Eb 2020: jön a spanyolok és a svédek csoportja – a koronavírus főszereplésével?

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.06.14. 09:18
null
Edzésben a spanyolok – Moratáék a svédek ellen kezdik meg Eb-szereplésüket (Fotó: AFP)
A D-csoport után az E-csoport is bemutatkozik hétfőn a labdarúgó Európa-bajnokság negyedik napján. Az ősszel a Nemzetek Ligájában a mieink mostani ellenfeleivel, a franciákkal és a portugálokkal egy csoportban szerepelt svédekre újabb nehéz feladat vár Sevillában, a forróvérű szurkolók által támogatott, igaz, Real Madrid-játékosok nélkül kiálló spanyol válogatott ellen. A pótselejtezőn kijutott skótok 25 éves szünet után térnek vissza a kontinenstornára, ellenfelük a rendszeresen résztvevő csehek lesznek. A szláv derbin a Lewandowski vezette lengyelek szomszédjukkal, a szintén a play-off keresztül kvalifikált szlovákokkal meccselnek.



D CSOPORT, 1. FORDULÓ, JÚNIUS 14., 15.00, GLASGOW

SKÓCIA–CSEHORSZÁG

SKÓTOK ÉS CSEHEK EGYMÁS ELLEN


♦ Miközben a skótok 25 éves szünet után térnek vissza az Európa-bajnokságra, addig a csehek az előző két és fél évtizedben egyszer sem hiányoznak a nagy tornáról.

♦ Skócia 1992 és 1996 után most harmadszor Eb-résztvevő, Csehország pedig sorozatban a hetedik alkalommal szerepel a nagy kontinentális futballeseményen.

♦ A csehek 1996-os, első Eb-fellépésükkor mindjárt egy bravúros második helyezést értek el, és az eddigi hat tornából háromszor továbbjutottak a kieséses fordulóba, míg a skótoknak soha nem sikerült túlverekedniük magukat a kezdeti csoportkörön.


♦ A két válogatott 9-szer találkozott egymással, a mérleg teljesen kiegyenlített: 4–1–4, az első három összecsapást a közép-európaiak, a legutóbbi hármat a szigetországiak nyerték. A tétmeccseket tekintve viszont a csehek állnak jobban: 3-szer nyertek, 1 döntetlen és 2 vereség mellett.

♦ Először a 2000-es Eb-selejtezőjébe kerültek szembe egymással, a Celtic Parkban 2–1-re, Prágában 3–2-re nyertek a csehek.

♦ A 2012-es kontinenstorna kvalifikációjában Prágában 1–0-s hazai diadal született, a glasgow-i Hampden Parkban 2–2-re végeztek, úgy, hogy kétszeri skót vezetést után Michal Kadlec a 90. percben büntetőből egyenlített.

♦ Legutóbb 2020 őszén a Nemzetek Ligájában vívtak egymással párharcot, szeptemberben Olmützben a szigetországiak 0–1-ről nyertek 2–1-re. Jakub Pešek a 12. percben vezetést szerzett a hazaiaknak, de a skótok az újonc Lyndon Dykes, majd Ryan Christie góljaival fordítottak. Utóbbi tizenegyesből volt eredményes, miután Tomáš Malinský szabálytalankodott Andrew Robertsonnal szemben.

SKÓCIA

♦ A skótok a 44. helyet foglalják el a világranglistán, a 26-os keretből 15-en légiósok, az összértéke alulról súrolja a 270 millió eurót, a játékosok átlagéletkora 27.4 év. A legértékesebb labdarúgójuk Andrew Robertson, a Liverpool balhátvédje (65 millió euró.)

♦ A szigetországi válogatott 1992 és 1996 után – az első volt az értékesebb, mert akkor még nyolcas döntő volt, négy évvel később pedig már 16-os – most harmadszor Eb-résztvevő, és bár mindkét tornán sikerült meccset nyernie, egyszer sem jutott tovább a csoportból.

♦ Ez Skócia első nagy tornája az 1998-as franciaországi világbajnokság óta. 1954-től nyolc vb-n is volt ott már, de egyszer sem élte túl a csoportküzdelmeket.

♦ A skótok mérlege a kontinenstornákon 2 győzelem, 1 döntetlen és 3 vereség. Az első diadalukat 1992-ben a Független Államok Közössége (3–0), a másodikat négy évvel később Svájc (1–0) ellen aratta.

♦ A 2020-as Eb selejtezőit még Alex McLeish vezetésével kezdték meg, de a 3–0-s kazahsztáni vereség után hiába nyertek 2–0-ra San Marinóban, 2019 májusában McLeish-t Steve Clarke váltotta a szövetségi kapitányi székben. Skócia úgy végzett Belgium és Oroszország mögött az I csoport harmadik helyén, hogy a sorozat során 5-ször nyert és 5-ször vesztett.

♦ A kvalifikációban a legtöbb gólt John McGinn, az Aston Villa középpályása érte el, hetet, és két gólpassz is fűződik a nevéhez.

A SKÓTOK ÉS A CSEHEK FELKÉSZÜLÉSI MECCSEI
Június 2., szerda, Faro/Loulé (Portugália): Hollandia–Skócia 2–2 (Hendry, Nisbet)
Június 4., péntek, Bologna: Olaszország–Csehország 4–0 (Immobile, Barella, Insigne, Berardi)
Június 6., vasárnap,
Luxembourg: Luxemburg–Skócia 0–1 (C. Adams)
Június 8., kedd
, Prága: CsehországAlbánia 3–1 (Schick, Masopust, Celustka)

♦ Miután Skócia – még McLeish-sel – Izraelt és Albániát megelőzve megnyerte (3 győzelem mellett csak Albániában kapott ki 1–0-ra) a 2018/2019-es Nemzetek Ligája C ligájában az 1. csoportot, részt vehetett a Eb-pótselejtezőben. Kiderült, hogy az immár Steve Clarke irányította csapatnak remek tizenegyeslövői vannak, hiszen a playoffban előbb ismét Izrael ellen otthon (0–0 után), majd Szerbiában (1–1 után) is a tizenegyespárbajban felül kerekedve biztosította a helyét a 24-es Eb-mezőnyben. Tíz büntetőt végeztek el a skótok és mindegyiket belőtték, miközben az izraeliek kétszer, a szerbek egyszer hibáztak.) A mindent eldöntő rúgásnál Alekszandar Mitrovics gyengén helyezett büntetőjét a veterán kapus, David Marshall hárította.

♦ A skótok a legutóbbi öt Eb-kvalifikációs meccsükön veretlenek (3 diadal, 2 iksz), előtte viszont sorozatban négyszer kikaptak, és közben mindössze egy gólt szereztek. Skócia mérlege a glasgow-i Hampden Parkban 135–63–60. Az előző hat meccsükön veretlenek (4 siker, 2, döntetlen), legutóbb 2019. szeptember 9-én a Belgium elleni Eb-selejtezőn szenvedtek vereséget (0–4).

♦ A szerbiai sikeres tizenegyespárharc után kicsit leeresztettek a szigetországiak, mert tavaly novemberben a hátralevő mindkét NL-mérkőzésüket 1–0-ra elvesztették, Szlovákiában, majd Izraelben. Idén még nem kaptak ki, bár a két diadaluk Luxemburgban és otthon a Feröer-szigetek ellen jött össze. A három döntetlenből kettő vb-selejtezőn született (2–2 otthon az osztrákok, az 1–1 Izraelben), a legutóbbi pedig felkészülési meccsen a hollandok ellen.

John Fleck koronavírusos, rá ezért nem számíthat a szakvezetés.

CSEHORSZÁG

♦ A cseh válogatott a skótot négy pozícióval megelőzve 40. a világranglistán, viszont érdekes módon a keretből levő légiósok száma (15) és a átlagéletkora (27.4 év) pontosan annyi, mint a szigetországiaké. A játékosok összértékében (190 millió euró) már jelentős elmaradásban vannak a skótokéhoz képest. A legtöbbre taksált futballistájuk a Transfermarkt szerint Tomás Soucek, a West Ham középpályása, 40 millió euróval.

♦ Amióta Csehország 1993-ban függetlenné vált, még egyetlen kontinenstornáról sem hiányzott.

♦ 1976-ban Csehszlovákia nyerte meg az Európa-bajnokságot, 20 évvel később Csehország ismét bejutott a döntőbe, de akkor ezüstérmes lett. Az ellenfél mindkétszer Németország volt (1976-ban NSZK néven).

♦ Csehország még kétszer jutott el a kieséses szakaszba, 2004-ben az elődöntőben, nyolc évvel később a negyeddöntőben vérzett el.

♦ A csehek a 2016-os Eb-n egy ponttal a csoportjuk utolsó helyén zártak, a spanyoloktól 2–0-s, a törököktől 1–0-s vereséget szenvedtek, míg a horvátok ellen kétgólos hátrányból mentették döntetlenre a meccset (2–2).

Jaroslav Silhavy válogatottja az A csoport második helyezettjeként kvalifikálta magát a kontinensbajnokságra, 15 pontot szerzett (5 diadal, 3 kudarc), néggyel előzte meg a harmadik Koszovót. Az élen végzett Angliát Prágában 2–1-re legyőzte, előtte viszont a Wembleyben egy sima ötöst kapott tőle (0–5).

♦ A cseh válogatott házi gólkirálya Patrick Schick volt a selejtezők során, aki négy gólt jegyzett.

♦ Csehszlovákia, majd Csehország eddig hat mérkőzést játszott a Hampden Parkban, és csak egyszer tudta elkerülni a vereséget, amikor a 2011 szeptemberében lejátszott Eb-selejtezőn 2–2-re végzett.

♦ Csehország eddigi egyetlen skóciai sikere a Celtic Parkban 2020 szeptemberében aratott 2–1-es győzelem volt NL-mérkőzésen. Csehszlovákiaként még egy fellépésük volt, amikor 1937-ben Ibroxban 5–0-val maradtak alul, így a szigetországi összmérlegük 1–1–6.

♦ A csehek idei eredménymutatója 2–1–2, a vb-selejtezőkön egy 6–2-es sikerrel indítottak Észtországban, ezután otthon ikszeltek Belgiummal (1–1), majd 1–0-ra kikaptak Walesben. Az Eb-felkészülés során nem mutatott jól az Olaszországban elszenvedett négygólos vereségük, erre némi gyógyírt jelentett az Albánia elleni sikerük (3–1).

♦ A keret egyik kapusának, Jiri Pavlenkának (Werder Bremen) hátfájdalmakkal küszködött, a helyére Ales Mandous, az Olomouc hálóőre került be a keretbe.

D-CSOPORT (LONDON, GLASGOW)
Június 13., vasárnap, 15.00
London
Anglia–Horvátország1–0
Június 14., hétfő, 15.00
Glasgow
Skócia–Csehország

 

SKÓT KERET
KAPUSOK: Craig Gordon
(Hearts), David Marshall (Derby – Anglia), Jon McLaughlin (Rangers)
VÉDŐK: Andrew Roberston (Liverpool – Anglia), Grant Hanley (Norwich City – Anglia), Scott McKenna (Nottingham Forest), Kieran Tierney (Arsenal – Anglia), Stephen O'Donnell (Motherwell), Declan Gallagher (Motherwell), Liam Cooper (Leeds United – Anglia), Jack Hendry (Oostende – Belgium), Greg Taylor (Celtic), Nathan Patterson (Rangers)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: John McGinn (Aston Villa – Anglia), Callum McGregor (Celtic), Stuart Armstrong (Southampton – Anglia), Scott McTominay (Manchester United – Anglia), John Fleck (Sheffield United – Anglia), Billy Gilmour (Chelsea – Anglia), David Turnbull (Celtic)
TÁMADÓK: James Forrest (Celtic), Ryan Christie (Celtic), Ryan Fraser (Newcastle United – Anglia), Lyndon Dykes (QPR – Anglia), Ché Adams (Southampton – Anglia), Kevin Nisbet (Hibernian)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Steve Clarke

CSEH KERET
KAPUSOK:
Tomás Koubek (Augsburg – Németország), Tomás Vaclík (Sevilla – Spanyolország), Ales Mandous (Olomouc)
VÉDŐK: Ondrej Celustka (Sparta Praha), Jan Boril (Slavia Praha), Pavel Kaderábek (Hoffenheim – Németország), Tomás Kalas (Bristol – Anglia), Ales Mateju (Brescia – Olaszország), Vladimír Coufal (West Ham United – Anglia), David Zima (Slavia Praha), Jakub Brabec (Viktoria Plzen)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Jakub Jankto (Sampdoria – Olaszország), Antonín Barák (Hellas Verona – Olaszország), Tomás Soucek (West Ham United – Anglia), Tomás Holes (Slavia Praha), Lukás Masopust (Slavia Praha), Alex Král (Szpartak Moszkva – Oroszország), Vladimír Darida (Hertha BSC – Németország), Petr Sevcík (Slavia Praha), Jakub Pesek (Slovan Liberec), Michal Sadílek (PSV Eindhoven – Hollandia)
TÁMADÓK: Michael Krmencík (PAOK – Görögország), Tomás Pekhart (Legia Warszawa – Lengyelország), Patrik Schick (Bayer Leverkusen – Németország), Matej Vydra (Burnley – Anglia), Adam Hlozek (Sparta Praha)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Jaroslav Silhavy
Jaroslav Silhavy szövetségi kapitány egy helyet szabadon hagyott arra az esetre, ha a rasszista incidense miatt tíz mérkőzésre eltiltott Ondrej Kudelát, a Sparta Praha védőjét felmentenék. Miután ez nem történt meg, az újonc Michal Sadílek kapott meghívót.


E CSOPORT, 1. FORDULÓ, JÚNIUS 14., 18.00, SZENTPÉTERVÁR

LENGYELORSZÁG–SZLOVÁKIA


Öt évvel ezelőtt a lengyeleknek a harmadik próbálkozásukra sikerült túlélniük a csoportkört, majd egészen a negyeddöntőig jutottak, míg a szlovákok függetlenné válásuk óta először szerepeltek a kontinenstornán, és mindjárt a nyolcaddöntőig meneteltek.

LENGYELEK ÉS SZLOVÁKOK EGYMÁS ELLEN

♦ A két szomszédos szláv nemzet eddig nyolcszor csapott össze, kicsit meglepő, de a mérleg a 4 diadalt arató szlovákok felé billen. A lengyelek 3-szor győztek, míg 1-szer döntetlent játszottak. Csak a tétmérkőzéseket figyelembe véve, 3-szor a szlovákok nyertek, míg 1-szer a lengyelek.

♦ A legutóbbi két találkozójuk barátságos mérkőzés volt: 2012 májusában az ausztriai Klagenfurtban Damien Perquis találatával 1–0-ra a lengyelek győztek, majd 2013 novemberében Wrocławban Juraj Kucka és a Ferencvárosból is ismert Róbert Mak elsős félidei góljával a vendég szlovákok nyertek.

♦ Ez lesz az ötödik tétmeccsük azóta, hogy a 2010-es vb selejtezőjében összekerültek. Akkor mindkétszer a szlovákok diadalmaskodtak: előbb 2008 októberében Pozsonyban a 2015-től a Ferencvárosban is szerepelt Stanislav Šesták késői duplájával 2–1-re, majd egy évvel később Chorzówban Seweryn Ganczarczyk 3. percben esett öngóljával 1–0-ra. Vladimír Weiss irányításával ekkor jutott ki Szlovákiába először a világbajnokságra, azután, hogy az ország függetlenné vált.

♦ Az első két alkalommal az 1996-os Európa-bajnokság kvalifikációjában találkoztak össze, a szlovákok akkor indultak először önállóan a sorozatban a csehektől való különválásuk után. Lengyelország 1995 júniusában hazai pályán 5–0-ra nyert Zabrzeban, Szlovákia azonban októberben Pozsonyban egy 4–1-es győzelemmel vágott vissza. Észak szomszédunk így a csoport harmadik helyén zárt, egy ponttal megelőzve a lengyeleket – bár végül egyik csapat sem jutott tovább.

♦ Lengyelország és Csehszlovákia annak idején 20 meccset játszott egymással, de ebből 19 barátságos összecsapás volt. Az egyetlen kivételt egy 1934-es varsói vb-selejtező jelenti, amely 2–1-es csehszlovák győzelmet hozott.

LENGYELORSZÁG

♦ A lengyelek a 21. helyen állnak a világranglistán, és 21-en játszanak külföldön a 25-ös keretükből, amelynek összértéke 254,8 millió euró, az átlagéletkor 27.1 év. Aligha meglepetés, hogy a legértékesebb játékosuk 60 millió euróval a Bayern München támadója, Robert Lewandowski.

♦ Lengyelország zsinórban negyedszer jutott be az Eb-nagydöntőjébe, a 2016-os tornát megelőzően azonban nem tudott mérkőzést nyerni: 3 döntetlen és 3 vereség volt a mérlege.

A LENGYELEK ÉS A SZLOVÁKOK FELKÉSZÜLÉSI MECCSEI
Június 1., kedd, Ried (Ausztria): Szlovákia–Bulgária 1–1 (Bénes)
Június 1. kedd, Wroclaw: Lengyelország–Oroszország 1–1 (Swierczok)
Június 6., vasárnap, Bécs: Ausztria–Szlovákia 0–0
Június 8., kedd, Poznan: Lengyelország–Izland 2–2 (Zielinski, Swiderski)

♦ A lengyel csapat 2016-ban először került be a legjobb nyolc közé, ott azonban a későbbi aranyérmes Portugáliával szemben 1–1 után 5–3-ra alulmaradt a tizenegyespárbajban. Ezt a meccset döntetlennek számítva 2 győzelemmel és 3 iksszel zárt.

♦ A tavaly még Jerzy Brzęczek által vezetett csapat a mostani selejtezőben hatpontos előnnyel végzett a G csoport élén, úgy, hogy tíz meccséből nyolcat megnyert – 1 döntetlen és 1 vereség mellett –, beleértve az utolsó négyet is. A legeredményesebb játékos Lewandowski volt hat góllal.

♦ A lengyel válogatott a legutóbbi 18 Eb-mérkőzésén – beleértve a selejtezőket is – csak egyszer szenvedett vereséget, 2019. szeptember 6-án Szlovéniában (0–2). Emellett 12-szer nyert és 5 döntetlent játszott.

♦ Lengyelország legjelentősebb sikere nagy tornákon eddig az 1974-es és az 1982-es vb-n nyert bronzérme volt.

♦ A lengyel válogatott eddig 11 mérkőzést játszott Oroszországban, a mérlege eléggé lehangoló, 1–1–9. Szentpéterváron ez lesz az első fellépése.

♦ A 2018-as oroszországi világbajnokságon három ponttal a H csoport utolsó helyén végzett. Szenegáltól Moszkvában 2–1-re, Kolumbiától Kazanyban 3–0-ra kapott ki, végül Volgográdban1–0-ra legyőzte Japánt – máig ez a lengyelek egyetlen sikere.

♦ A lengyel szövetség az Eb-részvétel kiharcolása ellenére idén januárban menesztette Jerzy Brzęczeket, és a volt Vidi-edzőt, a portugál Paulo Sousát nevezte ki szövetségi kapitánynak. Vele eddig csak egy győzelem jött össze: 3–0 Andorra ellen. Háromszor ikszelt a csapat – 3–3 a budapesti vb-selejtezőn, majd hazai felkészülési meccsen 1–1 az oroszok és 2–2 az izlandiak ellen. Az Angliában elszenvedett 2–1-es vereség papírformának számít.

SZLOVÁKIA

♦ A szlovákok a 36. helyen állnak a FIFA rangsorában, a keretükből csak ketten nem légiósok. Az átlagéletkor viszonylag magas (28.2 év), a keret összértéke 131.1 millió euró. A legértékesebb labdarúgó kiemelkedően Milan Skriniar, az Inter középső védőjének értékét 60 millió euróra becsüli Transfermarkt.

♦ 2016-ban a szlovákok függetlenné válásuk óta először szerepeltek a kontinenstornán, és mindjárt a nyolccadöntőig meneteltek. A csoportjukban Wales és Anglia mögött 4 ponttal a harmadik helyen végeztek, majd a 16 között 3–0-ra kikaptak Németországtól.

♦ Az Eb-nagydöntős mérlegük 1–1–2, az egyetlen sikerüket az oroszok elleni második csoportmeccsükön érték el, a mindent eldöntő gólt a magyar szurkolók által is jól ismert Marek Hamsík szerezte.

♦ A szlovák labdarúgók eredményesebben szerepeltek az Európa-bajnokságokon, amikor még létezett Csehszlovákia: 1960-ban és 1980-ban harmadikok lettek, 1976-ban pedig elhódították a trófeát. Az utóbbi alkalommal a kezdőcsapatból nyolcan voltak szlovák állampolgárok – köztük a magyar nemzetiségű Gőgh Kálmán és Móder József – az NSZK ellen 2–2 után tizenegyespárbajban megnyert belgrádi döntőben.

♦ Szlovákia az Euro 2020 selejtezőjében Pavel Hapal szövetségi kapitány vezetésével a magyarokkal azonos, E csoportban 13 ponttal Horvátország (17) és Wales (14) mögött a harmadik helyen végzett úgy, hogy Marco Rossi gárdáját egy ponttal előzte meg, a mérlege 4–1–3 volt.

♦ Hárman holtversenyben végeztek a házi góllövőlista élén: Hamsík, Kucka és Bozeník, egyaránt három-három találattal.

♦ A Nemzetek Ligája 2018-2019-es kiírásában Ukrajna és Csehország mögött a harmadik lett, ezzel kvalifikálta magát a 2020-as Eb rájátszásába. Az Írország elleni gól nélküli döntetlenre végződött elődöntőt a tizenegyespárbajban 4–2-re megnyerte, ezt követően azonban az NL-találkozókon két vereség következett Skócia és Izrael ellen, így Hapalt menesztették. A kijutásról döntő észak-írek elleni pótselejetezőn már a Hapal előtti kapitány, Ján Kozák segítője, Stefan Tarkovic irányította a szlovákokat, akik Michal Ďuris hosszabbításban lőtt góljával 2–1-re nyertek, így ők is résztvevői lettek a 24-es mezőnynek.

♦ A szlovák válogatott így az Eb-kvalifikációt hárommeccses veretlenségi sorozattal zárta (2 győzelem, 1 iksz) és az előző hat találkozóján csak Horvátországban kapott ki (1–3).

♦ Amióta Stefan Tarkovic átvette a szövetségi kapitányi posztot, felemás a szlovákok szereplése. Bár az idei mérlegük 3 győzelem, 4 döntetlen, 1 vereség, viszont vb-selejtezőn olyan ellenfeleket nem tudtak legyűrni, mint Ciprus (idegenben 2–2) és Málta (otthon 0–0). Az idei egyetlen sikerüket az oroszok ellen érték el, a győztes gól, valamint egy gólpassz is Róbert Mak nevéhez fűződött. A Ferencvárosban szerepelt támadó a legutóbbi, Ausztria ellen 0–0-ra végződött felkészülési meccsen is 63 percnyi játéklehetőséget kapott.

♦ Ez lesz Szlovákia második fellépése Szentpéterváron, az elsőt 2014 májusában 1–0-ra elbukta az orosz válogatott ellen. A többi négy, mind Moszkvában rendezett meccsén 1–1–2 a mutatója, az egyetlen sikerét a 2012-es Eb selejtezőjében érte el, amikor 2010 szeptemberében 1–0-ra nyerni tudott a Lokomotiv Moszkva stadionjában.

♦ A Jablonec középpályásának, Ivan Schranznak a bokájával vannak problémái, ezért nem játszhat és egyelőre nem lehet tudni, mikorra jön rendbe.

 

E-CSOPORT (SEVILLA, SZENTPÉTERVÁR)
Június 14., hétfő, 18.00
Szentpétervár
Lengyelország–Szlovákia
Június 14., hétfő, 21.00
Sevilla
Spanyolország–Svédország

 

LENGYEL KERET
KAPUSOK:
Lukasz Fabianski (West Ham United – Anglia), Wojciech Szczesny (Juventus – Olaszország), Lukasz Skorupski (Bologna – Olaszország)
VÉDŐK: Jan Bednarek (Southampton – Anglia), Bartosz Bereszynski (Sampdoria – Olaszország), Pawel Dawidowicz (Hellas Verona – Olaszország), Kamil Glik (Benevento – Olaszország), Michal Helik (Barnsley – Anglia), Tomasz Kedziora (Dinamo Kijev – Ukrajna), Kamil Piatkowski (Raków Czestochowa), Tymoteusz Puchacz (Lech Poznan), Maciej Rybus (Lokomotiv Moszkva – Oroszország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Przemyslaw Frankowski (Chicago Fire – Egyesült Államok), Kamil Józwiak (Derby County – Anglia), Mateusz Klich (Leeds United – Anglia), Kacper Kozlowski (Pogon Szczecin), Grzegorz Krychowiak (Lokomotiv Moszkva – Oroszország), Karol Linetty (Torino – Olaszország), Jakub Moder (Brighton – Anglia), Przemyslaw Placheta (Norwich City – Anglia), Piotr Zielinski (Napoli – Olaszország)
TÁMADÓK: Dawid Kownacki (Fortuna Düsseldorf – Németország), Robert Lewandowski (Bayern München – Németország), Karol Swiderski (PAOK – Görögország), Jakub Swierczok (Piast Gliwice)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Paulo Sousa (portugál)

SZLOVÁK KERET
KAPUSOK:
Martin Dúbravka (Newcastle – Anglia),Dusan Kuciak (Lechia Gdansk – Lengyelország), Marek Rodák (Fulham – Anglia)
VÉDŐK:Peter Pekarík (Hertha BSC – Németország), Lubomír Satka (Lech Poznan – Lengyelország), Denis Vavro (Huesca – Spanyolország), Milan Skriniar (Internazionale – Olaszország), Tomás Hubocan (Omonia Nicosia – Ciprus), Martin Koscelník (Slovan Liberec – Csehország), Martin Valjent (Mallorca – Spanyolország), Dávid Hancko (Sparta Praha – Csehország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:Marek Hamsík (IFK Göteborg – Svédország), Stanislav Lobotka (Napoli – Olaszország), Patrik Hrosovsky (Genk – Belgium), Juraj Kucka (Parma – Olaszország), Ondrej Duda (1. FC Köln – Németország), Bénes László (Augsburg – Németország), Jakub Hromada (Slavia Praha), Ján Gregus (Minnesota United – Egyesült Államok)
TÁMADÓK:Michal Duris (Omonia Nicosia – Ciprus), Róbert Bozeník (Feyenoord – Hollandia), Róbert Mak (FERENCVÁROSI TC), Vladimír Weiss (Slovan Bratislava), Lukás Haraslín (Sassuolo – Olaszország), Tomás Suslov (Groningen – Hollandia), Ivan Schranz (Jablonec – Csehország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Stefan Tarkovic

E-CSOPORT, 1. FORDULÓ, JÚNIUS 14., 21.00, SEVILLA

SPANYOLORSZÁG–SVÉDORSZÁG

Az elmúlt évtizedekben mindkét csapat az Eb-k rendszeres szereplőjévé vált, Spanyolország a legutóbbi három tornán eljutott a kieséses szakaszig, sőt, kettőről aranyéremmel távozott, Svédország viszont 2004 óta nem lépett túl a csoportkörön.

SPANYOLOK ÉS SVÉDEK EGYMÁS ELLEN

♦ A két válogatott 1950 óta 15-ször csapott össze, a spanyolok kétszer annyi, összesen hat győzelmet arattak, a svédek háromszor nyertek, öt találkozó döntetlenre végződött. Csak a tétmeccseket számítva 3–1–2 a mérleg a dél-európaiak javára.

♦ A mostani kontinenstorna selejtezőjében is egy csoportban voltak, 2019 júniusában a Real Madrid stadionjában az ibériaiak Sergio Ramos, Álvaro Morata – 11-esből – és Mikel Oyarzabal góljaival 3–0-ra verték a svédeket, akiknek a kvalifikációban ez volt az egyetlen vereségük.

♦ Spanyolországnak a skandináv ország elleni hárommeccses győzelmi sorozata ért véget a 2019. október 15-én rendezett solnai visszavágón, amelyen Marcus Berg 50. percben elért találatát Rodrigo a 90. percben egyenlítette ki. A csatár találatának (is) köszönhetően Spanyolország a F csoport első helyezettjeként, veretlenül biztosította a helyét az Eb-n, öt ponttal megelőzve a második svédeket.

♦ A 2008-as Európa-bajnokság során is hasonló történt, mint most: a selejtezőben, majd a torna körmérkőzéses szakaszában is egy csoportba kerültek. A kvalifikációban mindkét válogatott hozta a hazai mérkőzését: a svédek 2006 októberében 2–0-ra nyertek, és máig ez az utolsó diadaluk a spanyolok ellen. Luis Aragonés együttese ezt kétszer bosszulta meg, előbb 2007 novemberében (3–0) a selejtezőben, majd az osztrák-svájci közös rendezésű Eb csoportküzdelmei során Innsbruckban (2–1). Utóbbi találkozón Fernando Torres találatát Zlatan Ibrahimovic egyenlítette ki, a győztes gólt David Villa szerezte, megint a 90. percben.

♦ Mivel a hétfői mérkőzést Sevillában játsszák le, ezért érdemes megemlíteni, hogy ebben a városban korábban egyszer találkoztak, 1968 februárjában egy tét nélküli összecsapás 3:1-es spanyol győzelmet hozott. A svédek három győzelméből csak egy született idegenben: 1988 júniusában Salamancában, szintén egy barátságos meccsen (3–1).

♦ A világbajnokságon kétszer kerültek szembe egymással: 1950-ben a brazíliai Sao Paulóban 3:1-re Svédország nyert, 28 évvel később Argentína fővárosában, Buenos Airesben Spanyolország 1–0-ra győzött.

SPANYOLORSZÁG

♦ Az ibériai válogatott hatodik a világranglistán, szakvezetője, Luis Enrique csak 24 játékossal vág neki az Eb-nek, közülük 14-en légiósok. A keret összértéke így is 915 millió euró, pedig hagyománytörő módon egyetlen Real Madrid-futballista sincs benne. A keret átlagéletkora 26.5 év, a legértékesebb labdarúgó az Atlético Madrid középpályása, Marcos Llorente (80 millió euró).

♦ Spanyolország – Németországhoz, korábbi nevén NSZK-hoz hasonlóan – háromszoros Európa-bajnok (1964, 2008 és 2012), és az első olyan győztes válogatott, amelyik meg tudta védeni a címét. A triplázás azért nem sikerült Sergio Ramoséknak, mert a 2016-os kontinenstorna nyolcaddöntőjében 2–0-ra alulmaradtak az olaszokkal szemben.

♦ Az öt évvel ezelőtti Eb csoportmérkőzéseinek záró fordulójában a horvátoktól elszenvedett 2–1-es vereség azt jelentette, hogy a spanyoloknak véget ért a 14 mérkőzéses Eb-döntőbeli veretlenségi sorozatuk, amely 11 győzelemből és 3 döntetlenből állt.

A SPANYOLOK ÉS A SVÉDEK EGYMÁS ELLENI MÉRKŐZÉSEI
Május 29., szombat, Stockholm: Svédország–Finnország 2–0 (Quaison, S. Larsson)
Június 4., péntek,
Madrid,Spanyolország–Portugália 0–0
Június 5., szombat, Stockholm: Svédország–Örményország 3–1 (Berg, Danielson, Forsberg)
Június 8., kedd, Leganés: Spanyolország (U21)–Litvánia 4–0 (Guillamón, Brahim Diaz, Juan Miranda, Puado)

♦ Spanyolország úgy kvalifikálta magát az Euro 2020-ra, hogy tíz selejtezőjéből nyolcat megnyert, kettőn döntetlenül végzett, így egyike volt annak az öt válogatottnak, amelyik veretlenül zárta a sorozatot. 2019 márciusában az első, norvégok elleni valenciai meccsen (2–1) még a jelenlegi kapitány, Luis Enrique, irányított, utána azonban kislánya rákos megbetegedése miatt nem volt ott a csapat mellett, és a segítője, Roberto Moreno vezette ki a csapatot az Eb-re, akitől a sorozat lezárását követően megváltak.

♦ A kvalifikáció során az összes résztvevő csapat közül a spanyol lőtt a legtöbbször kapura (227), a legtöbbet birtokolta a labdát (70 százalék), és a jó passzok arányát tekintve is (91 százalék) a legjobb volt. A csapatból hárman zártak négy góllal, Sergio Ramos, Rodrigo és Álvaro Morata.

♦ Ez lesz Spanyolország nyolcadik mérkőzése a sevillai Estadio La Cartujaban, ahol a március 31-i világbajnoki selejtezőn Dani Olmo, Ferran Torres és Gerard Moreno góljainak köszönhetően 3–1-re legyőzte Koszovót. Ezen kívül még 4 győzelem és 2 vereség áll a neve mellett ezen a helyszínen, amely nem a két helyi rivális, a Betis és a Sevilla stadionja, és futópálya is van benne, mert az 1999-es atlétikai vb volt az első fő eseménye. A legutóbbi három meccsét megnyerte benne a spanyol labdarúgó válogatott, a 2020. novemberi Nemzetek Ligája-találkozón itt mért 6–0-s kiütéses vereséget Németországra.

♦ A spanyolok összesített sevillai mérlege – beleértve mindegyik helyi stadiont – 39 diadal, 5 döntetlen és mindössze 4 vereség.

♦ Luis Enrique visszatérését 2019 novemberében jelentették be, de a járvány miatt legközelebb csak 2020 szeptemberében ült szövetségi kapitányként újra a kispadon, azóta vele 6 győzelem, 6 döntetlen és 1 vereség a spanyolok mérlege. Az egyetlen kudarcot 2020. október 13-án az ukrajnai Nemzetek Ligája-mérkőzésen szenvedték el (0–1), azóta nyolc találkozón nem kaptak ki.

♦ Nincs a keretbenaz idény során sérülései miatt erőnléti gondokkal küszködő eddigi csapatkapitány, Sergio Ramos, a védelemben nincs már Gerard Piqué sem, a védekező középpályásról, Sergio Busquetsről pedig egy hete derült ki, hogy koronavírusos, ezért karanténba került.

SVÉDORSZÁG

♦ A háromkoronások válogatottja 18. az aktuális világranglistán. Mindössze három játékosuk futballozik otthon, az átlagéletkor 27.8 év, a keret összértéke 215.05 millió euró. A legértékesebb játékos Alexander Isak, a Real Sociedad csupán 21 éves támadója, 40 millió euróval.

♦ A svédek sorozatban a hatodik, mindent egybevetve a hetedik Eb-döntőn vesznek részt. Egyszer jutottak csak tovább a negyeddöntőbe, 2004-ben, amikor az emlékezetes záró csoporttalálkozójukon úgy végeztek 2–2-re a dánokkal, hogy előre tudták, ezzel az eredménnyel mindketten továbblépnek, és kiejtik az olaszokat.

♦ Öt évvel ezelőtt Erik Hamrén irányításával egy ponttal utolsók lettek az E-csoportban. Nyitányként 1–1-et játszottak az írekkel, majd Olaszországtól és Belgiumtól egyaránt egy-egy hajrában esett góllal kaptak ki 1–0-ra.

♦ Az Eb-döntőkben lejátszott előző nyolc meccsükből csak egyet tudtak megnyerni, 2012-ben a harmadik csoporttalálkozón 2–0-ra megverték a franciákat, azóta egyszer ikszeltek, hatszor pedig veszítettek.

♦ A nagy tornákon Svédország eddigi legnagyobb bravúrja, hogy az 1958-as világbajnokságon házigazdaként bejutott a döntőbe, ahol 5–2-re kikapott Brazíliától. Az Eb-ken 1992-es nyolccsapatos tornán ismét rendezőként az elődöntőbe jutottak, ahol 3–2-re alulmaradtak Németországgal szemben.

♦ Janne Andersson szövetségi kapitány csapata úgy biztosította helyét a mostani Eb-n, hogy a selejtezőben Spanyolország mögött másodikként zárt az F-csoport csoportban. Tíz meccsén 21 pontot gyűjtött, a mérlege 6–3–1 volt. A negyedik találkozón 3–0-ra kikapott Spanyolországtól, ez volt az egyetlen veresége a sorozatban. A hátralévő hat meccséből négyet megnyert, kétszer pedig ikszelt, így végül négy pontot vert a harmadik Norvégiára.

♦ A skandinávok legeredményesebb játékosa a Mainz támadója, az ötgólos Robin Quaison volt a selejtezők során.

♦ Svédország korábban csak egyszer lépett pályára Sevillában, 1968 februárjában az Estadio Ramón Sánchez Pizjuán stadionban rendezett barátságos mérkőzésen 3:1-re kikapott Spanyolországtól.

♦ A svédek két mérkőzést játszottak Spanyolországban, amikor nem a házigazda volt az ellenfél: 2000 elején La Mangában 1–0-ra verték a dánokat és 1–1-re végeztek a norvégokkal.

♦ A háromkoronások nemzeti együttese 2020-ben 2 győzelem mellett 6 vereséget könyvelhetett el. Ők aztán tudnának mesélni arról, milyen egy francia, portugál csoportba kerülni, hiszen a Nemzetek Ligájában kapták meg ellenfélnek a vb- és Eb-címvédőt, no meg melléjük a vb-ezüstérmes horvátokat. Egy meccs kivételével az összeset elbukták, érdekes módon ők is Luka Modricékat tudták hazai pályán legyőzni, akárcsak 2019-ben Marco Rossi együttese.

♦ A svédeket sem kerülte el a koronavírus, tőlük pár napja két Olaszországban játszó légiós, a középpályás Mattias Svanberg (Bologna) és a jobbszélső Dejan Kulusevski (Juventus) produkált pozitív tesztet, bizonytalan, hogy szerepelhetnek-e az Eb-n.

SPANYOL KERET
KAPUSOK
: Unai Simón (Athletic Bilbao), David de Gea (Manchester United – Anglia), Robert Sánchez (Brighton – Anglia)
VÉDŐK: José Gaya (Valencia), Jordi Alba (Barcelona), Pau Torres (Villarreal), Aymeric Laporte (Manchester City – Anglia), Eric García (Manchester City – Anglia), Diego Llorente (Leeds United – Anglia), César Azpilicueta (Chelsea – Anglia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Marcos Llorente (Atlético Madrid), Sergio Busquets (Barcelona), Rodri (Manchester City – Anglia), Pedri (Barcelona), Thiago Alcantara (Liverpool – Anglia), Koke (Atlético Madrid), Fabián Ruiz (Napoli – Olaszország)
TÁMADÓK: Dani Olmo (RB Leipzig – Németország), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), Álvaro Morata (Juventus – Olaszország), Gerard Moreno (Villarreal), Ferran Torres (Manchester City – Anglia), Adama Traoré (Wolverhampton – Anglia), Pablo Sarabia (PSG – Franciaország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Luis Enrique

SVÉD KERET
KAPUSOK: Robin Olsen
(Everton – Anglia), Karl-Johan Johnsson (Köbenhavn – Dánia), Kristoffer Nordfeldt (Genclerbirligi – Törökország)
VÉDŐK: Mikael Lustig (AIK), Victor Lindelöf (Manchester United – Anglia), Andreas Granqvist (Helsingborg), Pierre Bengtsson (Velje – Dánia), Ludwig Augustinsson (Werder Bremen – Németország), Filip Helander (Rangers – Skócia), Emil Krafth (Newcastle United – Anglia), Pontus Jansson (Brentford – Anglia), Marcus Danielson (Talien Pro – Kína)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Sebastian Larsson (AIK), Albin Ekdal (Sampdoria – Olaszország), Emil Forsberg (RB Leipzig – Németország), Gustav Svensson (Kuangcsou City FC – Kína), Ken Sema (Watford – Anglia), Viktor Claesson (FK Krasznodar – Oroszország), Mattias Svanberg (Bologna – Olaszország), Kristoffer Olsson (FK Krasznodar – Oroszország), Dejan Kulusevski (Juventus – Olaszország), Jens Cajuste (Midtjylland – Dánia), Robin Quaison (Mainz – Németország)
TÁMADÓK: Marcus Berg (FK Krasznodar – Oroszország), Alexander Isak (Real Sociedad – Spanyolország), Jordan Larsson (Szpartak Moszkva – Oroszország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Janne Andersson

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik