Korai walesi gól végzett a szlovákokkal Cardiffban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.24. 14:52
null
Ünnepelhetett a walesi „vörös fal”: James gólja döntött a szlovákok ellen (Fotó: AFP)
A walesi labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki selejtezőn Cardiffban Daniel James góljával 1–0-ra legyőzte Szlovákiát. A szlovák válogatott a Magyarország elleni 2–0-s győzelem után elég halovány teljesítményt nyújtott – különösen támadásban –, Wales győzelme megérdemelt.

 

A walesi szurkolótábor megrendítő erejű himnuszénekléssel nyitotta a selejtezősorozatot, a hangulatot pedig a pályán levők csak fokozták: a házigazdák már az 5. percben megszerezték a vezetést Szlovákia ellen.

David Brooks indított szólót a jobb szélen, és ugyan úgy tűnt, Wales elrontja az akciót, „közbelépett” a szlovák védelem. A bal oldalra átkeveredő walesiektől labdát szereztek a szlovákok, ám Peter Pekarík egyből el is vesztette azt tizenhatosa előtt az agresszívan visszatámadó Daniel Jamesszel szemben. Az első válogatott tétmérkőzését játszó James egyet tolt a labdán, majd jobbal élesen kilőtte a jobb alsó sarkot a tizenhatoson kívülről (1–0).

A hamar megszerzett vezetés alaposan felduzzasztotta a hazaiak önbizalmát, és jókora pofonnal ért fel a szlovákok számára, akik a 25. percig képtelenek voltak elkapni a ritmust. Ezt követően északi szomszédaink már több jó labdajáratást is bemutattak, de nem tudtak helyzetet kidolgozni, a walesi szélsők, Brooks és James viszont állandó rettegésben tartották a védőiket. A félidő végén Gareth Bale csúsztatásánál a szerencse óvta meg a szlovákokat a második hazai góltól – megérdemelt vezetéssel vonulhatott szünetre Wales. Szlovákiának nem volt kaput eltaláló kísérlete az első játékrészben.

A második elején már igen: az 54. percben Albert Rusnák ügyes bemozgással került helyzetbe, ballal megpróbálta átemelni Wayne Hennessey-n a labdát, ám a kapust találta el, a visszapattanó labda meg a támadóról kirúgásra perdült. Három perccel később Hennessey Róbert Mak éles, lapos lövését hatástalanította.

Ryan Giggs cserével reagált arra, hogy csapata elvesztette a kontrollt a mérkőzés felett, Brooks helyére Tyler Robertset küldte be. A soron következő walesi helyzet azonban nem a cserejátékos nevéhez fűződött: ismét James fűzte be Pekaríkot, pontosan passzolt keresztbe, ám Harry Wilson hiába lőhetett üresen, a kaput sem találta el. Szlovák csere következett: a halovány teljesítményt nyújtó Ondrej Dudát Michal Duris váltotta, a hazaiak pedig lehívták a remeklő, de elfáradó Jamest, Ashley Williams középhátvéd érkezett helyette.

A hajrát walesi helyzet vezette fel (Wilson lövését védte Dúbravka), majd jöttek a szlovákok, Duris fejesét bravúrral hárította Hennessey, akinek a kipattanónál azért szerencséje is volt. A szlovák válogatott nagyon iparkodott az utolsó percekben, de hiába, Ryan Giggs csapata megbirkózott a nyomással, és fontos, egygólos győzelemmel nyitotta az Eb-selejtezősorozatot.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ
E-CSOPORT
Wales–Szlovákia 1–0 (D. James 5.)

KÉSŐBB
18.00:
MAGYARORSZÁG–Horvátország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik