Dárdai Pál szerint bízhatunk a hősies küzdőszellemben (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Détári Lajos, korábbi 61-szeres válogatott, az Eintracht Frankfurt korábbi középpályása: – A Franciaország elleni egy egyes döntetlen világraszóló eredmény! A szombat este alighanem az összes játékost feldobta, és a csapat kellő önbizalommal utazik Németországba. Az elmúlt napokban rengetegen kerestek Németországból, több újságtól is érdeklődtek, de ugyanúgy keresnek a La Gazzetta dello Sporttól vagy éppen Görögországból is, és nekik is ugyanezt mondtam: óva inteném a labdarúgóinkat, hiszen a német válogatott nagyon erős, nem lesz egyszerű feltartóztatni.

 
Lothar Matthäus: Jó úton jár a magyar futball

Dárdai Pál, korábbi 61-szeres válogatott, a Hertha BSC vezetőedzője: – Azt hiszem, a nemzet már elégedett a csapattal, érdemes volt megépíteni a stadiont: a magyarok nagyon szeretik a futballt. Mindent egy lapra kell feltenni, tudva persze, hogy a németek a végletekig kivesézik Marco Rossi csapatát. Várhatóan túltöltik az egyik oldalt, hogy az ötös védelmi láncot gyors oldalváltással bontsák meg. Erre reagálni kell. A franciák ellen az első félidő második felében látott játékkal lehet esély, nem szabad nagyon mélyen védekezni, de bízhatunk a hősies küzdőszellemben.

Király Gábor, korábbi 108-szoros válogatott kapus, a Hertha BSC és az 1860 München egykori kapusa: – A Franciaország ellen látott mentalitást várom a szerdai összecsapáson is. Csapategység, ez a mi fegyverünk, ha bátran játszanak a srácok, ugyanolyan nehézséget okozhatnak a német válogatottnak, mint a franciáknak. Ami nagyon fontos, élvezzék az Európa-bajnokságot, azt, hogy ilyen ellenféllel szemben mutathatják meg magukat. Merjünk futballozni!

Lőw Zsolt, korábbi 25-szörös válogatott, a Cottbus, a Rostock, a Hoffenheim és a Mainz egykori védője, a Chelsea másodedzője: – Már most büszkék lehetünk rá, amit a csapat elért, két szenzációs meccset játszott a telt házas Puskás Arénában. Elévülhetetlen érdemei voltak benne a szurkolóknak is, akik óriási energiát adtak a játékosoknak. Kicsit tartok tőle, hogy ez az ötvenezer drukker hiányozni fog Münchenben. Kevésbé emocionális, sokkal inkább taktikai ütközetre számítok, amely sajnos a németeknek kedvezhet. A magyar válogatott azonban már többször is bizonyította, hogy bármikor bárki ellen képes meglepetést szerezni, úgyhogy reménykedjünk benne, hogy szép lesz a szerda esténk.

Lisztes Krisztián, korábbi 49-szeres válogatott, a VfB Stuttgart és a Werder Bremen korábbi bajnok és kupagyőztes játékosa: – A csoportból a világon nagyon kevés csapatnak lenne esélye továbblépni, és mégis, a szombati mérkőzés után izgatottan várjuk a szerdait. Világbajnok, Európa-bajnok válogatott a rivális, a megszerzett egy pont is nagy eredmény! Ha az az attitűd jellemzi a válogatottat, mint eddig, újra meglepetést szerezhet, miközben láttuk a németeket a portugálok ellen... Nagyon erős csapat vár ránk, ez nem vitás. A játékosok lehetnek felszabadultak, de tökéletes koncentrációra lesz szükség.

Mátyus János, korábbi 34-szeres válogatott, az Energie Cottbus egykori védője: – Szakmailag rövid az értékelés: sokkal erősebb ellenfél lesz a pályán. Bővebben: a labdarúgásban a szűken vett szakmai szempontok mellett az érzelmeknek is hangsúlyos szerepe van, ezt szombaton érezhettük a legjobban, olyan sok erőt adott a közönség támogatása. Ami ilyenkor fontos: ha az esélyesebb gyengébb napot fog ki, a „kisebb” együttes pedig csúcsformában van, és a szerencse is mellé áll, lehet szoros a találkozó. Fegyelem, csapategység, hazaszeretet, ez vihet előre.

Olaf Thon, korábbi 52-szeres német válogatott labdarúgó: – Láttam a magyarok Franciaország elleni mérkőzését, remek teljesítményt nyújtottak. Ugyanakkor azt is tudom, hogy hiába a magyarok jó játéka, a szerdai találkozó egyértelmű esélyese Németország. Biztos vagyok benne, hazai környezetben győz a német válogatott, ha nem is kiütéssel, de magabiztosan, mégpedig kettő nullára.

Thomas Doll, korábbi 18-szoros német válogatott, az FTC korábbi vezetőedzője: – A magyarok franciák elleni mérkőzése lenyűgözött, a válogatott már megtette a magáét. Csakhogy azt is látni kell, hogy a németek ellen nehezebb dolga lesz: Joachim Löw együttese körbe tudja adogatni a labdát a tizenhatosnál, és megtalálja a réseket. Győznek a németek, de – szerintem – a magyar válogatottnak már nincs vesztenivalója, fegyelmezetten és felszabadultan is futballozhat.

Réthy Béla, a német közszolgálati ZDF magyar származású televíziós kommentátora: – Kuriózum, hogy az 1954-es világbajnoki döntő óta ez lesz a két csapat első tétmérkőzése. A magyar csapat ázsiója nagyon megnőtt a franciák elleni döntetlen után, évtizedek óta a magyar válogatott legnagyobb hőstette volt ez. Nem tudom, marad-e energia a harmadik meccsre is, és hiányozni fog a magyar közönség is, amely húsz százalékot is képes hozzáadni a teljesítményhez. Legfeljebb a döntetlent tudom elképzelni magyar részről, az már szenzáció lenne.

Michael Boris, az MTK Budepest korábbi német edzője: – A magyar válogatottól ugyanazt a játékot várom, mint eddig, a csoportmeccseken tanúsított masszív védekezés és mentalitás vezethet sikerre. A Bundesligában szereplő magyar labdarúgók bizonyították, nem véletlenül futballoznak német klubcsapatokban. Szalai Attilát el tudnám képzelni valamelyik német első osztályú együttesben, néhány éven belül pedig Schön Szabolcs és Schäfer András is megütheti ezt a szintet, de a többiekben is látok lehetőséget.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR
F-CSOPORT, 3. FORDULÓ – A SZERDAI PROGRAM

21.00: Portugália–Franciaország, Budapest (Tv: Duna Tv) – élőben az NSO-n!
21.00: Németország–MAGYARORSZÁG, München (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
  1. Franciaország 2 1 1 2–1 +1  4  
  2. Németország 2 1 1 4–3 +1  3  
  3. Portugália 2 1 1 5–4 +1  3  
  4. MAGYARORSZÁG 2 1 1 1–4 –3  1  
EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália 0–3
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország 1–0
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország 1–1
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország 2–4
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország  
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország 
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!