Eb 2020: ez meg hogy lehet? Így kerültünk össze az Eb- és az előző két vb-győztessel

Vágólapra másolva!
2021.06.15. 07:01
null
Ma is hihetetlen, hogy Fernando Santos, Dider Deschamps és Joachim Löw (balról jobbra) együttese mellé került Marco Rossi csapata – amikor 2019-ben, Bukarestben megtartották a sorsolást, még az sem volt biztos, hogy Magyarország kijut az Eb-re (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-bajnokságok történetének legdurvább összetételű halálcsoportjában a 2016-os aranyérmes portugálok ellen kezdi meg szereplését kedden 18 órától a Puskás Arénában a magyar válogatott. Még sosem volt példa arra, hogy egy Eb-n egy csoportba kerüljön a címvédő, az előző két világbajnokkal. A címvédő, mellesleg 2019-ben Nemzetek Ligája-győztes portugálok mellett ugyanis a legutóbbi két világbajnokság győztesei, a franciák (2018) és a németek (2014) is a mieink csoportjába kerültek – utóbbi kettő 21 órától Münchenben csap össze az F-csoport második találkozóján.

ÍGY JÖTT ÖSSZE AZ F-CSOPORT...

Nézzük, ki és mi tehet róla, hogyan kerülhetett egy kvartettbe a vb-címvédő francia, a 2014-es világbajnok német, illetve a 2016-ban Európa-bajnok portugál válogatott, és melléjük a magyar, amely ugye korábban volt már Eb-harmadik és kétszeres vb-ezüstérmes.

Nos, legalább négy összetevője van annak, hogy összejött a halálcsoport. A kifejezést a legenda szerint 1970-ben a mexikói újságírók használták először, amikor a megelőző három világbajnokság győztese (Anglia, Brazília) és a kettővel azelőtti vb-ezüstérmes (Csehszlovákia) került egy kvartettbe.

Egyrészt az az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA idézte elő ezt a helyzetet, amely a 2016-os Eb-hez képest megváltoztatta a kiemelési szisztémát. Míg akkor az országokat az UEFA-együtthatóik alapján sorolták négy kalapba – Magyarország a 3. kalapba került – , azzal a kitétellel, hogy a rendező franciákat és a címvédő spanyolokat akkor automatikusan az 1. kalapba tették.

Ezzel szemben most a csapatok kiemelése kizárólag a 2020-as torna selejtezőinek összesített rangsora alapján történt. Ebben először az eredménysoruk alapján sorba rakták a tíz csoportgyőztest, majd a 11. helytől a tíz csoportmásodikat, utánuk következhettek a pótselejtezős csapatok – így jött létre négy sorsolási kalap. (A csoporthatodikok elleni eredményeket – mivel voltak ötös csoportok is – nem vették figyelembe, egy csoportmásodik pedig akkor sem kerülhetett az összesített rangsorban egy csoportgyőztes elé, ha esetleg több pontot ért el nála.)

Fontos elv volt az is, hogy az akkor még 12 házigazda várost – később ez 11-re csökkent – hat párba osztották, így Budapest München mellé került, tehát az alap volt, hogy amennyiben Magyarország kijut, egy csoportban lesz a németekkel, akik 21 pontjukkal nyerték meg a selejtezős csoportjukat, és az összesített rangsor negyedik helyezettjeként az 1. kalapba kerültek.

És akkor nézzük, hogyan kerültek mellénk még a franciák és a portugálok!

Didier Dechampes együttese csak egy pontot szerzett a kvalifikáció során Törökország ellen, (otthon 1–1-re végeztek, idegenben 2–0-ra kikaptak) és 19 pontjával csak a hetedik legjobb lett a csoportgyőztesek között, így nem fért be az 1. kalapba, hanem a 2. kalapban kötött ki.

A címvédő portugálokat pedig nem tették automatikusan az 1. kalapba – ahogyan a 2016-os tornánál a spanyolokat igen – , a selejtezőben pedig az ukránok megelőzték Cristiano Ronaldékat, így utóbbiak legjobb esetben is csak 11. helyezettek lehettek volna a selejtezőből továbbjutók összesített rangsorában. Mivel azonban a portugálok nemcsak az ukránok ellen hullajtottak el öt pontot (otthon 0–0, idegenben 2–1-re kikaptak), de a szerbeket sem tudták megverni hazai pályán (1–1), ezért az összesített rangsor 13. helyén zártak, ami csak a 3. kalapot jelentette Fernando Santos címvédő együttesének.

Ez a szupernehéz csoport nem jött volna létre akkor sem, ha a magyar válogatott jobban szerepel a selejtezőkben – mondjuk itthon legyőzi Szlovákiát, és abban az esetben – csoportmásodikként, egyeneságon jut ki az Eb-re, vagy a szerencse jobban mellé áll a sorsolásnál.

Összefoglalva: a magyar válogatott mind a 2., mind a 3. kalapból a lehető legerősebb ellenfelet kapta. Mert jöhettek volna a 2. kalapból a lengyelek, a svájciak, vagy a horvátok, a 3. kalapból pedig törökök – akiket tavaly ősszel a Nemzetek Ligájában oda-vissza legyőztünk –, esetleg újra az osztrákok – őket az előző Eb-n vertük meg –, a svédek, vagy a csehek.

F-CSOPORT, 1. FORDULÓ, JÚNIUS 15., 18.00, BUDAPEST

MAGYARORSZÁG–PORTUGÁLIA

MAGYAROK ÉSPORTUGÁLOK EGYMÁS ELLEN

Az Eb-csoportellenfelek közül Portugália az egyetlen, amelyet még sohasem tudott legyőzni a magyar válogatott (4 döntetlen, 9 vereség, 10–30-as gólkülönbség).

♦ A mieink a 2016-os tornán háromszor is vezettek, ám Cristiano Ronaldóék mindannyiszor egyenlítettek, így a vége 3–3, amely máig a Eb-döntők egyik leggólgazdagabb döntetlenje. A magyarok részéről el Dzsudzsák Balázs, a portugáloktól Ronaldo duplázott. Bernd Storck csapatának első találata Gera Zoltán lövéséből született, ezt akkor az Eb legszebb góljának minősítették. A portugáloktól még Nani volt eredményes.

Dzsudzsák Balázsék 2016-ban a csoportban megelőzték a portugálokat, 5 ponttal csoportelsőként zártak, miközben a későbbi Eb-győztesek 3 ponttal csak harmadikként léptek tovább.

Az Eb-selejtezők során még kétszer csapott össze Portugália és Magyarország: a 2000-es torna selejtezőjében, 1998 szeptemberében a Népstadionban 3–1-re, bő egy évvel később Lisszabonban 3–0-ra nyertek a portugálok, pedig utóbbi mérkőzésen Pauleta kiállítása miatt több mint egy félidőt emberelőnyben játszott a magyar csapat. Rui Costa mindkét meccsen gólt szerzett.

A 2010-es és a 2018-as világbajnokság kvalifikációjában is keresztezték egymást az útjaik, magyar földön mindkét sorozatban 1–0-s, odakint pedig 3–0-s portugál siker született.

A két csapat első tétmérkőzését az 1966-os angliai világbajnokság csoportküzdelmei során, Manchesterben vívta. Akkor az előtte két évvel Eb-bronzérmes magyar válogatottat tartották esélyesebbnek, ám az Eusebio vezette dél-európai válogatott diadalmaskodott 3–1-re, és végül bronzérmesként zárt.

MAGYARORSZÁG

Marco Rossi válogatottja 37. a világranglistán. Becsült keretértékekben a 24-es Eb-mezőnyben 74.85 millió euróval a 22., az egy főre jutó átlagban 2.88 millió euróval csak a finnek (44.5, ill. 1.71 millióval) és az északmacedónok (61.8 és 2.38) vannak mögötte. A 26-os keretből 14-en légiósok (53.8 százalék). A keret átlagéletkora 28.1 év, ez a negyedik legmagasabb a mezőnyben.

A magyar válogatott negyedszer vesz részt az Eb-n: 1964-ben harmadik, 1972-ben negyedik lett – ezek négyes döntők voltak – , majd 2016-ban a nyolcaddöntőben Belgiummal szemben maradt alul. Az összesített mérlege a kontinenstornákon 2 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség.

♦ Az Eb-selejtezőben 12 ponttal csoportjában Horvátország, Wales és Szlovákia mögött a negyedik lett (4 diadal, 4 vereség). Miután a Nemzetek Ligájában 2018 őszén a finnek mögött másodikként végzett, részt vehetett a pótselejtezőben. Bulgáriában 3–1-re megnyerte az elődöntőt, majd a Puskás Arénában az Izland elleni drámai 2–1-es sikerrel váltott jegyet az Eb-re.

♦ A legfiatalabb játékos a magyar keretből a 20 éves, 2000. szeptember 27-én született Schön Szabolcs, a legidősebb a 33 éves, 1987. szeptember 27-én született Bogdán Ádám (napra pontosan 13 év van közöttük – a szerk.). A magyar keretből tíz játékos betöltötte már a 30. életévét, 22 év alatti játékosból csak kettőt találunk a mieinknél, Schön mellett a 21 éves Bolla Bendegúzt.

♦ A magyar keret legértékesebbnek tartott játékosa a 25 millió euróra taksált Szoboszlai Dominik hiányában a Lipcsében futballozó Willi Orbán, 16 millió euróval.

A legtöbbszörös válogatott a 33 éves Szalai Ádám, aki 70 meccsen játszott a nemzeti csapatban, ezeken 23 gólt szerzett – ezzel ő a legeredményesebb, még aktív válogatott labdarúgó, az örök-góllövőlistán a 19. helyen áll. Szalai Ádám az egyetlen a jelenlegi kerettagok közül, aki lőtt már gólt kontinenstornán.

♦ A magyar válogatott Eb-keretébe az öt évvel ezelőtti, szintén Eb-résztvevő csapatból kilencen – Dibusz Dénes, Gulácsi Péter, Fiola Attila, Lang Ádám, Kleinheisler László, Lovrencsics Gergő, Nagy Ádám, Nikolics Nemanja, Szalai Ádám – kerültek be, Gera Zoltán pedig idén már az edzői stáb tagjaként lesz ott az Európa-bajnokságon.

Marco Rossi együttese11 meccse veretlen (7 siker, 4 iksz), ez az olaszoké után a második leghosszabb sorozat jelenleg a teljes mezőnyben. Legutóbb tavaly szeptemberben a Puskás Arénában rendezett NL-találkozón az orosz válogatottól kapott ki 3–2-re.

♦ A magyar válogatottnak új Puskás Arénában 2–2–2 a mérlege, az összesített budapesti mutatója pedig 230–90–83.

PORTUGÁLIA

Az Eb-címvédő válogatott az ötödik helyen áll a világranglistán. A keret becsült piaci összértéke a Transfermarkt adatai alapján 829.5 millió euró, ezzel a világ hetedik legerősebbjének számít. Egy játékos átlagosan 31.90 millió eurót ér. A legértékesebb játékosnak a szakportál a Manchester United támadóját, Bruno Fernandest tartja (90 millió euró), a rangsort a Porto veterán hátvédje, Pepe zárja (1 millió euróval).

Portugália az előző Eb-n szerezte meg az első aranyérmét, miután a franciák elleni párizsi döntőt Éder hosszabbításban lőtt góljával 1–0-ra megnyerte. 2004-ben rendezőként be kellett érnie az ezüstéremmel, 1984-ben, 2000-ben és 2012-ben pedig az elődöntőig jutott.

♦ Az Euro 2020 selejtezőjében két hazai döntetlennel nyitott – 0–0 Ukrajna, majd 1–1 Szerbia ellen – a következő hat meccséből viszont ötöt megnyert, így a B csoport másodikjaként kvalifikálta magát a tornára. Az egyetlen vereségét 2019 októberében, Ukrajnában szenvedte el (1–2). Összességében a legutóbbi 22 Eb-meccsén ezen kívül nem kapott ki (15 diadal, 6 döntetlen).

Cristiano Ronaldo a kvalifikációs sorozat során 11 gólt szerzett, így az angol gólkirály Harry Kane-től eggyel lemaradva a teljes mezőny második legeredményesebb labdarúgója lett.

♦ Portugália sorozatban a hetedik, összességében a nyolcadik Eb-jén vesz részt.

Budapesten háromból három győzelem a mérlege, az első kettőt a Nép-, majd Puskás Ferenc Stadionban, a legutóbbit a Groupama Arénában aratták az ibériaiak.

Cristiano Ronaldo az Izrael elleni felkészülési mérkőzésen 175-ödször szerepelt a válogatottban és a 104. gólját szerezte. Európa-bajnoki találkozókon – a selejtezőket is beleértve – összesen 40-szer volt eredményes, ebből kilencszer az Eb-döntők során, akárcsak a francia Michel Platini. Ha a mostani tornán is betalál, akkor átveszi a vezetést a portugál, aki így is tart már egy rekordot: az eddigi négy kontinenstornán összesen 21 meccsen lépett pályára, rajta kívül ezt senki más nem mondhatja el.

Joao Cancelo, a Manchester City jobb oldali védője koronavírus miatt kikerült a keretből, a helyére Diogo Dalot-t hívták be, míg a védelemben a budapesti nyitó mérkőzésen valószínűleg Nélson Semedo, a Wolverhampton védője fogja helyettesíteni.


F-CSOPORT, 1. FORDULÓ, JÚNIUS 15., 21.00, MÜNCHEN

FRANCIAORSZÁG–NÉMETORSZÁG

FRANCIÁK ÉS NÉMETEK EGYMÁS ELLEN

Az előző két világbajnokság győztese az utóbbi egy évtizedben sűrűn, összesen nyolcszor találkozott egymással, a mérleg a franciák szempontjából 4–2–2. Az időszak két legjelentősebb francia–német ütközete a 2014-es vb-n, majd a 2016-os Eb-n volt.

♦ A brazíliai világbajnokság Rio de Janeiro-i negyeddöntőjében Mats Hummels korai fejes góljával 1–0-ra a németek győztek, majd aranyéremmel tértek haza a tornáról. Máig ez volt az utolsó germán siker a franciák ellen, azóta német szemszögből 2 döntetlen és 3 vereség következett.

♦ A 2016-os Eb elődöntőjében a franciák Antoine Griezmann duplájával visszavágtak (2–0), és az 1958-as vb-na aratott fölényes (6–3) sikerük után először tétmeccsen először tudták legyűrni a németeket.

♦ Az előző Eb óta újabb három találkozó vívtak, 2017 novemberében egy kölni felkészülési találkozón kétszeri francia vezetés után 2–2-re végeztek, majd két Nemzetek Ligája-mérkőzés következett. 2018 szeptemberében Münchenben, a mostani összecsapás helyszínén nem esett gól, majd egy hónappal később Párizsban megint csak két gólt szerzett Griezmann – előbb akcióból, majd tizenegyesből talált be –, így fordított Toni Kroos büntetőből lőtt vezető gólja után 2–1-re Didier Dechamps együttese.

♦ Összességében az eddigi 31 ütközetből 14 zárult francia győzelemmel, 9 német diadallal, 8 alkalommal döntetlent játszottak.

♦ Ez az első alkalom, hogy a német és a francia válogatott nagy nemzetközi tornán már a csoportkörben szembe kerül egymással.

♦ A franciák németek elleni idegenbeli mérlege 4–4–5, ám a legutóbbi 5 fellépésükön nem veszítettek (3 diadal, 2 iksz). Legutóbb 1987 augusztusában, Berlinben egy barátságos meccsen szenvedtek 2–1-es vereséget a mostani vendéglátójuktól.

♦ Dechamps mérlege kapitányként Németország ellen pozitív (3–3–2), míg Löwé Franciaországgal szemben viszont negatív (2–2–4).

FRANCIAORSZÁG

A francia válogatott második a világranglistán. Keretének becsült értéke 1.004 milliárd euró. A legmagasabbra taksált játékosa Kylian Mbappé, a még mindig csak 22 éves támadó értékét 160 millió euróra taksálja a Transfermarkt, és ezzel az egész Európa-bajnoki mezőnyben ő ér legtöbbet. A 27.9 éves átlagéletkorú keretből csak öten játszanak a hazai bajnokságban, az összértéke meghaladja az 1 milliárd eurót.

♦ Franciaország 2016-ban harmadszor játszhatott Európa-bajnoki döntőt, ráadásul hazai pályán, ám hosszabbítás után 1–0-s vereséget szenvedett Portugáliától. Így továbbra is kétszeres kontinensgyőztes (1984 és 2000). Az öt évvel ezelőtti tornán Deschamps csapata Svájc, Albánia és Románia előtt csoportjában az első helyen végzett, majd a nyolcaddöntőben 2–1-re verte Írországot – 2000 után ez volt az első diadala a kieséses szakaszban –, a negyeddöntőben Izlandot intézte el (5–2), az elődöntőben pedig Németországot.

♦ A 2016-os csalódást jelentő ezüstérem után a 2018-as vb megnyerésével engesztelte ki a szurkolóit, miután az oroszországi torna döntőjében 4–2-re legyőzte Horvátországot, így 20 évvel az első világbajnoki sikere után újra felért a csúcsra.

♦ A franciák kapitánya, Didier Deschamps játékosként egymás után világ- (1998), majd Európa-bajnoki (2000) címet nyert, most edzőként is megismételheti ezt a bravúrt. A két cím együttes birtoklása eddig a franciákon kívül csak a nyugatnémeteknek (Eb: 1972, vb: 1974), majd a spanyoloknak (Eb: 2008 és 2012, vb: 2010) sikerült.

♦ Franciaország úgy kvalifikálta magát az Euro 2020 döntőjébe, hogy tíz selejtezőjéből nyolcat megnyerve – egy döntetlen és egy vereség mellett – az első helyen végzett a H csoportban. Összesen 25 pontot szerzett, kettővel többet, mint a második Törökország, amelytől 2019. június 8-án az egyetlen vereségét szenvedte el. A rendes játékidőt tekintve ez a kékek egyetlen kudarca a legutóbbi 17 Eb-meccsükön, 13 győzelem és 3 döntetlen mellett.

A franciáknak ez most sorozatban a 13. nagy tornájuk – Eb vagy vb – , amelyen részt vesznek. Legutóbb az 1994-es világbajnokságról maradtak le, kontinenstornáról pedig 1988-ban hiányoztak.

♦ Franciaország összesített németországi mérlege 8– 8–7, beleértve a Nyugat- és Kelet-Németország, valamint más országok elleni mérkőzéseket is. Ha a 2006-ban az olaszok ellen tizenegyesekkel elveszített finálét döntetlennek számoljuk, akkor immár 12 találkozó óta veretlenek (7–5–0) német földön.

♦ Münchenben játszották a 2006-os németországi vb elődöntőjét, amikor a Raymond Domenech vezette csapat 1–0-ra verte meg Portugáliát.

♦ A francia keret legnagyobb szenzációja a Real Madridban szereplő 33 éves Karim Benzema beválogatása, aki több mint öt éve, a Mathieu Valbuenát érintő zsarolási botrány óta nem szerepelt a nemzeti csapatban. 2007 és 2015 között 81 meccsen 27 gólt szerzett,

NÉMETORSZÁG

A nationalelf csak a 12. a világranglistán, keretének alig több mint az egyharmada (9 fő) játszik valamelyik külföldi bajnokságban. A keret átlagéletkora 27.5 év, piaci összértéke a Transfermarkt adatai alapján 964 millió euró (ezzel a világ harmadik legerősebbje Franciaország és Anglia után), átlagosan 37.08 millió eurót ér egy játékos. A legértékesebb labdarúgó Joshua Kimmich, a Bayern München középpályása (90 millió euró).

♦ Németország legutóbb 1968-ban hiányzott az Eb-ről, azóta sorozatban a 13. tornán van jelen. Az első két kiírásban nem is vett részt.

♦ A német válogatott 1972-ben, 1980-ban és 1996-ban is megnyerte az Európa-bajnokságot, így a spanyollal együtt tartja a rekordot. Ezen kívül háromszoros ezüstérmes is, és legutóbb 2004-ben fordult elő, hogy nem volt ott az elődöntőben. Akkor még a csoportból sem jutott tovább...

♦ A 2016-os tornán úgy jutott a legjobb négyig, hogy előtte a kieséses szakaszban előbb Szlovákiát (3–0), majd Olaszországot (1–1 után tizenegyesekkel 6–5) búcsúztatta.

♦ A kapitányi posztról az Eb után, 15 évet követően távozó Joachim Löw együttese a nyolc Eb-selejtezőjéből hetet megnyert, így végzett a csoportja élén. Egyedül 2019. szeptember 6-án, Hollandiában maradt alul 4–2-re.

A németeknek ez lesz Münchenben az első meccsük azóta, hogy 2018 szeptemberében a franciák ellen gól nélküli döntetlent játszottak, így a bajor fővárosban 13–5–7 az összesített mutatójuk. Hét meccsükből négyet nyertek meg az Allianz Arénában, ahol egy döntetlen és két vereség áll még a nevük mellett. A legsúlyosabb hazai kudarcuk a 2008-as Eb kvalifikációjában a csehek elleni 0–3 volt. A 2006-os vb alatt két találkozót játszottak a müncheni Arénában, a csoportkörben Costa Ricát 4–2-re, a nyolcaddöntőben, Svédországot 2–0-ra verték. A régi Olimpiai Stadionban játszották az 1974-es vb döntőjét, Franz Beckenbauer csapatkapitány ott emelhette magasba a vb-trófeát.

♦ A német kerethirdetés legnagyobb feltűnését két világbajnok játékos, Mats Hummels és Thomas Müller visszatérése jelentette. A Borussia Dortmund kiváló középhátvédje, és a Bayern München remek formában futballozó támadója egyaránt 2018. november 19-én, egy Hollandia elleni hazai Nemzetek Ligája-mérkőzésen (2–2) játszott legutóbb a válogatottban.

♦ A keretből továbbra is kérdéses az izomrostszakadásából lábadozóLeon Goretzka szereplése, Toni Kroos viszont a jelek szerint felépült a koronavírusos betegségéből.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!

PORTUGÁLIA KERETE
KAPUSOK:
12 – Anthony Lopes (Olympique Lyon – Franciaország), 1 – Rui Patrício (Wolverhampton – Anglia), 22 – Rui Silva (Granada – Spanyolország)
VÉDŐK: 20 – Diogo Dalot (AC Milan – Olaszország), 2 – Nélson Semedo (Wolverhampton – Anglia), 6 – José Fonte (Lille – Franciaország), 3 – Pepe (Porto), 4 – Rúben Dias (Manchester City – Anglia), 25 – Nuno Mendes (Sporting CP), 5 – Raphaël Guerreiro (Borussia Dortmund – Németország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 13 – Danilo Pereira (PSG – Franciaország), 26 – Joao Palhinha (Sporting CP), 18 – Rúben Neves (Wolverhampton – Anglia), 11 – Bruno Fernandes (Manchester United – Anglia), 8 – Joao Moutinho (Wolverhampton – Anglia), 16 – Renato Sanches (Lille – Franciaország), 24 – Sérgio Oliveira (Porto), 14 – William Carvalho (Real Betis – Spanyolország)
TÁMADÓK: 19 – Pedro Goncalves (Sporting CP), 9 – André Silva (Eintracht Frankfurt – Németország), 10 – Bernardo Silva (Manchester City – Anglia), 7 – Cristiano Ronaldo (Juventus – Olaszország), 21 – Diogo Jota (Liverpool – Anglia), 17 – Goncalo Guedes (Valencia – Spanyolország), 23 – Joao Félix (Atlético Madrid – Spanyolország), 15 – Rafa Silva (Benfica)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Fernando Santos

NÉMETORSZÁG KERETE
KAPUSOK: 12 – Bernd Leno (Arsenal – Anglia), 1 – Manuel Neuer (Bayern München), 22 – Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt)
VÉDŐK: 4 – Matthias Ginter (Mönchengladbach), 20 – Robin Gosens (Atalanta – Olaszország), 26 – Christian Günter (Freiburg), 3 – Marcel Halstenberg (RB Leipzig), 5 – Mats Hummels (Borussia Dortmund), 16 – Lukas Klostermann (RB Leipzig), 24 – Robin Koch (Leeds United – Anglia), 2 – Antonio Rüdiger (Chelsea – Anglia), 15 – Niklas Süle (Bayern München)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 23 – Emre Can (Borussia Dortmund), 10 – Serge Gnabry (Bayern München), 18 – Leon Goretzka (Bayern München), 21 – Ilkay Gündogan (Manchester City – Anglia), 7 – Kai Havertz (Chelsea – Anglia), 13 – Jonas Hofmann (Mönchengladbach), 6 – Joshua Kimmich (Bayern München), 8 – Toni Kroos (Real Madrid – Spanyolország)
TÁMADÓK: 14 – Jamal Musiala (Bayern München), 25 – Thomas Müller (Bayern München), 17 – Florian Neuhaus (Mönchengladbach), 19 – Leroy Sané (Bayern München), 9 – Kevin Volland (Monaco – Franciaország), 11 – Timo Werner (Chelsea – Anglia)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Joachim Löw

FRANCIAORSZÁG KERETE
KAPUSOK: 1 – Hugo Lloris
(Tottenham – Anglia), 16 – Steve Mandanda (Marseille), 23 – Mike Maignan (Lille)
VÉDŐK: 2 – Benjamin Pavard (Bayern München – Németország), 24 – Léo Dubois (Lyon), 4 – Raphaël Varane (Real Madrid – Spanyolország), 15 – Kurt Zouma (Chelsea – Anglia), 3 – Presnel Kimpembe (PSG), 5 – Clément Lenglet (Barcelona – Spanyolország), 21 – Lucas Hernandez (Bayern München – Németország), 18 – Lucas Digne (Everton – Anglia), 25 – Jules Koundé (Sevilla – Spanyolország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 13 – N'Golo Kanté (Chelsea – Anglia), 6 – Paul Pogba (Manchester United – Anglia), 14 – Adrien Rabiot (Juventus – Olaszország), 12 – Corentin Tolisso (Bayern München – Németország), 17 – Moussa Sissoko (Tottenham – Anglia), 8 – Thomas Lemar (Atlético Madrid – Spanyolország)
TÁMADÓK: 26 – Marcus Thuram (Mönchengladbach – Németország), 20 – Kingsley Coman (Bayern München – Németország), 10 – Kylian Mbappé (PSG), 7 – Antoine Griezmann (Barcelona – Spanyolország), 9 – Olivier Giroud (Chelsea – Anglia), 19 – Karim Benzema (Real Madrid – Spanyolország), 22 – Wissam Ben Yedder (Monaco), 11 – Ousmane Dembélé (Barcelona – Spanyolország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Didier Deschamps

MAGYARORSZÁG KERETE
KAPUSOK: 22 – Bogdán Ádám
(Ferencváros), 12 – Dibusz Dénes (Ferencváros), 1 – Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország)
VÉDŐK:
26 – Bolla Bendegúz (Mol Fehérvár), 21 – Botka Endre (Ferencváros), 5 – Fiola Attila (Mol Fehérvár), 3 – Kecskés Ákos (Lugano – Svájc), 2 – Lang Ádám (Omonia – Ciprus), 14 – Lovrencsics Gergő (Ferencváros), 6 – Willi Orbán(RB Leipzig – Németország), 4 – Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 10 – Cseri Tamás (Mezőkövesd), 16 – Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), 11 – Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia), 15 – Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), 8 – Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), 7 – Loic Nego(Mol Fehérvár), 13 – Schäfer András (DAC – Szlovákia), 18 – Sigér Dávid (Ferencváros)
TÁMADÓK: 25 – Hahn János (Paksi FC), 23 – Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár), 20 – Sallai Roland (Freiburg – Németország), 24 – Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), 9 – Szalai Ádám (Mainz – Németország), 19 – Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország), 17 – Varga Roland (MTK Budapest)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi (olasz)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik