Eb 2020: akár hármas holtverseny is lehet a B-csoportban – ez dönthet

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.06.21. 12:27
null
A társházigazda dánok pont nélkül várják az utolsó fordulót, de ha nyernek Koppenhágában az oroszok ellen, még továbbjuthatnak (Fotó: AFP)
Ma újabb két csoportban fejeződnek be a küzdelmek a labdarúgó Európa-bajnokságon. Előbb 18 órától a C jelű kvartett tagjai lépnek pályára, itt az a kérdés, hogy az elsőként továbbjutó hollandok mellett az ukrán vagy az osztrák válogatott harcolja-e ki a második helyet. A  B-csoport szereplői 21 órakor kezdenek, és bár a belgáknak egy pont is elegendő a csoportelsőséghez, két olyan forgatókönyv is elképzelhető, hogy három csapat azonos pontszámmal végez.

 

C-CSOPORT, 3. FORDULÓ. JÚNIUS 21., 18.00, AMSZTERDAM

ÉSZAK-MACEDÓNIA–HOLLANDIA


A hollandok előbb az ukránokat verték meg 3–2-re, majd az osztrákokat 2–0-ra. Két kör után a maximális 6 ponttal vezetik a csoportot, biztosan ott vannak a 16 között, sőt, az első helyet már senki sem veheti el tőlük. Eldőlt az is, hogy a nyolcaddöntőt Budapesten játsszák.

Az északmacedónok fennállásuk első Eb-jén a papírformának megfelelően az osztrákoktól (1–3) és az ukránoktól (1–2) is vereséget szenvedtek. Hiába nyernék meg esetleg a harmadik meccsüket – erre azért kicsi az esély – , az egymás elleni eredmények alapján nem tudnak előrelépni, tuti, hogy sereghajtóként zárják a C-csoportot.


♦ Négyszer találkoztak, valamennyi alkalommal világbajnoki selejtezőn, kétszer győztek a hollandok, kétszer ikszeltek, északmacedón siker még nem született.

♦ Először a 2006-os világbajnokság selejtezőjében kerültek össze, 2004 őszén úgy játszottak 2–2-t, hogy a narancsmezesek kétszer is vezettek. Az első macedón gól a most is kerettag Goran Pandev nevéhez fűződik. A balkáni ország válogatottja a legnagyobb sikerét 2005 októberében, egy 0–0-val érte el a Marco Van Basten irányította Hollandia ellen ugyanabban az amszterdami stadionban, ahol most is pályára lép majd.

♦ A 2010-es vb selejtezőjében az oranje oda-vissza legyőzte a(z észak)macedónokat. Szkopjéban 2–1 volt az eredmény, a balkániak szépítő gólját Pandev lőtte büntetőből. Az amszterdami visszavágó 4–0 lett, a hollandoktól Dirk Kuyt duplázott, Rafael van der Vaart pedig mindkét selejtezőn betalált.

♦ Bár az északmacedónok az eddigi két Eb-csoportmeccsüket elbukták, a legutóbbi 16 válogatott találkozójukon csak négyszer kaptak ki, nyolcszor viszont győzni tudtak, a leginkább figyelemre méltó ezek közül a márciusban a németek otthonában vb-selejtezőn aratott 2–1-es diadaluk.

♦ A 31 Eb-mérkőzésével (selejtező és torna) északmacedón rekorder Pandev eddig csapata mind a négy Hollandia elleni találkozóján játszott és összesen két gól lőtt. Ennél többször csak Örményország ellen volt eredményes, négyszer.

A hollandok az osztrákok ellen már a hetedik győzelmüket aratták a legutóbbi kilenc válogatott találkozójukon – egy vereség és egy döntetlent mellett –, ezalatt összesen 26 gólt értek el, és egyszer sem szereztek kettőnél kevesebbet.

♦ A mérkőzés játékvezetője a romániai Kovács István lesz, aki 2010-től FIFA-bíró. A nagykárolyi születésű, anyai ágon sváb, apai ágon magyar származású, kettős állampolgárságú mérkőzésvezető polgári foglalkozást tekintve testnevelő tanár. A Bajnokok Ligájában már fújta a sípot, de ez az első olyan felnőtt-tornája, amelyet az UEFA szervez. A finn–orosz találkozón negyedik játékvezető volt, vezetőbíróként most debütál az Eb-n.

C-CSOPORT, 3. FORDULÓ. JÚNIUS 21., 18.00, BUKAREST

UKRAJNA–AUSZTRIA

Az ukránok az első körben 3–2-re kikaptak a hollandoktól, majd 2–1-re legyőzték az északmacedónokat.

Az osztrákok előbb 3–1-re megverték az északmacedónokat, utána 2–0-ra veszítettek a hollandokkal szemben.

♦ Mivel két forduló után mindkét csapat 3 ponttal és semleges gólkülönbséggel áll, ki-ki meccset játszhatnak a csoport második helyéért. A döntetlen az ukránoknak jó, mert akkor több szerzett góllal megelőzik az osztrákokat. Az is igaz viszont, hogy egy „békés iksszel” mindkét csapat továbbjuthat. Már ha Alabáék kiegyeznek azzal, hogy harmadikként a nyolcaddöntőben valamelyik csoportgyőztessel kerülnek szembe…

♦ Nincs nagy múltja ennek a párharcnak, hiszen mindössze két felkészülési mérkőzést játszottak eddig, mindkét csapat egyszer győzött.

Az első találkozójukat 2011 novemberében Lvivben úgy nyerték meg 2–1-re az ukránok, hogy Artem Milevszki találatát az osztrákok Olekszandr Kucser öngóljával egyenlítették ki, majd a hajrában Marko Devics döntötte el a mérkőzést. (Ő az az ukrán játékos, akinek az angolok elleni szabályos gólját a 2012-es Eb nem adta meg Kassai Viktor.)

♦ A 2012 júniusában, közvetlenül az Eb előtt megrendezett innsbrucki meccsükön 3–2-re győztek az osztrákok. Rendre a házigazdák jutottak előnyhöz, az ukránoknak azonban kétszer sikerült egyenlíteniük. Az osztrák válogatottból Marko Arnautovic, a másik oldalról Oleh Huszjev duplázott.

Az ukránoknak az északmacedónok elleni volt a második sikerük az Eb-k történetében, ezzel véget vetettek hatmeccses Eb-vereségszériájuknak, viszont a hét találkozójukból még egy olyan sem volt, amelyiken ne kaptak volna gólt.

♦ Mindkét csoportmeccsen Andrij Jarmolenko és Roman Jaremcsuk lőtte az ukrán válogatott góljait, és mivel az Eb előtti utolsó, Ciprus elleni felkészülési találkozón is betaláltak, már sorozatban a harmadik mérkőzésükön voltak eredményesek.

Az osztrákok nemcsak hogy első Eb-döntős diadalukat aratták az északmacedónok legyőzésével, de 1978 óta most először fordult elő velük, hogy egy nagy nemzetközi tornán egy meccs alatt három gólt tudjanak szerezni. Akkor az argentínai vb-n az NSZK ellen nyertek emlékezetes meccsen 3–2-re.

♦ Az északmacedónok elleni találkozón rasszistán megnyilvánuló Marko Arnautovic egy mérkőzésre szóló eltiltása letelt, így visszatérhet Ausztria válogatottjába.

♦ Mindkét oldalon lesz viszont egy-egy hiányzó, az ukránoknál a Ferencváros támadója, az első Eb-mérkőzésen vádlisérülés miatt lecserélt Olekszandr Zubkov, az osztrákoknál pedig az izomsérüléssel bajlódó középpályás, Valentino Lazaro, pedig ő csak a 70. percben állt be a hollandok ellen.

C-CSOPORT (BUKAREST, AMSZTERDAM)
Június 13., vasárnap, 18.00
Bukarest
Ausztria–Észak-Macedónia3–1
Június 13., vasárnap, 21.00
Amszterdam
Hollandia–Ukrajna3–2
Június 17., csütörtök, 15.00
Bukarest
Ukrajna–Észak-Macedónia2–1
Június 17., csütörtök, 21.00
Amszterdam
Hollandia–Ausztria2–0
Június 21., hétfő, 18.00
Amszterdam
Észak-Macedónia–Hollandia
Június 21., hétfő, 18.00
Bukarest
Ukrajna–Ausztria
A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 2 2 5–2 +3 6
2. Ukrajna 2 1 1 4–4 0 3
3. Ausztria 2 1 1 3–3 0 3
4. Észak-Macedónia 2 2 2–5 –3 0

B-CSOPORT

A B jelű csoport az egyik, amelyben még egyetlen döntetlen sem volt, ezért hármas pontegyenlőség is kialakulhat az élen, ha a záró fordulóban a finnek legyőzik a belgákat, az oroszok pedig a dánokat.

A másik különös szituáció akkor jöhet össze, ha a finnek kikapnak a belgáktól, a dánok viszont nyernek az oroszok ellen. Ebben az esetben a 9 ponttal záró belgák mögött a másik három válogatott zárhat azonos ponttal, egyaránt hárommal.

A csoportokból az első két helyezett, valamint a négy legjobb harmadik jut be a nyolcaddöntőbe. Egy vagy több csapat pontazonossága esetén elsődlegesen az egymás elleni eredmények döntenek, majd az egymás elleni gólkülönbség, aztán az egymás elleni meccseken lőtt gólok száma. Ezért ebben a csoportban, ha három csapat is három ponttal zár (tehát nyernek a dánok és kikapnak a finnek), akkor a dánok úgy kerülhetnének jó helyzetbe, ha két góllal vagy egy góllal, de nem 1–0-ra nyernek az oroszok ellen, ha csak 1–0-ra, akkor az összgólkülönbség rangsorol, ami pedig nagyban függ a finn–belga meccs végeredményétől is. További részletek itt olvashatók arról, mi dönt pontegyenlőség esetén!

B-CSOPORT, 3. FORDULÓ, JÚNIUS 21., 21.00, KOPPENHÁGA

OROSZORSZÁG–DÁNIA


Az oroszok 3–0-s vereséggel nyitottak a a belgák ellen, majd 1–0-ra legyőzték a finneket.

A dánok a finnek ellen két órára félbeszakadt első meccsükön 1–0-ra maradtak alul, majd folytatásként előnyből veszítettek 2–1-re a belgák ellen.

Az orosz válogatott győzelmével másodikként végezhet a csoportban, döntetlen esetén négy pontja lesz, de jelenleg mínusz 2 a gólkülönbsége, míg egy vereséggel utolsó is lehet.

A dánok pont nélkül az utolsó helyről vágnak neki az utolsó körnek, s hiába nyernek, a továbbjutásuk a csoport másik meccsének eredményétől is függ.

♦ Ennek a párharcnak alig van múltja, a 2012 februárjában Koppenhágában lejátszott egyetlen, felkészülési találkozót Roman Sirokov és Andrej Arsavin góljával 2–0-ra a Dick Advocaat vezette oroszok nyerték 2–0-ra.

♦ Dánia az Oroszország jogelődjének tekintett Független Államok Közösségével csupán egy döntetlent játszott (1–1), a Szovjetunióval szemben viszont tragikus a mutatója: 1 győzelem, 8 vereség. Az egyetlen skandináv siker 1985 júniusában született, amikor Preben Elkjaer-Larsen és Michael Laudrup duplájával a koppenhágai meccset 4–2-re behúzták a dánok. A szovjetek pár hónappal később Moszkvában Oleg Protaszov góljával vágtak vissza, majd mindkét válogatott kijutott a mexikói vb-re.

♦ A belgák ellen csípősérülése miatt lecserélt Jurij Zsirkovra továbbra sem számíthatnak az oroszok.

Fjodor Kudrjasov, az Antalyaspor izomsérüléssel bajlódott védője felépült, Sztanyiszlav Csercseszovon, az oroszok szövetségi kapitányán múlik, hogy milyen szerepet szán neki a közeljövőben.

♦ A dánoknál a finnek elleni meccsen újraélesztett Christian Eriksen az egyetlen hiányzó.

B-CSOPORT, 3. FORDULÓ, JÚNIUS 21., 21.00, SZENTPÉTERVÁR

FINNORSZÁG–BELGIUM

A finnek az első körben 1–0-ra legyőzték a dánokat, majd ugyanilyen különbséggel vereséget szenvedtek az oroszoktól.

A belgák előbb 3–0-ra megverték az oroszokat, majd a dánok ellen 0–1-ről 2–1-re fordítva nyertek, mindkétszer ellenfelük otthonában. Ez volt az első alkalom ezen az Eb-n, hogy egy válogatott hátrányból felállva tudott három pontot szerezni.

A finnek győzelmük esetén biztosan továbbjutók, mert a 6 pont még egy esetleges hármas pontazonosság esetén is biztosítja, hogy benne legyenek a legjobb négy harmadikban.

A belgáknak egy pont is elegendő ahhoz, hogy biztosan csoportgyőztesek legyenek, de akárhogy is alakul a finnek elleni meccsük, mindenképp nyolcaddöntősök.

♦ Összesen 11-szer találkoztak, és a mérleg meglepetésre minimális eltéréssel a finnek felé billen: 4 győzelem, 4 döntetlen és csak 3 vereség. A gólkülönbségben viszont a belgák jobbak (19–20), igaz, 1968 óta nem tudták megverni északi ellenfelüket.

A legutóbbi két alkalommal – 2011-ben és 2016-ban – 1–1-re végeztek, mindkétszer felkészülési meccsen. Öt éve Brüsszelben Kasper Hämäläinen találatára Romelu Lukaku egy perccel a rendes játékidő letelte előtt válaszolt.

Eb-selejtezőn a 2008-as torna előtt keresztezték egymás útját, a finnek hazai pályán 2–0-ra győztek, idegenben pedig kihúzták egy 0–0-val.

A vb-kvalifikációk során kétszer kerültek egy csoportba, a négy meccsből hármat nyertek meg a belgák, egyszer pedig ikszeltek. Az 1954-es világbajnokság előtt a „vörös ördögök” vendégként 4:2-re nyertek, majd otthon 2:2-t játszottak. Az 1970-es vb-t megelőzően idegenben egygólos belga siker született (2:1), Waregemben pedig 1968. október 9-én 6:1-re kiütötték a finneket. Ez volt a legnagyobb különbség a két csapat között, Odilon Polleunis háromszor, Wilfried Puis kétszer talált be. Azóta hét meccset játszottak, amelyeken négyszer finn diadal, háromszor döntetlen született.

♦ A waregemi találkozóhoz hasonlóan ugyancsak hét gól esett az 1999 augusztusában lejátszott brüsszeli összecsapásukon, amelyet 4–3-ra nyertek a finnek.

♦ Az Oroszország elleni meccsen kettős arccsonttörést szenvedő Timothy Castagne már korábban elhagyta a belgák edzőtáborát, és Roberto Martínez szövetségi kapitány szerint ki van zárva, hogy Eb-n még szerephez jusson.

♦ Érdekesség, hogy a belgák egyik legnagyobb ásza, Kevin De Bruyne még nem kezdett az Eb-n azok után, hogy a BL-döntőben arccsonttörést szenvedett: az első mérkőzésen nem játszott, a dánok ellen pedig a szünetben Dries Mertens helyére állt be, és góllal, valamint gólpasszal járult hozzá a fordításhoz.

A finneknek a dánok elleni első fordulós győzelme volt az egyetlen, amit a legutóbbi nyolc találkozójukból meg tudtak nyerni. Ezen kívül kétszer ikszeltek, ötször pedig kikaptak.

A belgák mind a tíz Eb-selejtezőjüket megnyerték a kvalifikációban, és mivel az első két csoportmeccsen is diadalt arattak, már 12 Eb-meccses győzelmi sorozatban vannak.

B-CSOPORT (KOPPENHÁGA, SZENTPÉTERVÁR)
Június 12., szombat, 18.00
Koppenhága
Dánia–Finnország0–1
Június 12., szombat, 21.00
Szentpétervár
Belgium–Oroszország3–0
Június 16., szerda, 15.00
Szentpétervár
Finnország–Oroszország0–1
Június 17., csütörtök, 18.00
Koppenhága
Dánia–Belgium1–2
Június 21., hétfő, 21.00
Koppenhága
Oroszország–Dánia
Június 21., hétfő, 21.00
Szentpétervár
Finnország–Belgium
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Belgium 2 2 5–1 +4 6
2. Oroszország 2 1 1 1–3 –2 3
3. Finnország 2 1 1 1–1 0
3
4. Dánia 2 2 1–3 –2 0

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik