Eb 2020: honosított brazillal erősíthetnek a portugálok

Vágólapra másolva!
2021.05.13. 09:27
null
Fernando Santos szerint Otáviónak minden képessége megvan ahhoz, hogy ott legyen az Eb-n a portugál válogatottal (Fotó: AFP)
A magyar labdarúgó-válogatott Eb-ellenfelei közül a németeknél és a portugáloknál is szóba került egy-egy honosított játékos meghívása a keretbe, de utóbb kiderült, a németek mégsem számíthatnak a horvát születésű Borna Sosára, hiába lett német állampolgár.

 

Kiderült, a VfB Stuttgart 23 éves balhátvédje, Borna Sosa a FIFA szabályai szerint nem léphet pályára Németország színeiben.

A korábbi horvát utánpótlás-válogatott játékos honosítása ellenére sem csatlakozhat Joachim Löw Európa-bajnokságra készülő keretéhez, mégpedig azért, mert már betöltötte a 22. életévét, amikor legutóbb a horvát U21-es válogatottban szerepelt, és egy viszonylag új szabály szerint ez kizárja az országváltást. Ezért szerencse a magyar válogatott francia nemzetiségű játékosának, Loic Negónak, hogy utolsó meccsét a francia U21-es válogatottban 2011 augusztusában, 20 évesen játszotta, mert így ő tavaly bemutatkozhatott a magyar válogatottban. Szerencse az is, hogy ez az említett szabály 2018-ban, amikor Willi Orbán debütált a magyar csapatban, még nem volt érvényben, hiszen ő 22 évesen még szerepelt a német U21-es válogatottban.

Az országváltás szabályai egyébként éppen tavaly változtak, Csányi Sándor MLSZ-elnök, UEFA- és FIFA-alelnök javaslatára is, akkor törölték azt a korábbi korlátozást, mely szerint az a játékos, aki egyszer egy ország korosztályos válogatottjában már szerepelt tétmérkőzésen a honosítását megelőzően, már nem játszhatott egy másik ország felnőttválogatottjában. Nego előtt ezzel a változtatással nyílt meg a magyar válogatott kapuja, és ez a változtatás segítheti Eb-részvételhez Otáviót, az FC Porto középpályását is.

A korábbi brazil utánpótlás-válogatott Otávio nemrég megkapta a portugál állampolgárságot, így ha Fernando Santos úgy dönt, számolhat vele a nyári kontinensviadalon.

„Otávio a közelmúltban kapta meg portugál útlevelét, és természetesen minden képessége megvan ahhoz, hogy ott legyen velünk az Euópa-bajnokságon – nyilatkozta az A Bola portugál lapnak Fernando Santos, aki jövő héten hirdeti ki bő keretét. – Nem tudom egyelőre, behívom-e a keretbe, szövetségi kapitányként ötvennél is több játékost figyelek, ám az tény, az ő neve is bent van a noteszemben. Jók az esélyei, de még nem döntöttem a végleges keretről.”

A 26 éves Otávio öt éve játszik Portóban, 186 tétmeccsen 19 gólt szerzett és 48 gólpasszt adott.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik