Eb 2020: A vírus olyan, mint a lottósorsolás – Joao Cancelo

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2021.06.08. 09:41
null
Sergio Busquets padlóra került a vírus miatt, de a jelek szerint Cristiano Ronaldóék egészségesek (Fotó: Imago Images)
A spanyoloktól Sergio Busquets esett ki koronavírus-fertőzés miatt, de a kötelező karantén már a skót, a holland és a német válogatott felkészülését is befolyásolta.

 

Úrrá kell lenni a gondokon
Az UEFA egyértelmű álláspontot képvisel a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban: a válogatottaknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy le tudják játszani a mérkőzéseiket az Európa-bajnokságon. Kapussal együtt legalább 13 játékosnak kell hadra foghatónak lennie az összecsapások előtt, ha ez nem megoldható, a vírus miatt kieső futballisták helyére bármikor szabadon újak hívhatók be. Indokolt esetben a találkozó időpontja 48 órával tolható el, és a helyszín is változhat. Ha egy válogatott így sem képes vagy nem akar kiállni, a mérkőzés az ellenfél 3–0-s győzelmével zárul, és a „vétkes” további szankcióra is számíthat az UEFA-tól.

Sergio Busquets elkapta a koronavírust, ezért tíz napra karanténba vonul – járta körbe a hír a világsajtót hétfő reggel. Spanyolország Európa-bajnokságra készülő, 32 éves csapatkapitánya pénteken még pályára lépett a Portugália elleni felkészülési mérkőzésen (0–0), amelyen 63 percet töltött a pályán. A tesztre a spanyolok pihenőnapján került sor, a keretből egyedül az FC Barcelona középpályásának mintája lett pozitív, és még vasárnap elhagyta az edzőtábort. A válogatott többi tagja karanténba került, azok a játékosok pedig, akik még nem kapták meg a védőoltást, egyéni edzést végeznek. A Litvánia elleni keddi felkészülési meccsen így az U21-es spanyol válogatott lép pályára. Busquets a karantén miatt várhatóan hazája második, Lengyelország elleni csoportmérkőzésére térhet vissza, Svédország ellen csak szurkolhat csapattársainak. Ráadásul megvolt az esélye, hogy a fertőzést a portugáloknak is átadhatta a pénteki edzőmérkőzésen, miután többek között Cristiano Ronaldóval is összeölelkezett, egyes sajtóhírek már arról cikkeztek, hogy Fernando Santos együttese is karanténba kényszerül, de a jelek szerint erre nem kerül sor.

„Aggódtunk, amikor olvastuk a spanyol híreket, és azonnal a lehető legrosszabbra gondoltunk – nyilatkozta Joao Cancelo      a portugál válogatott hétfői sajtótájékoztatóján. – Szerencsére mindenkinek a tesztje negatív lett. A vírus olyan, mint a lottósorsolás. Bárki bármikor elkaphatja.”

A 27 éves védő beszélt Portugália esélyeiről is az Európa-bajnokság halálcsoportjában. Véleménye szerint a legnagyobb harc Németországgal és Franciaországgal lesz, de Magyarországot sem szabad lenézni.

„Szerintem sokan nem veszik számításba a magyarokat, ami nagy hiba – mondta Cancelo.   – Játékosaik erős csapatot alkotnak. Minden mérkőzésen tizenegy labdarúgó lép pályára tizenegy másik ellen a győzelemért. Ami engem illet, a védelem bal és jobb oldalán érzem a legjobban magam, de ott játszom a legjobb tudásom szerint, ahol a szövetségi kapitány számít rám.”

A koronavírus-járvány a kontinensviadalon szereplő nemzetek közül eddig Skóciát érintette leginkább. Egy hete John Fleck, a Sheffield United középpályása vonult karanténba pozitív teszt miatt, majd Steve Clarke szövetségi kapitány további öt játékost – David Marshall, Nathan Patterson, Ché Adams, Grant Hanley és Stephen O’Donnell – hagyott otthon a június 2-i, Hollandia elleni felkészülési mérkőzés (2–2) előtt. Vendéglátóiknál Jasper Cillessen még rosszabbul járt, koronavírus-fertőzése miatt Frank de Boer nem is számol vele az Európa-bajnokságon, az AZ-ben védő Marco Bizot került be a helyére.

Németországot sem kerülte el a vírus. Tavaly novemberben Kai Havertz szenvedte meg a tüneteket, amelyek bevallása szerint hetekkel később is kihatással voltak a teljesítményére. Május közepén Toni Kroos pozitív tesztjéről számolt be a Real Madrid. A középpályás nem tudta elkezdeni válogatott társaival a felkészülést, vasárnap viszont már teljes értékű munkát végzett, és úgy tűnik, Joachim Löw szövetségi kapitány mind a három csoportmérkőzésen bevetheti.

„Egy hétre estem ki az edzésekből, semmi más nem történt                – idézi Kroos szavait az As. – Ez nem olyan, mintha valamilyen sérülésből épültem volna fel, azonnal be tudtam kapcsolódni a gyakorlásba. Semmilyen utóhatástól nem szenvedek, készen állok a játékra.”

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik