Eb 2020: az egyensúly a kulcs – most jogosan optimisták az angolok?

JACOB STEINBERG (The Guardian)JACOB STEINBERG (The Guardian)
Vágólapra másolva!
2021.06.04. 14:31
null
Az angol Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének a Nemzeti Sport is tagja, ennek köszönhetően az Európa-bajnokságon szereplő válogatottakat az adott ország egyik neves szakírója mutatja be lapunkban. Íme, Anglia!

Noha az angolok a nagy tornák előtti felhajtás után sokszor nevetségesen szerepeltek, most jogosnak tűnik az optimizmus. Semmi szükség arra, hogy kisebbségi komplexusa legyen a csapatnak, nem túlzás állítani, hogy Gareth Southgate és együttese véget vethet az 1966-os vb-cím óta tartó aszályos időszaknak. Ez nem a tornák előtti szokásos angol arrogancia, a csapat simán vette a selejtezőt és valóban az esélyesek közé tartozik. Félelmetes támadósora van, és fejlődött a 2018-as vb-elődöntő óta, a feltörekvő fiataloknak köszönhetően pedig mélyebb a kerete.

A szurkolókat izgalommal tölti el, hogy Harry Kane mögött olyan technikás játékosok futballoznak, mint Mason Mount, Phil Foden és Jack Grealish, Gareth Southgate-nek talán a támadósor összerakása okozhatja a legnagyobb fejtörést. Ráadásul Raheem Sterlinget sem lehet leírni, bár nem játszott kiemelkedően a Manchester Cityben, és sérülései ellenére a Manchester Unitedet erősítő Marcus Rashford is kulcsjátékos.

Persze vannak problémás pontok. A kapus Jordan Pickford nem mindig nyújt megbízható teljesítményt, és a védelem is aggodalomra adhat okot. Harry Maguire megszenvedhet a gyors ellenfelek ellen, és bár John Stones formajavulása örömteli, a lengyelek elleni hibája márciusban jelezte, az ő játékában is benne van az atombomba.

Southgate annak kapcsán aggódhat leginkább, hogy együttese megzuhan az erősebb ellenfelekkel szemben, ezért is alkalmazta időnként a három belső védős felállást. Bár sokszor kritizálták konzervativizmusáért, tisztában van a stabil védekezés fontosságával, és akkor sem lesz óvatlan a csapata, ha 4–3–3-ban áll ki. Arra se számítsunk, hogy Declan Rice lesz az egyedüli védekező középpályás, vélhetően lesz egy párja, és valamelyikük a védelemhez közelebb futballozik.

„Egyensúlyt kell találnunk”                – mondta erről a szakvezető.

Vélhetően ez a legfontosabb feladat, ami Angliára vár, a gárdának okosan kell futballoznia a nagyok ellen, miközben félelem nélkül, jó iramban és merészen is kell játszania. Southgate nem szeretné, ha azzal vádolnák, visszafogja a sokra hivatott csapatot.

Fordította: Szeli Mátyás

A várható kezdőcsapat
A várható kezdőcsapat

EB 2020
D-CSOPORT (LONDON, GLASGOW)
Június 13., vasárnap, 15.00
London
Anglia–Horvátország
Június 14., hétfő, 15.00
Glasgow
Skócia–Csehország
Június 18., péntek, 18.00
Glasgow
Horvátország–Csehország
Június 18., péntek, 21.00
London
Anglia–Skócia
Június 22., kedd, 21.00
Glasgow
Horvátország–Skócia
Június 22., kedd, 21.00
London
Csehország–Anglia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik