Eb 2020: Ibrahimovic nélkül is bizakodnak a svédek

SVEN BERTIL LILJEGREN és ANDRÉAS SUNDBERG (Fotbollskanalen)SVEN BERTIL LILJEGREN és ANDRÉAS SUNDBERG (Fotbollskanalen)
Vágólapra másolva!
2021.06.07. 15:52
null
Marcus Berg (9) lehet a svéd válogatott szellemi vezére az Eb-n (Fotó: AFP)
Zlatan Ibrahimovic sérülése és kényszerű nélkülözése ellenére bizakodva várja a tornát a svéd válogatott. Európa-bajnoki csapatbemutató sorozatunk mostani részének főszereplője: Svédország.

 

„Az Isten visszatér” – írta Zlatan Ibrahimovic hivatalos Twitter-oldalán, miután válogatott meghívót kapott öt év után. Korai volt azonban a 39 éves svéd klasszis öröme, mert térdsérülése miatt kénytelen kihagyni az Európa-bajnokságot – így csapata helyzete változatlan. Nem mintha temetnénk a válogatottat, amely Janne Andersson irányításával selejtezőcsoportjának második helyén végzett Spanyolország mögött, de Ibrahimovic kiválásával más lesz a vezér. A Manchester United védője, Vic­tor Lindelöf alkalmas lehet a feladatra, miként Emil Forsberg (RB Leipzig) is kiteljesedhet. A cél változatlan: kiváló közösséget alkotva kell szerepelnie a kontinenstornán a háromkoronásoknak. Az összhangra nem lehet panasz Andersson 2016-os szerepvállalása óta. Kiváló példa erre Marcus Berg, akit akkor is dicsérnek kiváló passzaiért vagy fejeseiért, amikor nem sikerül neki a gólszerzés.

„Csapatként kell játszanunk, vállvetve küzdenünk erősebb riválisainkkal szemben, s közben a közösségünkből erőt merítenünk” – árulta el Janne Andersson a svédek mottóját.

A legjobb tizenegy összeállításakor több kérdés is felvetődik. Ibrahimovic sérülése után ki kerüljön a kezdőcsapatba? A fiatal Alexander Isak (Real Sociedad), esetleg Marcus Berg (FK Krasznodar) vagy Robin Quaison (Mainz)?

Andersson kellemes gondokkal küzd tehát, amikor támadókat kell jelölnie az együttesbe. Ugyanakkor a védelem tengelyében sem tisztázódott még a helyzet. Lindelöf helye biztosnak tetszik, ám kérdés, szerepet kap-e Andreas Granqvist? A 36 éves középhátvéd az elmúlt másfél évben alig játszott, a szövetségi kapitány mégis értékeli vezetői képességeit. Csatlakozását a kerethez sokan kritizálták, Svédországban úgy gondolják, hogy csak a helyet veszi el valamelyik fiatalabb társától.

„Kétségeim támadtak az Eb-vel kapcsolatban, nem tudtam, mi a jó döntés, de örülök a beválogatásomnak” – fogalmazott Granqvist.

Szinte elképzelhetetlen, hogy a veterán védő huzamosabb ideig lehetőséghez jut, sokkal inkább esélyesebb a megüresedett szerepkörre Pontus Jansson (Brentford), Filip Helander (Rangers) vagy Marcus Danielson (Dalian Pro). Svédország szeretné megismételni a 2018-as világbajnokságon mutatott bravúros teljesítményét, azaz továbbjutni a csoportjából – a kontinenstornán Spanyolországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával szerepel egy négyesben –, és a negyeddöntőig menetelni.

 

A KAPITÁNY: Janne Andersson
Több labdarúgóról köztudott, hogy a mérkőzések előtt valamilyen babonának hódol. Nos, Janne Andersson szövetségi kapitánynak is megvannak a szokásai. Minden meccs­napon hot-dogot eszik, a 2018-as világbajnokság idején a válogatott különleges zsemlével kedveskedett mesterének, valamint kedvenc indiai ételét repítette Oroszországba. A bevált recept 2016 óta működik Svédországnál.

Janne Andersson (Fotó: AFP)
Janne Andersson (Fotó: AFP)
ISAK • HELANDER • „LŐDD A LABDÁT A KAPUBA!”
EMBLEMATIKUS JÁTÉKOS. Alighanem Zlatan Ibrahimovic lett volna a kézenfekvő választás, de térdsérülést szenvedett, így Alexander Isak léphet ki az árnyékból a fényre. A csatár 2017-ben a Real Madridot utasította vissza a Dortmund kedvéért, jelenleg a Real Sociedadban futballozik. Csendesebb, visszafogottabb személyiség, mint Ibra – de ki nem az?!
A HALASZTÁS NYERTESE. Filip Helander mozgalmas időszakon megy keresztül. Egy éve a negyedik vagy ötödik választás lett volna a középhátvédposztra, ám a Rangersben jó teljesítményt nyújtott. Friss skót bajnokként reális esélye van a kezdőcsapatba kerülésre. „Jól ismerjük egymást, ha együtt játszunk, minden rendben lesz” – dicsérte csapattársát Victor Lindelöf.
A VÁLOGATOTT DALA. Minden torna előtt slágert írnak Svédországban. A legismertebb és legkedveltebb az 1994-es, bronzéremmel záruló világbajnokságon elhíresült „Amikor aranyat ástunk az Egyesült Államokban”, de a stadionban énekelt nóták közül a „Lődd a labdát a kapuba!” a legnagyobb kedvenc. Ezt a 2004-es Eb előtt írták, és a mai napig előszeretettel dalolják a svéd szurkolók.
Alexander Isak (Fotó: AFP)
Alexander Isak (Fotó: AFP)

SVÉDORSZÁG
KAPUSOK: Robin Olsen
(Everton – Anglia), Karl-Johan Johnsson (Köbenhavn – Dánia), Kristoffer Nordfeldt (Genclerbirligi – Törökország)
VÉDŐK:Mikael Lustig (AIK), Victor Lindelöf (Manchester United – Anglia), Andreas Granqvist (Helsingborg), Pierre Bengtsson (Velje – Dánia), Ludwig Augustinsson (Werder Bremen – Németország), Filip Helander (Rangers – Skócia), Emil Krafth (Newcastle United – Anglia), Pontus Jansson (Brentford – Anglia), Marcus Danielson (Talien Pro – Kína)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:Sebastian Larsson (AIK), Albin Ekdal (Sampdoria – Olaszország), Emil Forsberg (RB Leipzig – Németország), Gustav Svensson (Kuangcsou City FC – Kína), Ken Sema (Watford – Anglia), Viktor Claesson (FK Krasznodar – Oroszország), Mattias Svanberg (Bologna – Olaszország), Kristoffer Olsson (FK Krasznodar – Oroszország), Dejan Kulusevski (Juventus – Olaszország), Jens Cajuste (Midtjylland – Dánia), Robin Quaison (Mainz – Németország)
TÁMADÓK: Marcus Berg (FK Krasznodar – Oroszország), Alexander Isak (Real Sociedad – Spanyolország), Jordan Larsson (Szpartak Moszkva – Oroszország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Janne Andersson

AZ E-CSOPORT PROGRAMJA
Június 14., hétfő, 18.00
Szentpétervár
Lengyelország–Szlovákia
Június 14., hétfő, 21.00
Sevilla
Spanyolország–Svédország
Június 18., péntek, 15.00
Szentpétervár
Svédország–Szlovákia
Június 19., szombat, 21.00
Sevilla
Spanyolország–Lengyelország
Június 23., szerda, 18.00
Sevilla
Szlovákia–Spanyolország
Június 23., szerda, 18.00
Szentpétervár
Svédország–Lengyelország


(Fordította: Tóth Ádám)

 

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik