Eb 2020: ezzel a kerettel jönnek a horvátok Budapestre

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.04. 11:28
null
Főleg a védelem alakult át a vb-döntőben pályára lépett horvát csapathoz képest (Fotó: AFP)
A horvát sajtó várakozásaival ellentétben az Azerbajdzsán és Magyarország ellen készülő huszonnégy fős keretben és a vésztartalékok között sem kapott helyet a védőproblémák enyhítésére a válogatottsági rekorder Darijo Srna. Ott van viszont a Zlatko Dalic szövetségi kapitány által frissen megnezevett csapatban a két legnagyobb sztár, az aranylabdás Luka Modric és a Barcelonában remekelő Ivan Rakitic.

A franciák elleni világbajnoki döntőn pályára lépő 13 főből négyen sem játszhatnak Budapesten – ketten sérülés, illetve betegség miatt, ketten pedig azért mert elköszöntek a válogatottól.

A válogatottságot a világbajnoki ezüst után lemondó, illetve a sérült játékosok miatt viszonylag rutintalan védelemmel vág neki a 2020-as Európa-bajnoki selejtezőnek, a Domagoj Vida (71), Dejan Lovren (50) páros után a 18-szoros válogatott Tin Jedvaj következik a sorban. Borna Barisic és Marin Leovac négyszer, Antonio Milic háromszor, Duje Caleta-Car kétszer viselhette a címeres mezt a felnőttek között.

A védők közül a 33 éves Vedran Corluka a vb-döntő után lemondta a válogatottságot (ugyanígy döntött a kapus Danijel Subasic, valamint a támadók közül Mario Mandzukic), a 31 esztendős Ivan Strinic pedig szívproblémái miatt a jelenlegi szezonban még egyáltalán nem lépett pályára tétmérkőzésen. Az Interben futballozó Sime Vrsaljko térdsérülése miatt nem áll rendelkezésre. A problémák enyhítésére a horvát sajtóban az a lehetőség is szóba került, hogy reaktiválják a válogatottsági rekorder Darijo Srnát (136), ám erre nem került sor.

NEHÉZ VIZSGA BUDAPESTEN
Minden mérkőzés veszélyes lehet, főleg egy selejtező sorozat elején. Budapesten telt ház vár ránk, nagyon nehéz, komoly igénybevételt jelentő mérkőzéssel. Mint vb-ezüstérmesek olyanok vagyunk az egész világon, mint egy nagy mágnes. Nem szabad elkényelmesednünk, mert abból bajok lehetnek. Wales, Magyarország és Szlovákia is kvalifikált a legutóbbi Európa-bajnokságra. A budapesti mérkőzés az egyik legkomolyabb vizsgánk lehet az egész selejtezősorozatban” fogalmazott Zlatko Dalic

Lehetséges debütáns csak egy, az őszi Nemzetek Ligája-mérkőzéseken már a bő keretbe szintén nevezett rijekai kapus, Simon Sluga kapott helyet az együttesben. A négy vésztartalékból viszont hárman nem voltak még válogatottak.

Zlatko Dalic szövetségi kapitány válogatottja azonban így sem nevezhető rutintalannak. Nem hiányzik a 100 fellépés felett járó két sztárközéppályás, Luka Modric és Ivan Rakitic. A 24 fős keretből hatan az olasz, négyen a német, hárman a spanyol élvonalban szerepelnek. A francia, az angol, a török és az orosz első osztályból is akad játékos. Horvátországban összesen hárman futballoznak – az egyetlen mezőnyjátékos közülük a Dinamo-védő Leovac.

Horvátország előbb március 21-én Azerbajdzsánt fogadja, majd 24-én Budapesten lép pályára a magyar válogatott ellen.

A horvát szövetség a Twitteren tette közzé a bő keretet (Fotó: Twitter)
A horvát szövetség a Twitteren tette közzé a bő keretet (Fotó: Twitter)

A 24+4 FŐS HORVÁT KERET

KAPUSOK: Lovre Kalinic (Aston Villa), Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb), Simon Sluga (HNK Rijeka)
VÉDŐK: Domagoj Vida (Besiktas), Dejan Lovren (Liverpool), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen), Duje Caleta-Car (Olympique Marseille), Antonio Milic (Anderlecht), Borna Barisic (Glasgow Rangers), Marin Leovac (Dinamo Zagreb)
KÖZÉPPÁLYÁSOK
: Luka Modric (Real Madrid), Ivan Rakitic (Barcelona), Mateo Kovacic (Chelsea), Milan Badelj (Lazio), Marcelo Brozovic (Inter), Marko Rog (Sevilla), Mario Pasalic (Atalanta), Filip Bradaric (Cagliari)
TÁMADÓK
: Ivan Perisic (Inter), Andrej Kramaric (Hoffenheim), Ante Rebic (Eintracht Frankfurt), Marko Pjaca (Fiorentina), Nikola Vlasic (CSKA Moskva), Josip Brekalo (Wolfsburg)
TARTALÉKOK
: Karlo Bartolec (Nordsjaelland), Bruno Petkovic (Dinamo Zagreb), Marin Pongracic (RB Salzburg), Josip Posavec (Hajduk)

EB 2020, SELEJTEZŐ, MENETREND

E-CSOPORT
Horvátország
Wales
Szlovákia
MAGYARORSZÁG
Azerbajdzsán

Március 21., csütörtök
20.45: Horvátország–Azerbajdzsán
20.45: Szlovákia–Magyarország
Március 24., vasárnap
15.00: Wales–Szlovákia
18.00: Magyarország–Horvátország
Június 8., szombat
15.00: Horvátország–Wales
18.00: Azerbajdzsán–Magyarország
Június 11., kedd
18.00: Azerbajdzsán–Szlovákia
20.45: Magyarország–Wales
Szeptember 6., péntek
20.45: Szlovákia–Horvátország
20.45: Wales–Azerbajdzsán
Szeptember 9., hétfő
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45: Magyarország–Szlovákia
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik