Eb 2020: az újabb finn csoda továbbjutást érhet Oroszországban

Vágólapra másolva!
2021.06.16. 11:19
null
A finnek Oroszországban is meglepetésre készülnek – az MTK játékosa, Nikolai Alho (középen, labdával) azért küzd, hogy bekerüljön a meccskeretbe, a dánok ellen kimaradt (Fotó: AFP)
 Szerdán három újabb mérkőzéssel megkezdődik a csoportküzdelmek második köre a labdarúgó Európa-bajnokságon. A B-csoportban mindjárt egy pikáns finn-orosz összecsapással, hiszen északi rokonainknak nagy elégtétel lehet, hogy éppen egykori elnyomóik ellen biztosíthatják be a továbbjutásukat. Rómában is örömünnepre lehet számítani abban az esetben, ha az A-csoportban szereplő azzurrik folytatják remek sorozatukat és a svájciakat is legyűrik. A még nyeretlen török és a walesi válogatott azerbajdzsáni csatájának vesztese pedig közel kerül a kieséshez. 

 

B-CSOPORT, 2. FORDULÓ, JÚNIUS 16., 15.00, SZENTPÉTERVÁR

FINNORSZÁG–OROSZORSZÁG

A találkozónak van magyar vonatkozása is, hiszen a romániai Kovács István lesz a negyedik játékvezető.

FINNEK ÉS OROSZOK EGYMÁS ELLEN

♦ A Szovjetunió megszűnése óta Oroszország mind a négy meccsét megnyerte Finnország ellen úgy, hogy közben 15 gólt szerzett, és csak egyet kapott.

♦ A 2010-es világbajnokság selejtezőjében az orosz válogatott Moszkvában és Helsinkiben egyaránt 3–0-ra nyert a finnek ellen.

♦ Az 1996-os Európa-bajnokság kvalifikációja során Oroszország összesítésben még nagyobb fölénnyel, oda-vissza győzött: a finn fővárosban 6–0, Moszkvában 3–1 volt az eredmény.

Finnország egyetlen győzelmét Oroszország ellen az 1912-es olimpiai játékokon érte el, amikor 2:1-re nyert Stockholmban, és negyedik lett a tornán.

♦ A Szovjetunió 1957 és 1988 között Finnország ellen nyolcszor győzött és ötször ikszelt, eközben 39 gólt szerzett és tízet kapott.

♦ A Szovjetunió kétszer is tíz góllal terhelte meg Finnország kapuját: először az 1958-as világbajnokság selejtezőjében Helsinkiben nyert 10:0-ra – máig ez a finnek legnagyobb hazai veresége –, majd 1978 áprilisában egy jereváni barátságos mérkőzésen 10–2-es diadalt aratott.

FINNORSZÁG

♦ Az újonc finnek az első forduló legnagyobb meglepetését okozták a dánok koppenhágai legyőzésével. Joel Pohjanpalo lőtte a találkozó egyetlen gólját (1–0), ezt követően a finn kapus, Lukás Hrádecky kifogta Pierre-Emile Höjbjerg tizenegyesét egy olyan mérkőzésen, amelyet a dán Christian Eriksen váratlan összeesését követően az orvosi vészhelyzet miatt fel kellett függeszteni és csaknem kétórás kényszerszünet után lehetett folytatni.

♦ A dánok elleni sikerrel véget ért a finnek hatmeccses nyeretlenségi sorozata (2 döntetlen és 4 vereség). Előtte legutóbb tavaly novemberben a bulgáriai Nemzetek Ligája-találkozón győztek 2–1-re, illetve négy nappal korábban barátságos meccsen a világbajnok Franciaország otthonában 2–0-ra.

♦ A vb-selejtező legeredményesebb játékosa, a tíz gól szerző Teemo Pukki összesen 30 gólnál jár a válogatottban és már csak egyre van szüksége ahhoz, hogy minden idők legjobb finn góllövője legyen. Jelenleg három másik játékossal – Mikael Forssellel, Jari Litmanennel és Mixu Paatelainennel – osztozik a megtiszteltetésben.

A MTK légiós védője, a sérüléssel bajlódott Nikolai Alho hétfőtől teljes edzésmunkát végez, így most már mindenki Markku Kanerva rendelkezésére áll. A vészhelyzetre behívott Albin Granlund hazautazott.

OROSZORSZÁG

♦ Az orosz válogatott bemutatkozó mérkőzésén hazai pályán 3–0-s vereséget szenvedett a csoport favoritjától, a világranglistát vezető Belgiumtól.

♦ A belgák ellen kezdő és az első félidő végén csípősérülése miatt lecserélt Jurij Zsirkov a finnek elleni 2008-as és 2009-es vb-kvalifikációs találkozót is végigjátszotta. Mostani felépülése bizonytalan.

♦ Az oroszok szövetségi kapitánya, Sztanyiszlav Csercseszov az 1995-ös 3–1-es moszkvai meccset végigvédte, a másikon a hajrára állt be a kapuba.

Artyom Dzjuba, az oroszok csapatkapitánya eddig 29 gólt szerzett a válogatottban, és már csak egyre van szüksége ahhoz, Alekszandr Kerzsakovval együtt nemzete minden idők legeredményesebb gólvágója legyen.

Fjodor Kudrjasov, az Antalyaspor védője izomsérüléssel bajlódik, és várhatóan csak június 20-ára épülfel, tehát csak a záró csoportmeccsen kerülhet szóba a szereplése.

FINN KERET
KAPUSOK: 1 Lukás Hrádecky (Bayer Leverkusen – Németország), 12 Jesse Joronen (Brescia – Olaszország), 23 Anssi Jaakkola (Bristol Rovers – Anglia)
VÉDŐK: 2 Paulus Arajuuri (Pafosz – Ciprus), 18 Jere Uronen (Genk – Belgium), 16 Thomas Lam (PEC Zwolle – Hollandia), 4 Joona Toivio(Häcken – Svédország), 15 Nico Hämäläinen (Queens Park Rangers – Anglia) 17 Nikolai Alho (MTK BUDAPEST), 3 Daniel O'Shaughnessy (HJK), 5 Leo Väisänen (Elfsborg – Svédország), 22 Jukka Raitala (Minnesota United – Egyesült Államok), 25 Robert Ivanov (Warta Poznan – Lengyelország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 14 Tim Sparv (Lárisza – Görögország), 11 Rasmus Schüller (Djurgarden – Svédország), 6 Glen Kamara (Rangers – Skócia), 13 Pyry Soiri (Esbjerg – Dánia), 19 Joni Kauko (Esbjerg – Dánia), 9 Fredrik Jensen (Augsburg – Németország), 24 Onni Valakari (Pafosz – Ciprus), 8 Robin Lod (Minnesota United – Egyesült Államok), 7 Robert Taylor (Brann – Norvégia)
TÁMADÓK: 10
Teemu Pukki (Norwich City – Anglia), 20 Joel Pohjanpalo (Union Berlin – Németország), 21 Lassi Lappalainen (CF Montréal – Kanada), 26 Marcus Forss (Brentford – Anglia)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Markku Kanerva

OROSZ KERET
KAPUSOK: 1 Anton Sunyin (Dinamo Moszkva), 12 Jurij Djupin (Rubin Kazany), 16 Matvej Szafonov (FK Krasznodar)
VÉDŐK: 18 Jurij Zsirkov (Zenit), 13 Fjodor Kudrjasov (Antalyaspor – Törökország), 14 Georgij Dzsikija (Szpartak Moszkva), 2 Mário Fernandes (CSZKA Moszkva), 5 Andrej Szemjonov (Ahmat Groznij), 4 Vjacseszlav Karavajev (Zenit), 3 Igor Gyivejev (CSZKA Moszkva), 24 Roman Jevgenyev (Dinamo Moszkva)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 17 Alekszandr Golovin (Monaco – Franciaország), 20 Alekszej Ionov (FK Krasznodar), 11 Roman Zobnyin (Szpartak Moszkva), 23 Daler Kuzjajev (Zenit), 15 Alekszej Mirancsuk (Atalanta – Olaszország), 6 Gyenyisz Cserisev (Valencia – Spanyolország), 7 Magomed Ozdojev (Zenit), 8 Dmitrij Barinov (Lokomotiv Moszkva), 21 Danyiil Fomin (Dinamo Moszkva), 19 Rifat Zsemaletgyinov (Lokomotiv Moszkva), 26 Makszim Muhin (Lokomotiv Moszkva), 25 Gyenyisz Makarov (Rubin Kazany)
TÁMADÓK: 22 Artyom Dzjuba (Zenit), 10 Anton Zabolotnyij (Szocsi), 9 Alekszandr Szobolev (Szpartak Moszkva)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Sztanyiszlav Csercseszov


B-CSOPORT (KOPPENHÁGA, SZENTPÉTERVÁR)
Június 12., szombat, 18.00
Koppenhága
Dánia–Finnország 0–1
Június 12., szombat, 21.00
Szentpétervár
Belgium–Oroszország 3–0
Június 16., szerda, 15.00
Szentpétervár
Finnország–Oroszország
Június 17., csütörtök, 18.00
Koppenhága
Dánia–Belgium
Június 21., hétfő, 21.00
Koppenhága
Oroszország–Dánia
Június 21., hétfő, 21.00
Szentpétervár
Finnország–Belgium
AZ ÁLLÁS
1. Belgium 1 1 3–0 +3 3
2. Finnország 1 1 1–0 +1 3
3. Dánia 1 1 0–1 –1 0
4. Oroszország 1 1 0–3 –3 0


A-CSOPORT, 2. FORDULÓ, JÚNIUS 16., 18.00, BAKI

TÖRÖKORSZÁG–WALES

Miközben a törökök az olaszok elleni római megnyitón a második félidőben kapott gólokkal 3–0-s vereséget szenvedtek, addig Wales Kieffer Moore fejes góljával egy pontot megmentett Svájc ellen.

TÖRÖKÖK ÉS WALESIEK EGYMÁS ELLEN

♦ A két válogatott csaknem negyedszázaddal ezelőtt, 1978-ban találkozott egymással először. Hatszor csaptak össze, valamennyiszer tétmeccsen és csak egy olyan alkalom volt, amikor mindkét csapat szerzett gólt. A mérleg 2 török győzelem, 1 döntetlen, 3 walesi siker.

♦ A legutóbbi 1997. augusztus 20-i isztambuli vb-selejtezőjük volt a legemlékezetesebb, mert azon összesen tíz gól esett. A törökök 6–4-es sikeréből Hakan Sükür – a félholdasok valaha volt legeredményesebb válogatott labdarúgója – egymaga négy góllal vette ki a részét. Változatosan alakult a mérkőzés, nyolc perc után 2–0-ra vezettek a törökök, azonban a szünet előtt nem sokkal már a walesieknél volt az előny (2–3). 3–3-mal fordultak a csapatok, megint a szigetországiak szereztek gólt, a záró fél órában azonban háromszor is betaláltak a félholdasok és kétgólos győzelmükkel ért véget a találkozó.

♦ Egyetlen olyan meccsük volt, amely nem hozott gólt, 1996 decemberében Cardiffban a walesiek megbízott szövetségi kapitánya, Robert Page játékosként éppen azon a találkozón debütált a válogatottban és végig pályán volt a már említett, tízgólos találkozón is.

♦ A törökök még 1979-ben, egy Eb-selejtezőn tudták legyűrni a walesieket (1–0), ennek az volt az érdekessége, hogy a kapujukban a jelenlegi szövetségi kapitányuk, Senol Günes állt. Egy évvel korábban, az odavágón is ő védett, ám akkor a szigetországiak nyertek 1–0-ra.

♦ Amire viszont kevésbé lehet büszke a törökök 69 esztendős szakvezetője: az 1982-es vb kvalifikációjában négy gólt kapott a walesi idegenbeli találkozón (0–4), és az Ankarában elvesztett visszavágón (0–1) is ő védett.

TÖRÖKORSZÁG

Az olaszok elleni vereség következtében a törökök még sohasem tudták megnyerni a nyitó meccsüket az Európa-bajnokságokon.

WALES

A walesiek gólrekordere, Gareth Bale (33 gól) sorozatban a 12. válogatott mérkőzésén nem tudott betalálni, ez a második leghosszabb negatív szériája. A leghosszabb ilyen sorozata 2007 augusztusa és 2010 októbere között volt.

A TÖRÖK KERET
KAPUSOK: 1 – Mert Günok (Istanbul Basaksehir), 23 – Ugurcan Cakir (Trabzonspor), 12 – Altay Bayindir (Fenerbahce)
VÉDŐK: 22 – Kaan Ayhan (Sassuolo – Olaszország), 4 Caglar Söyüncü (Leicester City – Anglia), 2 Zeki Celik (Lille – Franciaország), 3 Merih Demiral (Juventus – Olaszország), 13 Umut Meras (Le Havre – Franciaország), 15 Ozan Kabak (Liverpool – Anglia), 25 Mert Müldür (Sassuolo – Olaszország), 18 Ridvan Yilmaz (Besiktas)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 6 Ozan Tufan (Fenerbahce), 10 Hakan Calhanoglu (Milan – Olaszország), 5 Okay Yokuslu (West Bromwich Albion – Anglia), 11 Yusuf Yazici (Lille – Franciaország), 21 Irfan Kahveci (Fenerbahce), 8 Dorukhan Toköz (Besiktas), 14 Taylan Antalyali (Galatasaray), 19 Orkün Kökcü(Feyenoord – Hollandia)
TÁMADÓK: 20 Abdülkadir Ömür (Trabzonspor), 17 Burak Yilmaz (Lille – Franciaország), 9 Kenan Karaman (Fortuna Düsseldorf – Németország), 16 Enes Ünal (Getafe – Spanyolország), 26 Halil Dervisoglu (Galatasaray), 7 Cengiz Ünder (Leicester City – Anglia), 24 Kerem Aktürkoglu (Galatasaray)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Senol Günes

A WALESI KERET
KAPUSOK: 1 Wayne Hennessey (Crystal Palace – Anglia), 12 Danny Ward (Leicester City – Anglia), 21 Adam Davies (Stoke City – Anglia)
VÉDŐK: 2
Chris Gunter (Charlton Athletic – Anglia), 4 Ben Davies (Tottenham – Anglia), 14 Connor Roberts (Swansea City – Anglia), 15 Ethan Ampadu (Chelsea – Anglia), 22 Chris Mepham (AFC Bournemouth – Anglia), 6 Joe Rodon (Tottenham – Anglia), 5 Tom Lockyer (Luton Town – Anglia), 3 Neco Williams (Liverpool – Anglia), 17 Rhys Norrington-Davies (Sheffield United – Anglia), 24 Ben Cabango (Swansea City – Anglia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 10
Aaron Ramsey (Juventus – Olaszország), 7 Joe Allen (Stoke City – Anglia), 18 Jonny Williams (Cardiff City), 8 Harry Wilson (Liverpool – Anglia), 20 Daniel James (Manchester United – Anglia), 19 David Brooks (AFC Bournemouth – Anglia), 16 Joe Morrell (Luton Town – Anglia), 26 Matt Smith (Manchester City – Anglia), 23 Dylan Levitt (Manchester United – Anglia), 25 Rubin Colwill (Cardiff City)
TÁMADÓK: 11
Gareth Bale (Real Madrid – Spanyolország), 13 Kieffer Moore (Cardiff City), 9 Tyler Roberts (Leeds United – Anglia)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Rob Page


A-CSOPORT, 2. FORDULÓ, JÚNIUS 16, 21.00, RÓMA

OLASZORSZÁG–SVÁJC

Az első körben az olaszok a második félidei triplájukkal 3–0-ra verték meg a törököket, míg a svájciakBreel Embolo gólját követően győzelmet engedtek ki a kezükből a walesiek ellen.

Roberto Mancini együttese sorozatban a 28. találkozóján maradt veretlen (23 diadal, 5 döntetlen), és már csak kettő találkozóra van az abszolút rekordtól. Egy másikat viszont már fel is állítottak, hiszen egy meccsen három gólt még sosem szereztek, így ekkora különbséggel még nem nyertek az Eb-döntőiben.

Olaszország római mérlege immár 36 győzelem, 18 döntetlen, 6 vereség, a Stadio Olimpicóban rendezett találkozókon pedig 9 diadal és 2 iksz.

A törökök ellen megsérült majd a szünetben lecserélt Alessandro Florenzi a hírek szerint csak június 21-re épül fel, tehát a csoportmeccseken már aligha jut szóhoz. A 85. percben szintén lecserélt Domenico Berardi sérülése nem komoly, és a svájciak ellen újra ott lehet a kezdőben.

OLASZOK A SVÁJCIAK ELLEN

A két ország párharcában az olaszok dominálnak, az eddigi 58 találkozóból 28-t nyertek meg, 22, végződött döntetlennel, a svájciak csak 8-szor diadalmaskodtak.

A legutóbbi három mérkőzésük svájci székhelyű felkészülési meccs volt és mindegyik döntetlennel zárult (kétszer 1–1, egyszer 0–0).

Az előző tíz találkozójukból a svájciak csupán egyet tudtak megnyerni, egy 1993 májusában Bernben rendezett vb-selejtezőt, Marc Hottiger góljával 1–0-ra. Előtte a Cagliariban rendezett selejtezőn úgy végeztek 2–2-re, hogy a svájciak 60 percen át 2–0-ra vezettek, és az itáliaiak csak a véghajrában mentették ikszre az összecsapást.

A legutóbbi olasz siker is 18 évvel ezelőtt, 2003 áprilisában a genfi barátságos meccsen 2–1-re győztek az olaszok.

A máig utolsó két tétmeccset a 2000-es Európa-bajnokság selejtezőjében játszották. Az elsőt Udineben 2–0-ra Olaszország nyerte, Alessandro Del Piero mindkét félidőben egyszer talált be, majd a lausanne-i visszavágó gól nélküli döntetlen lett, így Itália megnyerte a csoportot és Eb-második lett úgy, hogy mindössze 20 másodperc választotta el végső győzelemtől.

A svájciak olasz földön csupán egyszer tudtak győzni, amikor 1982 őszén Rudolf Elsener találatával (0–1) szintén egy tét nélküli meccsen meglepték a friss világbajnokot.

A helvétek mindazonáltal az olaszok kapcsán a legszívesebben azt emlegetik, amikor 1954-ben a vb házigazdájaként egy héten belül kétszer, előbb 2:1-re, majd 4:1-re verték meg déli szomszédaikat. Azóta és azelőtt sem fordult elő, hogy egymás után két meccset tudtak volna nyerni ellenük.

OLASZ KERET
KAPUSOK:21 – Gianluigi Donnarumma(AC Milan),26 – Alex Meret(Napoli),1 – Salvatore Sirigu(Torino)
VÉDŐK:15 –Francesco Acerbi(Lazio),23 – Alessandro Bastoni(Internazionale),19 – Leonardo Bonucci(Juventus),3 – Giorgio Chiellini(Juventus),2 – Giovanni Di Lorenzo(Napoli),13 – Emerson Palmieri(Chelsea – Anglia),24 – Alessandro Florenzi(Paris Saint-Germain – Franciaország),4 – Leonardo Spinazzola(AS Roma),25 – Rafael Tolói(Atalanta)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:18 – Nicolo Barella(Internazionale),16 – Bryan Cristante(AS Roma),8 – Jorginho(Chelsea – Anglia),5 – Manuel Locatelli(Sassuolo),7 – Gaetano Castrovilli(Fiorentina),12 – Matteo Pessina(Atalanta),6 – Marco Verratti(PSG – Franciaország)
TÁMADÓK:9 – Andrea Belotti(Torino),11 – Domenico Berardi(Sassuolo),20 – Federico Bernardeschi(Juventus),14 – Federico Chiesa(Juventus),17 – Ciro Immobile(Lazio),10 – Lorenzo Insigne(Napoli),22 – Giacomo Raspadori(Sassuolo)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Roberto Mancini

SVÁJCI KERET
KAPUSOK: 1 – Yann Sommer(Mönchengladach – Németország),12 – Yvon Mvogo(PSV Eindhoven – Hollandia),21 – Gregor Köbel(VfB Stuttgart – Németország)
VÉDŐK: 13 – Ricardo Rodríguez(Torino – Olaszország),22 – Fabian Schär(Newcastle United – Anglia),5 – Manuel Akanji(Borussia Dortmund – Németország),4 – Nico Elvedi(Mönchengladbach – Németország),3 – Silvan Widmer(Basel),17 – Loris Benito(Bordeaux – Franciaország),2 – Kevin Mbabu(Wolfsburg – Németország),25 – Eray Cömert(Basel),24 – Becir Omeragic(FC Zürich),26 – Jordan Lotomba(Nice – Franciaország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 10 – Granit Xhaka(Arsenal – Anglia),23 – Xherdan Shaqiri(Liverpool – Anglia),14 – Steven Zuber(EintrachtFrankfurt – Németország),6 – Denis Zakaria(Mönchengladbach – Németország),8 – Remo Freuler(Atalanta – Olaszország),20 – Edimilson Fernandes(Mainz – Németország),15 – Djibril Sow(Eintracht Frankfurt – Németország)
TÁMADÓK: 9 – Haris Seferovic(Benfica – Portugália),18 – Admir Mehmedi(Wolfsburg – Németország),7Breel Embolo(Mönchengladbach – Németország),19Mario Gavranovic(Dinamo Zagreb – Horvátország),11Ruben Vargas(Augsburg – Németország),16 – Christian Fassnacht(Young Boys)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Vladimir Petkovic

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
A-CSOPORT (RÓMA, BAKI)
Június 11., péntek, 21.00
Róma
Törökország–Olaszország 0–3
Június 12., szombat, 15.00
Baki
Wales–Svájc 1–1
Június 16., szerda, 18.00
Baki
Törökország–Wales
Június 16., szerda, 21.00
Róma
Olaszország–Svájc
Június 20., vasárnap, 18.00
Baki
Svájc–Törökország
Június 20., vasárnap, 18.00
Róma
Olaszország–Wales
AZ ÁLLÁS
1. Olaszország 1 1 3–0 +3 3
2. Wales 1 1 1–1 0 1
2. Svájc 1 1 1–1 0 1
4. Törökország 1 1 0–3 –3 0

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik