Eb 2020: aranylabdás a padon – Sevcsenkóval végre túlélné a csoportkört Ukrajna

IGOR SZEMJON (ua-football.com)IGOR SZEMJON (ua-football.com)
Vágólapra másolva!
2021.06.03. 11:25
null
A legendás Andrij Sevcsenko történelmet írhat az ukrán válogatott szövetségi kapitányaként (Fotó: Imago Images)
Az angol The Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének a Nemzeti Sport is tagja, ennek köszönhetően az Európa-bajnokságon szereplő válogatottakat az adott ország egyik neves szakírója mutatja be. Andrij Sevcsenko szövetségi kapitány vzetésével először jutnának tovább az ukránok a földrésztornán.

 

A KAPITÁNY: Andrij Sevcsenko

A játékosként 2004-ben Aranylabdát nyerő, 111-szeres válogatott Andrij Sevcsenko Ukrajna egyik nemzeti hőse, de ettől még szokták kritizálni. Például azért, mert nem beszél folyékonyan ukránul, „csak” angolul, oroszul és olaszul, igaz, megígérte, hogy hamarosan ukrán nyelven válaszol majd a sajtótájékoztatón feltett kérdésekre. „Londonban élek, a feleségem amerikai, a gyerekek kettős állampolgárok, de ettől még ukrán vagyok” – mondta.
EMBLEMATIKUS JÁTÉKOS
Az Atalantát erősítő Ruszlan Malinovszkij      rendkívül népszerű, családszerető ember. Bármi megjelenik róla az olasz sajtóban, azt Ukrajnában is átveszik, és gyakran feltűnik reklámokban. Családi videóit, amelyeket felesége vesz fel, rengetegen nézik az internetes közösségi oldalakon.
A HALASZTÁS NYERTESE
Artem Beszedint 2019 decemberében egy évre eltiltották doppingolás miatt, így a Dinamo Kijev támadója biztos lemaradt volna a tornáról, ha tavaly rendezik. „Sokan azzal viccelődnek, miattam halasztottak, való igaz, én ebből profitáltam, de persze szomorú, hogy sokan megbetegedtek vagy meghaltak koronavírus-fertőzésben.”
A VÁLOGATOTT DALA

Nem vitás, a Cservona Ruta örökzöld ukrán sláger, amely egyúttal az összetartozás és a küzdőszellem szimbóluma. A dal gyakran felcsendül az ukrán stadionokban, a nagy válogatott tornákon az ország egyik védjegyének számít.

Ukrajna története során harmadszor jutott ki az Európa-bajnokságra (valamint egyszer, 2012-ben társrendező volt), ám először fordult elő, hogy megnyerte selejtezőcsoportját, így nem kellett pótselejtezőt játszania. A tény, hogy közben megelőzte a címvédő portugálokat is, még édesebbé tette a sikeres kvalifikációt.

A következő nagy lépést az jelentené, ha a csapat a nyáron történelmet írva először továbbjut csoportjából. Az együttes taktikai fejlődése arra utal, hogy ez nem irreális cél. A selejtezőben Andrij Sevcsenko – 2004 aranylabdása – szövetségi kapitány korábban a 4–3–3-as felállást részesítette előnyben, de a járvány okozta kényszerszünetet követően az edzői stáb elkezdett kísérletezni, és immár a három belső védős felállás is opció.

A taktika javarészt a két kreatív középpályásra, Olekszandr Zincsenkóra (aki a Manchester Cityben védőt játszik) és az Atalantát erősítő Ruszlan Malinovszkijra épül. Őket a Sahtar Doneck védekező középpályása, Tara Sztepanenko támogatja. Elöl pedig sok múlik a Gentben futballozó Roman Jaremcsukon.

Az ukrán drukkerek nagy sikereket remélnek a csapattól, de Sevcsenko szerint az áttöréshez idő kell.      „Az a legkevesebb, hogy továbbjussunk a csoportból     – mondta. –  Fiatal, erős csapatunk van, és ha megfelelően felkészülünk, valamint a sérülések elkerülnek minket, elérhetjük célunkat.”

Mindamellett nem rózsás a helyzet. A világbajnoki selejtezőben az eddigi három meccsen három döntetlent ért el a válogatott, és Sevcsenko sincs bebetonozva a helyére. A szakember korábban elismerte, egy nap Olaszországban edzősködne.

„Jelenleg a válogatottra és a felkészülésre koncentrálok, a torna után át kell gondolom a helyzetemet.”

Előtte azonban következik az Eb, amelyen Hollandia, Ausztria és Észak-Macedónia az ukrán együttes csoportellenfele.

A várható kezdőcsapat
A várható kezdőcsapat

Fordította: Szeli Mátyás

EB 2020
C-CSOPORT (BUKAREST, AMSZTERDAM)
Június 13., vasárnap, 18.00
Bukarest
Ausztria–Észak-Macedónia
Június 13., vasárnap, 21.00
Amszterdam
Hollandia–Ukrajna
Június 17., csütörtök, 15.00
Bukarest
Ukrajna–Észak-Macedónia
Június 17., csütörtök, 21.00
Amszterdam
Hollandia–Ausztria
Június 21., hétfő, 18.00
Amszterdam
Észak-Macedónia–Hollandia
Június 21., hétfő, 18.00
Bukarest
Ukrajna–Ausztria

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik