Eb 2020: az UEFA megerősítette, Budapest célja a telt házas meccsrendezés

Vágólapra másolva!
2021.04.09. 17:32
null
A nyári Eb-n teljes egészében megtelhet a Puskás Aréna (Fotó: Szabó Miklós)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalos közleményben jelentette be, hogy Budapest a Puskás Aréna százszázalékos kihasználtságával szeretné megrendezni a 2021-re halasztott Európa-bajnokság magyarországi mérkőzéseit.

 

Az UEFA közleménye szerint nyolc rendező város már megerősítette, hogy a járványhelyzet, valamint a helyi átoltottság előrelátható júniusi-júliusi alakulása alapján stadionja várhatóan mekkora kapacitással fogadhat szurkolókat. A Nemzeti Sport korábban úgy értesült, hogy a Puskás Aréna kihasználtsága a szervezők tervei szerint minimum 50 százalékos lenne, majd az MLSZ azt kommunikálta, hogy szeretné, ha a budapesti mérkőzéseket (a három csoportmeccset és az egy nyolcaddöntőt) „a lehető legtöbb szurkoló” a helyszínen tekinthesse meg, vagyis adott esetben telt ház előtt rendezhesse meg a találkozókat. Az európai szövetség kommünikéje ezt megerősítette.

NS-VÉLEMÉNY

SZÖLLŐSI György, főszerkesztő: Tökéletesen érthető, hogy mindannyian félünk a koronavírustól, amely pillanatok alatt és kíméletlenül szedi áldozatait; immár családok ezreit borítja gyászba, és az olimpiai bajnok Igaly Diánát is elragadta. De érthető az is, hogy a szurkolók nagyon szeretnének a helyszínen szurkolni a minden idők egyik legnagyobb hazai futballélményének ígérkező Eb budapesti meccsein. És talán az sem ördögtől való, ha üdvözöljük az MLSZ és az UEFA által immár hivatalosan is megerősített szándékot, hogy ha biztonságosan megoldható, a Puskás Aréna szeretné a lehető legtöbb szurkolót befogadni a júniusi mérkőzéseken, akár teljes kapacitását kihasználva. Hangsúlyozom: ha biztonságosan megoldható. Amíg van erre esély, és az oltások beadásának jelenlegi ütemét látva van, miért ne lehetne ebben bízni és mindent megtenni érte? Mindezt a futballszurkoló szempontjából mondjuk természetesen, miközben már ez a kérdés is átpolitizált. Napok óta arról olvashatunk, hogy a magyar kormány bizonyára az UEFA különféle határidőihez igazítja a nyitás fázisait, azaz a foci a vírusvédelemnél is fontosabb. Nos, ha másból nem, abból tudhatjuk, hogy méltatlan ez a megközelítés, hogy múlt ősszel éppen a legfontosabb tétmeccsek, a – szinte évtizedek óta várt – magyar–izlandi pótselejtező és a Ferencváros–Barcelona előtt zárt be az ország, maradt üresen a lelátó, vagyis a védekezés természetesen sokkal fontosabb a focinál. De júniusig hátha tényleg ránk köszönt egy olyan világ, amelyben megint fontos lehet mindaz, amire oly régen várunk hiába... Adja az ég!

A többi rendező város közül Szentpétervár és Baki egyaránt 50 százalékos stadionkihasználtságot jelölt meg. Az oroszok április végéig még jelezhetik, ha mégis több nézőt tudnak befogadni, Azerbajdzsánban pedig negatív koronavírusteszthez kötik az országba történő belépést. Amszterdam, Bukarest, Koppenhága és Glasgow 25–33 százalékos kapacitással számol, de előbbi három városban még nőhet az arány, ha javul az egészségügyi helyzet. London egyelőre 25 százalékos befogadóképességet vállal, ám az angol fővárosban bíznak benne, hogy a júliusi négyes döntő mérkőzésein (a két elődöntőben és a fináléban) több néző foglalhat majd helyet a Wembley lelátóin. Münchennek, Rómának, Bilbaónak és Dublinnak április 19-ig kell közölnie a terveit, s az UEFA ezek után hoz döntést az ottani meccsrendezéssel kapcsolatban.

E heti hírek szerint Róma és Dublin nem tudja vállalni a nézők előtti lebonyolítást, a spanyol szövetség pedig már ki is nyilvánította, hogy a baszk törvények miatt Bilbaóban biztosan zárt kapuk mögött kerül sor a mérkőzésekre.

Nagyon úgy fest tehát, hogy a rendező városok közül Budapest lehet az egyetlen, ahol telt házas meccseket játszanak az Eb-n.

A külföldi mérkőzésekre elutazó szurkolóknak be kell tartaniuk az adott országok határátlépésre vonatkozó korlátozásait és szabályait (ideértve a karanténszabályokat is) – írja az MLSZ honlapja. A rendező országok jellemzően nem adnak felmentést ezen szabályozások alól a jeggyel rendelkező szurkolóknak, négy rendező város – köztük Budapest – azonban bejelentette, hogy a hatóságok különleges eljárásokat léptethetnek életbe annak érdekében, hogy megkönnyítsék az országba történő beutazást. A Budapestre elutazó külföldi állampolgárok az országba történő belépést megelőző öt napban két negatív koronavírusteszttel, vagy hat hónapnál nem régebbi megbetegedést igazoló dokumentummal léphetnek be az országba.

Ami a magyar drukkereket illeti: Gulyás Gergely Miniszerelnökséget vezető miniszter március végén azt mondta, a Puskás Aréna lelátóin csak beoltott szurkolók foglalhatnak majd helyet.

A mérkőzéseken való részvétel továbbra is önkéntes: azok a szurkolók, akik szeretnék visszaváltani korábban megvásárolt jegyeiket, április 22-én 18 óráig megtehetik az európai szövetség hivatalos jegyértékesítési felületén, ez esetben az UEFA a teljes vételárat visszatéríti számukra.

A szövetség kiemeli, hogy az Európa-bajnoki részvételt novemberben kiharcoló válogatottak – Magyarország, Észak-Macedónia, Skócia és Szlovákia – számára az UEFA májustól fenntartja az újabb jegyértékesítési kör lehetőségét.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik