Újabb győzelem, a hollandok készülhetnek a budapesti nyolcaddöntőre

Vágólapra másolva!
2021.06.17. 20:50
null
Újabb győzelem, a hollandok készülhetnek a budapesti nyolcaddöntőre (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-bajnokság C-csoportjának 2. fordulójában Hollandia 2–0-ra legyőzte Ausztriát Amszterdamban, ezzel eldőlt, hogy az utolsó kör eredményeitől függetlenül a kvartett élén zár Frank de Boer együttese, amely így biztosan Budapesten lép pályára a nyolcaddöntőben.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG
C-CSOPORT, 2. FORDULÓ
HOLLANDIA–AUSZTRIA 2–0 (1–0)
Amszterdam, Johan Cruijff ArenA, 15 243 néző. Vezette: Grinfeld (izraeli)
Hollandia: Stekelenburg – Dumfries, De Vrij, De Ligt, Blind (Aké, 64.), Van Aanholt (Wijndal, 65.) – De Roon (Gravenberch, 74.), Wijnaldum, F. de Jong – Weghorst (Malen, 64.), Depay (L. de Jong, 82.). Szövetségi kapitány: Frank de Boer
Ausztria: Bachmann – Lainer, Dragovic (Lienhart, 84.), Hinteregger, Alaba, Ulmer – Baumgartner (Lazaro, 70.), Laimer (Grillitsch, 61.), X. Schlager (Onisiwo, 84.), Sabitzer – Gregoritsch (Kalajdzic, 62.). Szövetségi kapitány: Franco Foda
Gólszerző: Depay (11. – 11-esből), Dumfries (67.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Az Európa-bajnokságot Hollandia és Ausztria is győzelemmel kezdte, így nem volt meglepő, hogy Frank de Boer és Franco Foda is csak egy helyen változtatott az előző meccshez képest: a hollandoknál Jurriën Timber helyén a gárdába visszatérő Matthijs de Ligt kapott helyet a védelemben, míg az osztrákoknál a sértő gólöröme miatt egy meccsre eltiltott Marko Arnautovicot Michael Gregoritsch helyettesítette.

Az Amszterdamban rendezett mérkőzés jó hangulatban és remek iramban kezdődött, ráadásul az első gólra sem kellett sokat várni. A 9. percben David Alaba lépett rá Denzel Dumfries lábára a tizenhatoson belül, ezért rövid videobírózás után Orel Grinfeld büntetőt ítélt – a labda mögé Memphis Depay állt, és jobbal a kapu jobb alsó sarkába küldte a labdát. 1–0

Tegyük hozzá, pár perccel korábban Andreas Ulmert éppen a másik oldalon tizenegyest kiharcoló Dumfries borította fel a tizenhatoson belül, ezt az esetet azonban nem követte sem ítélet, sem videobírózás…

A gól után egy kicsit visszaesett a színvonal, egyik kapu előtt sem igazán alakult ki helyzet, a házigazda azonban így is könnyedén megduplázhatta volna az előnyét az első félidő hajrájában. A 41. percben Depay néhány méterről küldte a kapu fölé a labdát, majd Georginio Wijnaldum közeli lövését követően Martin Hinteregger blokkolt az utolsó pillanatban.

Depay (balra) és Alaba nagy különcsatát vívott egymással a pályán (Fotó: AFP)
Depay (balra) és Alaba nagy különcsatát vívott egymással a pályán (Fotó: AFP)

A fordulás után nem változott a játék képe, a hollandok valamivel többet birtokolták a labdát, miközben az osztrákok csak elvétve tudtak helyzetet kialakítani. Sőt, nagy gólszerzési lehetőség ismét az oranje előtt adódott, a 62. percben Stefan de Vrij fejese után Daniel Bachmann védett, majd De Ligt ismétlését követően Gregoritsch mentett a gólvonal előtt.

Öt perccel később azonban már nem volt menekvés, a németalföldiek megduplázták az előnyüket: Depay kiugratása után a három perccel korábban pályára lépő Donyell Malen indult meg, majd a tizenhatoson belül önzetlenül Dumfries elé tálalt, az ukránok ellen győztes gólt szerző hátvéd pedig ezúttal sem hibázott. 2–0

A folytatásban is becsülettel próbálkozott Franco Foda csapata, Alaba távoli lövése után csak centik hiányoztak a gólhoz, a szépítés azonban nem jött össze, így Hollandia 2–0-ra nyert, ezzel eldőlt, hogy az utolsó kör eredményeitől függetlenül a kvartett élén zár Frank de Boer együttese, amely így biztosan Budapesten lép pályára a nyolcaddöntőben. A hollandok pontszerzése azt is jelenti, hogy a pont nélkül álló északmacedónok már biztosan nem juthatnak tovább az egyenes kieséses szakaszba.

A hollandok ellenfele június 27-én a Puskás Arénában a D-, az E- vagy az F-csoport harmadik helyezettje lesz (a magyar válogatott egy esetleges harmadik helyen való továbbjutás esetén sem játszhatna Budapesten).

A csoport másik mérkőzésén
Ukrajna–Észak-Macedónia 2–1 (Jarmolenko 29., Jaremcsuk 34., ill. Alioszki 57.)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 2 2 5–2 +3 6
2. Ukrajna 2 1 1 4–4 0 3
3. Ausztria 2 1 1 3–3 0 3
4. Észak-Macedónia 2 2 2–5 –3 0
Az ukránok után az osztrákokat is legyőzte a holland válogatott (Fotó: AFP)
Az ukránok után az osztrákokat is legyőzte a holland válogatott (Fotó: AFP)

AUSZTRIA – VÉGLEGES KERET (26 fő)
KAPUSOK:
13Daniel Bachmann(Watford – Anglia),12Pavao Pervan(Wolfsburg – Németország),1Alexander Schlager(LASK)
VÉDŐK: 8
David Alaba(Bayern München – Németország),3Aleksandar Dragovic(Leverkusen – Németország),26Marco Friedl(Werder Bremen – Németország),4Martin Hinteregger(Eintracht Frankfurt – Németország),21Stefan Lainer(Mönchengladbach – Németország),15Philipp Lienhart(Freiburg – Németország),5Stefan Posch(Hoffenheim – Németország),16Christopher Trimmel(Union Berlin – Németország),2Andreas Ulmer(Red Bull Salzburg)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:
14Julian Baumgartlinger(Bayer Leverkusen – Németország),19Christoph Baumgartner(Hoffenheim – Németország),10Florian Grillitsch(Hoffenheim – Németország),6Stefan Ilsanker(Eintracht Frankfurt – Németország),24Konrad Laimer(RB Leipzig – Németország),22Valentino Lazaro(Mönchengladbach – Németország),9Marcel Sabitzer(RB Leipzig – Németország),17Louis Schaub(Luzern – Svájc),23Xaver Schlager(Wolfsburg – Németország),18Alessandro Schöpf(Schalke – Németország)
TÁMADÓK:
7Marko Arnautovic(Sanghaj Port – Kína),11Michael Gregoritsch(Augsburg – Németország),25Sasa Kalajdzic(VfB Stuttgart – Németország),20Karim Onisiwo(Mainz – Németország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Franco Foda(német)

HOLLANDIA – VÉGLEGES KERET (25 fő)
KAPUSOK:23Marco Bizot(AZ Alkmaar),1Maarten Stekelenburg(Ajax),13Tim Krul(Norwich City – Anglia)
VÉDŐK: 17Daley Blind(Ajax),6Stefan de Vrij(Internazionale – Olaszország),2Joël Veltman(Brighton– Anglia),3Matthijs de Ligt(Juventus – Olaszország),4Nathan Aké(Manchester City – Anglia),22Denzel Dumfries(PSV Eindhoven),12Patrick van Aanholt(Crystal Palace – Anglia),5Owen Wijndal(AZ Alkmaar),25Jurriën Timber(Ajax)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 8Georginio Wijnaldum(Liverpool – Anglia),21Frenkie de Jong(Barcelona – Spanyolország),14Davy Klaassen(Ajax),15Marten de Roon(Atalanta – Olaszország),16Ryan Gravenberch(Ajax),24Teun Koopmeiners(AZ Alkmaar)
TÁMADÓK: 10Memphis Depay(Lyon – Franciaország),11Quincy Promes(Szpartak Moszkva),9Luuk de Jong(Sevilla),7Steven Berghuis(Feyenoord),18Donyell Malen(PSV Eindhoven),19Wout Weghorst(Wolfsburg – Németország),26Cody Gakpo(PSV Eindhoven)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Frank de Boer

EURÓPA-BAJNOKSÁG
C-CSOPORT (BUKAREST, AMSZTERDAM)
Június 13., vasárnap, 18.00
Bukarest
Ausztria–Észak-Macedónia3–1
Június 13., vasárnap, 21.00
Amszterdam
Hollandia–Ukrajna3–2
Június 17., csütörtök, 15.00
Bukarest
Ukrajna–Észak-Macedónia2–1
Június 17., csütörtök, 21.00
Amszterdam
Hollandia–Ausztria2–0
Június 21., hétfő, 18.00
Amszterdam
Észak-Macedónia–Hollandia 
Június 21., hétfő, 18.00
Bukarest
Ukrajna–Ausztria 
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik