőt rendeznek, míg az El-ben a Manchester United és a spanyol Villarreal jutott a fináléba. A három angol csapat számos játékost ad a válogatottba.

„Nagyon sok angol játékos szuper formában van – mondta a BBC-nek Harry Kane, a nemzeti csapat kapitánya. – Ez csak segíthet bennünket a válogatottnál. A legfontosabb meccseken edződnek.”

A favoritok közé sorolt Anglia június 13-án, a világbajnoki ezüstérmes horvátok ellen kezdi szereplését az Eb-n, majd Skócia és Csehország következik – mindhárom csoportmérkőzésre a londoni Wembley Stadionban kerül sor.

Az angolok a 2018-as oroszországi vb elődöntőjében alulmaradtak a horvátokkal szemben, de azóta sokat erősödött és gyorsult Gareth Southgate szövetségi kapitány csapata.

„Évről évre erősödünk. Ideális elegye vagyunk a tapasztalt és fiatal játékosoknak, ami egy tornán nagyon fontos – fogalmazott Kane. – Biztos vagyok abban, hogy Garethnek a bő kínálat miatt fejfájást fog okozni a keret kijelölése, de ez az, amire törekszünk. Csak így lehetünk a világ legjobbjai.”

Hozzátette: a 2018-as vb-n jól szerepeltek, de nem elég jól, most pedig itt a lehetőség, hogy megpróbáljanak végig versenyben maradni. Szerinte ehhez minden adva van nekik.

A 27 éves Kane vezeti a Premier League góllövőlistáját, de ebben a klubidényben is trófea nélkül marad, és sokan azt várják, hogy elhagyja csapatát, a Tottenham Hotspurt.

„Már sok mindent elértem ebben a sportágban, de a fejemben még sok minden van, amit szeretnék elérni – mondta ezzel kapcsolatban. – Mindig is azt mondtam, hogy trófeákat akarok nyerni. Ezért futballozok, ezért lettem labdarúgó, hogy győzzek, és ezt az érzést megoszthassam a csapattársaimmal. Eddig nem emelhettem magasba serlegeket, de úgy érzem, még van időm. Előretekintek és biztos vagyok benne, hogy eljön az az idő.”

A kontinensviadalt június 11. és július 11. között Budapesten, Londonban, Münchenben, Bakiban, Szentpéterváron, Rómában, Koppenhágában, Bukarestben, Amszterdamban, Glasgow-ban és Sevillában rendezik. A magyar fővárosban a Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont.

Az angol válogatott a magyarok ellenfele a világbajnoki selejtezősorozatban.

(MTI)