Jó magyarnak lenni – ikszeltünk a világbajnokkal!

PÓR KÁROLY (összefoglaló), BACSKAI   JÁNOS (percről percre)PÓR KÁROLY (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.06.19. 14:30
A magyar labdarúgó-válogatott Fiola Attila góljával az első félidő hajrájában megszerezte a vezetést a világbajnok franciák ellen az Eb F-csoportjának 2. fordulójában. Antoine Griezmann a második félidőben egyenlített, de több gól már nem született, így hatalmas bravúrt bemutatva a magyar csapat ikszelt (1–1) a világbajnok franciákkal a budapesti Puskás Arénában.
Fiola Attila (5) gólöröme (Fotó: Szabó Miklós) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Fiola Attila (5) gólöröme (Fotó: Szabó Miklós) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG
F-CSOPORT, 2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 1–1 (1–0)
Budapest,Puskás Aréna, 55 998 néző. Vezette:M. Oliver (angol)
Magyarország:Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Nego, Nagy Á., Kleinheisler (Lovrencsics G., 84.), Schäfer (Cseri, 75.), Fiola – Szalai Á. (Nikolics, 26.), Sallai.Szövetségi kapitány:    Marco Rossi
Franciaország:
Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, Digne – Pogba (Tolisso, 76.), Kanté, Rabiot (O. Dembélé, 57.; Lemar, 87.) – Benzema (Giroud, 76.), Griezmann, Mbappé.Szövetségi kapitány:Didier Deschamps
Gólszerző: Fiola (45+2.), ill. Griezmann (66.)

A csoport másik mérkőzésén
Portugália–Németország 2–4 (C. Ronaldo 15., Diogo Jota 67., ill. Rúben Dias 35. – öngól, Guerreiro 39. – öngól, Havertz 51., Gosens 60.)

ELSŐ FÉLIDŐ

35 Celsius-fokos hőség, és amerre a szem ellát, magyar szurkolók mindenütt Budapest utcáin és a stadionban is (azért érkezett 5700 vendégszurkoló is). Túlzás nélkül állíthatjuk, minden szempontból perzselő hangulatban kezdődött a világbajnok franciák elleni Eb-csoportmeccsünk.

A portugálok elleni kezdőcsapathoz képest egy helyen változtatott Marco Rossi, a mieink szövetségi kapitánya: a Fraditól távozó Lovrencsics Gergő helyére a francia nemzetiségű, a magyar válogatottban 13. alkalommal szereplő fehérvári Loic Nego került be. A másik fontos változás, hogy az első meccs óta csökkent a magyar keret létszáma, 26-ról 25-re, ugyanis a térdsérüléssel bajlódó Gazdag Dániel elhagyta a csapatot. Kalmár Zsolt, Szoboszlai Dominik és Hangya Szilveszter után ő már a negyedik játékos, aki sérülés miatt esett ki a keretből. A franciáknál a németek elleni 1–0-s győzelemhez képest a kisebb sérüléssel bajlódó Bayern-bekk, Lucas Hernandez helyére az Everton balhátvédje, Lucas Digne került.

Már csak a két változtatás, az újonnan bekerülők klubjai is mutatják a két csapat közti hatalmas különbséget, viszont ebből a különbségből a pályán az első tíz percben vajmi kevés látszott. A mieink nagyon bátran kezdtek, már az 5. percben sikerült szabadrúgást kiharcolni a bal oldalon, de Sallai Roland beíveléséből nem alakult ki helyzet, Botka Endre eltűnt a védők szorításában, a játékvezetői stáb azonban nem látott szabálytalanságot, és Botka sem reklamált, igaz, lent maradt, és ápolni is kellett.

A mieink a folytatásban is támadásban is maradtak, és Benjamin Pavard például kétszer is csak szabálytalanság árán tudta megakasztani a magyar akciót, a második után járt is a jogos sárga. Ezután Kleinheisler László próbálkozhatott két beadással (a másodiknál szögletből): Szalai Ádám elől Raphaël Varane mentett, Botka Endre fejéről pedig Hugo Lloris szedte le a labdát. A bal szélen előretörő Fiola Attila pedig a Barca-sztár, a válogatottban megszakítás nélkül 50. meccsén játszó Antoine Griezmann-nal szemben próbált bedobni egy biciklicselt.

Ezek az apró momentumok mutatták, harcos kedvű magyar csapat lépett pályára, nem bekkelésre rendezkedett be. Az első húsz percben csak egyszer kellett nagyot védenie Gulácsi Péternek, Karim Benzema lövésénél, de mint később kiderült, a Real csatára lesről lőtt.

A bevezetőben említett sorozatos sérüléshullám és balszerencse a meccsen is folytatódott, mert Szalai Ádámot már a 26. percben le kellett cserélni. Aztán a helyére beálló Nikolics Nemanját rögtön fejbe rúgták szabadrúgásból, őt is ápolni kellett, de folytatni tudta.

Volt aztán némi szerencsénk is az első félidőben, amikor Benzema senkitől sem zavartatva tíz méterről a kapu mellé lőtt, vagy amikor Kylian Mbappé egy cselsorozattal három védőnket is becsapta, de a labdát már nem találta el jól, így az elsuhant a kapunk előtt.

 

Az első félidő hajrájában a franciák már egyértelműen Gulácsi kapuja elé szögezték a magyar csapatot, de a mieink állták a sarat, na meg a hőséget és a vendégek rohamait. Sőt, a félidő legvégén nekünk voltak helyzeteink!

Előbb egy bal oldali kontra során Sallai Roland találta telibe az akciót mellette kísérő Fiola Attilát, talán jobban jártunk volna, ha megjátssza az előretörő védőt. Viszont ami késik, nem múlik: Nagy Ádám remek keresztlabdája után Sallai kényszerítőzött Fiolával, és a védő kissé balról, 8 méterről, jobbal a jobb alsó sarokba lőtt! Ez volt a második találata a válogatottban. 1–0

MÁSODIK FÉLIDŐ

Így 1–0-s magyar vezetésnél kezdődött a 2. félidő, amelyet önkívületi állapotban köszöntött a lelátó népe. Már a szünetben a büfénél is mindenki csak énekelt, a sorra kerülők rendelés helyett szelfiztek a büfésekkel, ölelkeztek, tapsoltak. Majd egy emberként zúgott a „ria, ria, Hungária!” a stadionban.

És az álom a második félidőben is folytatódott egy darabig...

Gulácsi Péter előbb kivetődve húzott le egy labdát, majd az 50. válogatott meccsét játszó Nagy Ádám labdaszerzéséből kontrázhattunk is, de Nikolics nem tudta megjátszani az ezúttal is kiugrásra kész Fiolát.

Próbáltuk birtokolni a labdát, de azért a franciák is ott voltak a pályán. Griezmann mellé behoztak még egy világbajnok Barca-támadót, Ousmane Dembélét, aki rögtön egy kapufával vétette észre magát, majd Mbappé jobb oldali beadásánál Orbán nem tudta elrúgni a kissé mögé érkező labdát, amelyet Griezmann a kapunkba bombázott. 1–1

Most nem estünk össze a gól után, mint a portugálok ellen, a folytatásban is próbáltunk támadni, és közben frissítettünk is. Míg a franciáknál Dembélé volt az első csere (a védekezőbb Juve-játékos, Adrien Rabiot helyére állt be), nálunk a mezőkövesdi Cseri Tamás váltotta a dunaszerdahelyi Schäfer Andrást.

Gyűrték egymás a felek becsülettel, de újabb gól már nem született, így óriási bravúrral döntetlent játszott a magyar válogatott a 2018-ban világbajnok franciákkal.

Le a kalappal a fiúk előtt! Ezen a meccsen tényleg nagyon jó volt magyarnak lenni!

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 2 1 1 2–1 +1 4
2. Németország 2 1 1 4–3 +1 3
3. Portugália 2 1 1 5–4 +1 3
4. MAGYARORSZÁG 2 1 1 1–4 –3 1
EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália 0–3
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország 1–0
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország 1–1
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország 2–4
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!

 

A KÉT CSAPAT JÁTÉKOSKERETE

MAGYARORSZÁG – VÉGLEGES KERET (25 fő)
KAPUSOK: 22 – Bogdán Ádám
(Ferencváros), 12 – Dibusz Dénes (Ferencváros), 1 – Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország)
VÉDŐK:
26 – Bolla Bendegúz (Mol Fehérvár), 21 – Botka Endre (Ferencváros), 5 – Fiola Attila (Mol Fehérvár), 3 – Kecskés Ákos (Lugano – Svájc), 2 – Lang Ádám (Omonia – Ciprus), 14 – Lovrencsics Gergő (Ferencváros), 6 – Willi Orbán(RB Leipzig – Németország), 4 – Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 10 – Cseri Tamás (Mezőkövesd), 11 – Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia), 15 – Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), 8 – Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), 7 – Loic Nego(Mol Fehérvár), 13 – Schäfer András (DAC – Szlovákia), 18 – Sigér Dávid (Ferencváros)
TÁMADÓK: 25 – Hahn János (Paksi FC), 23 – Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár), 20 – Sallai Roland (Freiburg – Németország), 24 – Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), 9 – Szalai Ádám (Mainz – Németország), 19 – Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország), 17 – Varga Roland (MTK Budapest)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi (olasz)

FRANCIAORSZÁG – VÉGLEGES KERET (26 fő)
KAPUSOK: 1 – Hugo Lloris
(Tottenham – Anglia), 16 – Steve Mandanda (Marseille), 23 – Mike Maignan (Lille)
VÉDŐK: 2 – Benjamin Pavard (Bayern München – Németország), 24 – Léo Dubois (Lyon), 4 – Raphaël Varane (Real Madrid – Spanyolország), 15 – Kurt Zouma (Chelsea – Anglia), 3 – Presnel Kimpembe (PSG), 5 – Clément Lenglet (Barcelona – Spanyolország), 21 – Lucas Hernandez (Bayern München – Németország), 18 – Lucas Digne (Everton – Anglia), 25 – Jules Koundé (Sevilla – Spanyolország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 13 – N'Golo Kanté (Chelsea – Anglia), 6 – Paul Pogba (Manchester United – Anglia), 14 – Adrien Rabiot (Juventus – Olaszország), 12 – Corentin Tolisso (Bayern München – Németország), 17 – Moussa Sissoko (Tottenham – Anglia), 8 – Thomas Lemar (Atlético Madrid – Spanyolország)
TÁMADÓK: 26 – Marcus Thuram (Mönchengladbach – Németország), 20 – Kingsley Coman (Bayern München – Németország), 10 – Kylian Mbappé (PSG), 7 – Antoine Griezmann (Barcelona – Spanyolország), 9 – Olivier Giroud (Chelsea – Anglia), 19 – Karim Benzema (Real Madrid – Spanyolország), 22 – Wissam Ben Yedder (Monaco), 11 – Ousmane Dembélé (Barcelona – Spanyolország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Didier Deschamps

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik